Gayrimenkullerin bağışında tapu harcının oranı yüzde 6,831. Bağışlarda tapu harcı emlak vergi değeri üzerinden alınıyor. Örnekleyelim de… 500 bin lira emlak vergi değeri olan taşınmazın satışı olduğunda 20 bin lira, bağış olduğunda ise 34 bin 155 lira tapu harcı hesaplanıyor.
Aile içinde de tapu devri yapılabilir. Aile içi tapu devrinde gerçek bedelli satış yapılabileceği gibi bedelsiz şekilde hibe ve bağış olarak da tapu devri gerçekleşebilir. Aile içi tapu devrinde de kişinin vâris olduğuna dair belgeler alındıktan sonra tapu müdürlüğüne başvuruda bulunulmalıdır.
Bunlardan biri tapu harcı, diğeri ise döner sermaye harcıdır. 2021 yılı itibarıyla toplam satış bedelinin %4'ü konut tapu harcı olarak ödenmektedir. Bu bedel, alıcı ve satıcı arasında %2-%2 olacak şekilde bölüştürülmektedir. Tapu döner sermaye bedeli, 2021 yılı itibarıyla 385 TL'dir.
Devir işlemi her iki taraf arasında bir tutar karşılığında olduğu gibi, bedelsiz olarakta yapılabiliyor. Tapunun bağış yapılması olarak da adlandırılan bedelsiz tapu devri işlemleri, taşınmazın olduğu bölgedeki tapu binalarında gerçekleşmektedir.
Masrafsız tapu devri için gereken belgeler arasında tapu belgeleri, tarafların fotoğraflı kimlik belgeleri ve son 6 ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları mevcuttur. Taraflardan birinin veya her ikisinin de vekil tayin edip etmediğine bağlı olarak ek bir belge gerekebilir.
İlgili 44 soru bulundu
Genel olarak tapu devrini masrafsız yapmak mümkün değildir. Yalnızca satış olmadan tapu devri yapıldığında, yani mal hibe edildiğinde veya diğer bir deyişle bağışlandığında masrafsız tapu devri yapılabilir. Tapu devri masrafları ödendikten sonra semtinizdeki Tapu Dairesine tapu randevusu başvurunuzu iletmelisiniz.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Bedelsiz bağışlarda 2023 yılı için öngörülen tapu harcı, işleme konu mülk değerinin %6,831'idir.
Gayrimenkul bağış işlemleri hukuken temel olarak iki yolla yapılabilmektedir: 1- Tapu Daireleri Aracılığıyla Yapılan Bağışlar: Tapu Dairesinde yapılan bağışlarda iki çeşit uygulama mevcuttur. a- Şartsız Bağış: Vakıf yetkilimiz bağışçı ile birlikte ilgili Tapu Dairesine giderler.
Aile içi tapu devri gerçekleştirilirken tapu senedi, devreden ve devralanın fotoğraflı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf gibi çeşitli belgeler istenir. Aile içi tapu devri, diğer tapu işlemlerinde olduğu gibi taşınmaz malın bağlı olduğu Tapu Müdürlüğünde gerçekleştirilir.
500 Bin liralık Evin Tapu Masrafı Ne Kadar? 500.000TL'lik eve %4'ü oranında tapu harcı ödemesi yapılır. Harç ödemesi 20.000TL olur. 20.000TL'nin yarısını alıcı, diğer yarısını ise satıcı öder.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
BAĞIŞ (HİBE) Bağış, bir bedel veya başkaca bir karşılık alınmaksızın bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemidir (BK.234). Reşit ve mümeyyiz olmayan kişiler kanuni temsilcilerinin (veli veya vasinin) izni ile dahi bağış yapamazlar. Vasi, vesayeti altındaki kimsenin malını bağışlayamaz.
Bağış Yapılan Tapu Bozulur Mu? Taraflar arasında geçerli bir bağışlama bulunduğu takdirde muris muvazaası sebebiyle tapu iptal ve tescil isteminde bulunulamaz. Bilakis, muris muvazaası nedeniyle tapu iptali için gizli bağış sözleşmesinin görünüşteki işlem ardına saklanması aranmaktadır.
Tapu işlemleri için öncelikle yasalarla belirlenen bazı koşulları sağlamalısınız. Yaş sınırı kapsamında olmak, tapu alım ve satım işlemlerinde istenen şartlar arasındadır. Bu doğrultuda sadece 18 ile 65 yaş aralığında olanlar tapu devri işlemlerini yapabilir.
Bugüne kadar sadece Tapu Müdürlüklerinden yapılan alım-satım işlemleri 4 Temmuz itibarıyla noterlerde de gerçekleştirilmeye başlandı. Uygulamada, tapu harcı için belirlenen rakama ek noterlik ücreti de eklenerek işlem sırasında ödenecek.
Bağışlayan bir yıllık süre dolmadan ölürse, geri alma hakkı mirasçılarına geçer ve mirasçıları bu sürenin sona ermesine kadar bu hakkı kullanabilirler.
Gayrimenkul tapu sahibi olanlar, mirasçılarına ya da başka birilerine tapuda bağış yapabilmektedir.
Kooperatifinizin bağış veya yardım adı altında tahsil ettiği tutarlar herhangi bir teslim veya hizmetin karşılığını teşkil etmemesi şartıyla KDV'nin konusuna girmeyecektir.
Miras Tapu Devri
Veraset ilamı çıkarıldıktan sonra mirasçılar bu veraset ilamı, vukuatlı nüfus kaydı örneği, nüfus cüzdanları ve veraset intikal vergisini ödediklerine dair belge ile beraber tapu müdürlüğüne başvururlar. Bu suretle, miras kalan taşınmazın devri işlemi tamamlanmış olur.
Tapu harcı ödemesi satıcı ve alıcının kendi aralarında karar vermesi gereken bir durumdur. Yasal yollarda bu ödeme her iki tarafa da eşit bir şekilde paylaştırılmıştır. Yasalar önünde %4'lük harç bedelini alıcı %2 satıcı da %2 olacak şekilde ödemelidir.
👉Taşınmazını satmak isteyen kişi, Türkiye Noterler Birliğinin internet sitesindeki e-Başvuru sistemi üzerinden işlem yapmak istediği noterliği seçerek başvuruda bulunacak. 👉Noterlik tarafından, başvuranın taşınmazın hak sahibi olduğunun tespitinin ardından başvuru kabul edilerek işlem başlatılacak.
Bu kapsamda örneğin tapuda alış/satış değeri 200 bin TL olarak beyan edilen bir gayrimenkul için %4 oranı üzerinden toplamda 8 bin TL harç ödemesi yapmak gerekir.
Evini satan herkes, Türkiye'de tapu harcı ödemek zorundadır. Dolayısıyla, üzerine tek evi olan bir emekli de evini sattığında tapu harcı ödemek durumundadır.
Tapu Harcının Ödenmesi
Tapu harcı ödeme işlemi kanunen alıcı ve satıcıya eşit oranda yansıtılarak yapılır. Yani % 4 olarak uygulanan tapu harcının % 2'sini alıcı, % 2'sini ise satıcı öder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri