Sözlükte “haktan ayrılmak, zulmetmek, haddi aşmak” anlamına gelen bağy, fıkıh terimi olarak ifade ettiği siyasî anlamın yanı sıra “Allah'a karşı gelme, dinin çizdiği sınırları aşma” mânasında dinî-ahlâkî bir terim olarak da kullanılmaktadır.
Had suçlarında geçerli olan bazı ilkelerin bağy suçunda olmadığı görülmektedir. Had suçlarında verilecek ceza bellidir ve bu ceza uygulanmak zorundadır. Bağy suçunda ise ne tür bir cezanın uygulanacağı belli değildir.
Baği kelimesi Türkçe'de "(birinin malına veya hakkına) göz diken, zalim, fahiş" anlamına gelir. Arapça bġy kökünden gelen bāġī باغى z "(birinin malına veya hakkına) göz diken, zalim, fahiş" sözcüğünden alıntıdır.
Sadece isyanlarıyla ilgili olarak ta'zîr cezasına çarptırılırlar. Ebû Hanîfe ta'zîr olarak ölüm cezasının da verilebileceğini ileri sürerken diğer hukukçulara göre ölüm cezası dışında bir ceza uygulanır. İsyan sırasında işlenen zina, içki içmek vb. isyanla ilgisi olmayan suçlar ise ayrıca cezalandırılır.
Öz: Sözlükte “yol kesme” anlamına gelen Hırabe (Kat'-ı Tarik), İslam ceza hukuku içerisinde had suçları arasında yer alan bir suç tipidir.
İlgili 31 soru bulundu
Namuslu (muhsan) kadınlara zina iftirasında bulunmanın cezası Nûr suresinde açıklanmıştır: "Namuslu kadınlara (zina suçu) atıp da sonra (bu suçlamalarını ispat için) dört şahid getirmeyenlere seksen değnek vurun ve artık onların şahitliğini asla kabul etmeyin.
Erş sözlükte “bedel, rüşvet fesat, husumet” gibi farklı anlamlara gelir. Borçlar hukukunda, satılan malın kusurlu çıkması halinde satış bedelinden düşülen miktara, ayrıca bir mala zarar verilmesi durumunda meydana gelen noksanlığın maddî karşılığına erş denir.
Sözlükte “haktan ayrılmak, zulmetmek, haddi aşmak” anlamına gelen bağy, fıkıh terimi olarak ifade ettiği siyasî anlamın yanı sıra “Allah'a karşı gelme, dinin çizdiği sınırları aşma” mânasında dinî-ahlâkî bir terim olarak da kullanılmaktadır.
İtaatsizlik, emre karşı gelme, başkaldırı. Bağî, serkeş ve asi anlamlarıyla Allah'ın kanunları çerçevesinde üzerine düşeni yapmaktan kaçınma hali ve günahkâr anlamları da verilmektedir.
Fıkıh literatüründe belirlenen şekliyle zina, zina iftirası/kazf, içki içmek, hırsızlık, hirabe/yağme ve yol kesme, irtidat ve bağy suçları had cezasını gerektiren suçlardır.
Bağ sözcüğünün 4 tane eş anlamlı kelimesi mevcuttur. Bağ sözcüğü yerine eş anlamlısı olan ilişki, demet, bağlaç ya da rabıt sözcüklerini kullanabilirsiniz. Bu kelimelerin tümünü birbirleri yerine kullanabilirsiniz. Bağın eş anlamlısı olan sözcükler demet, bağlaç, rabıt ve ilişki kelimelerdir.
Bağ, sofralık üzüm, kuru üzüm,alkolsüz üzüm suyu ve şarapçılık için üzerinde salkımlar halinde üzüm toplanan üzüm bitkisi asmanın yetiştirildiği yerdir. Bağ üretimi, bilimi, uygulaması ve çalışmasına bağcılık denir.
Domuz bağı, bükülü dizler arasına başın sokularak el ve ayakların da boyunla beraber bağlanarak kımıldamaz bir hale getirip, işkence yapılmasına denir. Bir çeşit işkence biçimi de denebilir. Hizbullah örgütü bir dönem bu şekilde işkenceler ederek birçok cinayete sebep oldu.
Şer'î hadlerin tatbiki konusunda gözden uzak tutulmaması gereken bazı hususlar vardır: Her şeyden önce had cezaları bütün müessese ve kurumlarıyla işleyen İslâm Devletinde ve Devletin hakiminin kararlarıyla uygulanır.
Suça bağlı olarak suçları üç farklı kategoriye ayırır - Had ("Allah'a karşı suçlar", cezası Kuran ve Hadislerde sabittir, Kisas işlenen suça denk ceza verilir Kuran ve sünnet ile belirlenmiştir.
Sözlükte “engellemek, te'dib etmek; desteklemek, saygı göstermek” mânalarında karşıt anlamlı kelimelerden (ezdâd) olan ta'zîr fıkıhta had suçları ve cinayetlerdeki gibi belirli cezası bulunmayan suçlara verilecek, miktarı ve uygulanması yöneticiye veya hâkime bırakılmış cezaları ifade eder.
1. "Allah'a küsmek" diye bir tabir duydunuz mu? Genellikle bir sıkıntısı olup da bunun giderilmesi için Allah'a dua eden veya bir isteği olup da buna kavuşmak için Allah'a dua eden ama isteğine ulaşamayan bir kısım insanlarda bu tavır görülüyor.
“Ermiş kimseler” ifadesinde yer alan husus “Allah'a ermek” değil, “Allah'ın rızasına ermek”, “hakikî kulluk mertebesine ermek”, “Allah'ın isim ve sıfatlarının tecellilerine ermek, yani onları yakından tanıyıp öğrenmektir.” Tasavvufta bu, “seyr ilallah” tabir edilen “marifetullah'da terakki etmek” anlamına gelir.
Hadis-i şerifte, “Her namazdan sonra, üç kere “Estağfîrullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh” okuyanın bütün günahları affolur” buyuruldu.
“Riddet” de denilen “irtidadın” sözlük anlamı; bir şeyden başka bir şeye dönmek demektir. Buna göre mürted (irtidat eden), İslam dininden küfre, inkara dönen kişi demektir.
Hırabe suçu kısaca “silahla ya da başka bir şekilde zor kullanılarak yol kesip veya baskın yapıp mala ve cana tecavüz, kamu düzenini ve asayişi ihlal etmek” olarak tanımlanabilir.
Sözlükte “engellemek, yasaklamak, kısıtlamak” mânasına gelen hacir (hacr) kelimesi, İslâm hukukunda sözlük anlamıyla da bağlantılı olarak kişinin sözlü tasarrufunun hukukî geçerliliğinin engellenmesini ifade eder.
Hadd kelimesinin çoğulu hudud'dur. Allah'ın haklarına karşı işlenen suçlar; hırsızlık, zina, şarap içmek veya sarhoş olmak, kazif (birine zina isnat etmek), yol kesme, irtidat yani İslam dinini terk etmek ve değişik görüşler olmakla beraber isyan'dan ibarettir26.
Müessir kelimesi, fiil olarak özellikle de ceza gerektiren bir eylem şeklinde ön plana çıkar. Herhangi bir kişinin bedenine zarar veren, beden sağlığını ve bütünlüğünü bozmaya yönelik yapılan davranışlar ve hareketler müessir fiil şeklinde anlatılır.
Kadının, kendisini zina ile itham eden kocasıyla yeminleşmesini ifade eden bir fıkıh terimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri