Boyun ağrısı tipleri Boyun ağrısı süresine göre 3 sınıfta incelenebilir: Akut: 4 haftadan az sürer. Subakut: 4-12 hafta sürer. Kronik: 3 ya da daha fazla ay sürer.
Boyun Tutulması Ne Kadar Sürer? Basit tip boyun tutulması genellikle 3-10 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Basit tip boyun tutulmasında şiddetli ağrı ve kas güçsüzlüğü olmaz. Eğer bu süre içerisinde geçmiyorsa daha fazla beklemeden doktora görünmeniz faydalı olur.
Boyun fıtığı, kireçlenme ve dejeneratif disk hastalığı, servikal dar kanal ve yaralanmalar boyun ya da ense ağrısının sık birer sebebidir. Nadiren tümörler, boyun bölgesinde ağrı sebebi olarak karşımıza çıkabilir. Boğazda uzun süren enfeksiyonlar da şişmiş lenf nodları ile birlikte ense ağrısına sebep olabilir.
Bununla birlikte bir iki haftadan daha uzun süren boyun ağrıları sıradan görülmemeli, bir uzmandan yardım istenmelidir. Özellikle yaralanmayı takip eden şiddetli boyun ağrılarında, ellerde güç kaybı ile birlikte olan ağrılarda, kramplar şeklinde tekrarlayan ağrılarda fazla beklemeden tıbbi yardım almak önerilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Boyun ağrısı tipleri
Akut: 4 haftadan az sürer. Subakut: 4-12 hafta sürer.
Çoğu durumda, boyun ağrısı ve sertlik bir hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak, boyun tutulması sürecini nasıl yönettiğiniz boyun ağrısının şiddetini ve iyileşme süresini etkileyebilir.
Bu ağrı, kas gevşeyinceye ve spazm azalıncaya kadar sonra dakikalar, saatler veya günlerce sürebilir. Spazmlar, vücudun kas bulunan herhangi bir yerinde olabilir. Boyun kas spazmının en fazla görüldüğü anatomik bölgemiz boynumuzdur.
Boyundan başlayıp kola yayılan ağrı; keskin, elektrik çarpması gibi acı, kolda uyuşma karıncalanma hissi, kolda veya elde kuvvetsizlik şikayetleri fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına muayene olmanızı gerektirebilir. Boyunda şişlik, kitle olması lenf bezi büyümesi ya da başka bir nedenden kaynaklanabilir.
Hiçbir şekilde geçmeyen boyun ağrıları için Fizik Tedavi bölümüne veya Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümüne gidilmelidir. Bu durum ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.
Boyun burkulmalarının çoğu şiddetine bağlı olmak üzere 4 ila 6 hafta içinde iyileşmektedir.
Her yaşta ve cinsiyetteki kişilerin karşılaşabileceği bir problem olan boyun tutulması, yanlış duruş pozisyonları sonucu ortaya çıkar ve günlük hayatı olumsuz etkileyebilir. Boyun hareketlerini kısıtlayarak ağrı ve acı hissi oluşturur. Neyse ki genellikle kendiliğinden bir hafta içinde geçer.
Boyun fıtığının en önemli belirtisi boynun bir tarafından başlayıp kola doğru yayılan ağrıdır. Bu ağrı uyuşmaya neden olur ve parmak uçlarına doğru uzanır. Ağrının oluştuğu kol zayıflar ve güç kaybeder. Denge kaybına ve düşmeye neden olabilir.
Sürekli kas ağrısı olur mu? Kas ağrısı kısa sürede geçebileceği gibi sürekli de olabilir. Sürekli olan kas ağrısı, kronik bir hastalığın işareti olabilir. Kas yaralanmaları, kas spazmı, fibromiyalji (kas romatizması), kas ve iskelet sistemi bozuklukları (skolyoz, osteoartrit gibi) kronik kas ağrılarına neden olabilir.
Böyle durumlarda ilaç tedavisinin yanı sıra öncelikle istirahat, daha sonra fizik tedavi uygulanır. Fizik tedavi; boyun traksiyonu (çekme), boyun hareketleri, egzersizler ve ağrıyı ortadan kaldırıcı diğer yöntemlerden oluşur.
Boyun incinmesi genel olarak arkadan trafik kazaları nedeniyle olur. Ayrıca spora bağlı kazalar, fiziksel darbeye maruz kalmaktan ve düşmeye bağlı travmatik durumlar nedeniyle oluşabilir. Boyun incinmesi aynı zamanda boyun burkulması veya gerginliği olarak da bilinir.
Elma sirkesi. Anti-flamatuar ve antioksidan olan elma sirkesi boyun ağrısına da çok iyi geliyor. Tek yapmanız gereken temiz bir havluya biraz elma sirkesi dökmek ve boynunuzda bu havluyu 1-2 saat bekletmek. Boyun ağrısı geçene kadar bu uygulamayı tekrarlayabilirsiniz.
Savaşmanın ya da kaçmanın mümkün olmadığı durumlarda artan enerji ve kas gerginliği boşalamadığı için ağrılı kas spazmları ortaya çıkar. Vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilir.Stresin etkilerine karşı en hassas bölge olan sırt ve boyun kaslarında ise ağrılar daha yoğun hissedilir.
Ağrı kesicilerle ve kas gevşeticilerle ağrılar birkaç gün içerisinde geçer. Ağrıların geçmesiyle ya da azalmasıyla birlikte, tekrar etmemesi için belli başlı egzersizlere başlanması gerekmektedir. Çeşitli boyun egzersizleriyle ense ağrılarının önüne geçmek mümkündür.
Boyun fıtığı ağrısı kişiden kişiye değişkenlik göstermekle birlikte genellikle birkaç hafta ile birkaç ay arasında sürebilir. Ancak ağrının süresi ve şiddeti hastanın genel sağlık durumu, yaşam tarzı ve tedaviye olan yanıtına bağlıdır.
Kulunç ağrısı hayati bir durum olmamakla beraber kronikleşebilmesi yani haftalarca bazen aylarca devam edebilmesi açısından önem kazanmaktadır.
Ense Kökü Ağrısı ve Ense Ağrısı
Migren, tansiyon, duruş bozuklukları, osteoporoz, boyun fıtığı, kaslarda oluşan spazm… Tüm bu rahatsızlıkların ortak bir noktası var. Hepsi ensede ağrıya neden olabiliyor. Ense veya ense kökünde ağrı yaşam kalitesini düşüren en yaygın ağrıların başında geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri