Tuzlu su ile gargara ya da burun temizliği yapmak da iltihaplanmaların hızla iyileşmesine destek olduğundan bahar alerjisiyle baş etmenizde size yardımcı olacaktır. Tuzlu suyunuzu 1 su bardağı temiz suyun içine 1 çay kaşığı tuz ilave edip güzelce karıştırarak kolayca hazırlayabilirsiniz.
Polen alerjisi tedavisi
Alerji ilaçları önleyici tür ilaçladır. Polen alerjisinin tedavisine karşı birçok ilaç mevcuttur. Burun ilaçları, göz damlaları, alerji hapları (antihistaminler ve leukotriene antagonistler) iğneler ve solunum yoluyla alınan ilaçlar, alerji tedavisinde kullanılabilir.
Alerjik hissettiğiniz günlerde sıvı alımınızı artırmayı hedefleyin. Yeterli sıvı vücudunuzun nemini artırır, burundaki mukozayı inceltir ve rahatlatır. Özellikle çay, antihistaminik yani alerji semptomlarını azaltıcı etki gösterebiliyor ve buhar sayesinde de rahatlamaya yardımcı oluyor.
Alerjik rinit (bahar alerjisi) uzun süren hasta hekim ilişkisi ve sabır gerektiren bir tedavidir. Tedavide alerjenlerden korunma yanında burundan kortizonlu spreyler ve antialerjik ilaçlar kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla dengeli beslenilmeli, istirahat edilmeli ve bol su içilmelidir.
Eve döndükten hemen sonra güzel bir sıcak duş alın. Hem bütün gün hapşırmaktan bitkin düşen vücudunuzu rahatlatır, hem de üzerinizdeki polenlerden temizlenmenizi ve nefes almanızı kolaylaştırır. Orta Çağ'dan beri ilaç niyetine tüketilen ısırgan otu, alerjik belirtilere sebep olan histamin salınımını azaltır.
İlgili 29 soru bulundu
Saraçoğlu saman nezlesine karşı üzerlik tohumunu önermektedir. Üzerlik tohumu içerisindeki vasicinone maddesi sayesinde bronşları genişletir ve solunumu rahatlatır. Ayrıca bu madde, alerjik astım, alerjiye bağlı hapşırmaya karşı bitkisel bir çözümdür. Tüm bunların yanı sıra protein alerjisine karşı da etkilidir.
Bahar alerjisi herkeste görülebilir. Ailesinde alerji (atopi) öyküsü olan kişilerde ise yatkınlığın daha çok olduğunu söylemek mümkündür. Mevsim alerjisi belirtileri yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden alanında uzman bir hekime görünmesi önerilir.
Mevsim meyveleri ve sebzelerinin; aynı zamanda protein kaynağı olarak bilinen yumurta, tavuk, kırmızı et gibi gıdaların tüketimine mutlaka özen gösterilmelidir. Ayrıca bu dönemde hazır gıdalar, işlenmiş ürünler, şeker ve kızarmış yiyecekler alerji semptomlarını arttırabilir.
Bahar alerjisi tedavisinde; antihistamin, kortizon ve antilökotrien gibi ilaçlar kullanılır. Alerji ilaçlarının bazı yan etkileri olabilir. Yan etkileri en aza indirmek için doktorunuza danışmadan polen alerjisi ilacı kullanmayın. Polen alerjisi tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem immünoterapi tekniğidir.
Bahar alerjisi belirtileri ile nezle belirtileri neredeyse aynıdır. Bu iki hastalık arasındaki en büyük fark; nezlede semptomların 1 hafta, en geç 10 gün içinde kaybolması, bahar alerjisinde bu sürenin 2, hatta 4 aya kadar uzayabilmesidir.
Bahar alerjisi yaygın olarak mevsim geçişlerinde görülmekle birlikte, bu alerjiyi tetikleyen en önemli etken çayır, çiçek ve ağaç polenleri olmaktadır. Ağaç polenlerine alerjisi olanlar erken bahar aylarında, çimen alerjisi olanlar baharın son dönemi ile yaz aylarında alerjik reaksiyon göstermektedir.
Dikkat eksikliği ve baş ağrıları görülebilir. Tedavi edilmezse bu durumlar tekrarlayabilir. Bahar alerjisi; sinüzit, otit ve astıma neden olabilir.
Alerji Belirtilerini Azaltmak: Elma sirkesi, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, balgamı temizlemeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan ve bazı alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan özelliklere sahiptir.
Günümüzde alerjik rinitin astıma ilerleyişini durdurabilme potansiyeli olan tek tedavi şekli alerjen spesifik alerji aşısıdır. Alerji testleri ile polen alerjisi tanısı konan hastalarda hangi polen alerjisi varsa o polen için alerji aşılarının uygulanması gereklidir.
Bahar alerjisinin doğal tedavisi, zencefil ve nane çayının yanı sıra antioksidan nitelikli, balgam ve öksürük gibi rahatsızlıklara yardımcı olan zerdeçal ile de sağlanabilir. Alerji kaynaklı iltihaplanmaların iyileşmesine katkıda bulunmak için tuzlu su gargarası yapılabilir.
Bahar alerjisine karşı ilk akla gelen tedavi yöntemi andız otundan hazırlanan çaydır. Sakinleştirici ve anti alerjik özelliği nedeniyle etkisi hızlıca görülebilir. Yüksek oranda tüketilmemek şartıyla andız çayını içebilirsiniz.
C vitamini bakımından zengin olan bir meyvedir. Ayrıca alerjiyle ilgili olan histaminleri de azaltarak alerjik reaksiyonların belirtilerini hafifletebilir. C vitaminini, kivi dışında, portakallar ve diğer narenciyelerden, çilek, ahududu gibi meyvelerden ve yeşil yapraklı sebzelerden de alabilirsiniz.
Alerji Tedavisinde Temel İlkeler
Metil B12, C Vitamini, Çörek Otu tohumu, Omega 3, D Vitamini, Koenzim Q10 ve bağırsak florası için Probiyotik, adaptojen bitkilerden Astaxanthin, iltihap düzeylerini azaltmak için zerdaçal, zencefil, meyan kökü gibi bitkilerden destek alabiliriz.
Sabah saatlerinde havadaki polen miktarı genellikle daha fazladır. Yağmurlu günlerde havada uçuşan polen miktarı azaldığından polen alerjisi olan kişiler rahat eder. Tam tersine sıcak ve rüzgarlı günlerde polen yayılımı artar.
Saman nezlesi gibi alerjiler kronik kuru öksürüğe neden olabilir. Toz, evcil hayvan tüyü, polen, küf veya diğer yaygın alerjenlere karşı hassas iseniz, alerji belirtileriniz arasında öksürük olabilir. Alerjiler ayrıca astım semptomlarını kötüleştirebilir ve daha şiddetli olarak ortaya çıkmasına neden olabilir.
Boğazda yanma, ağrı, öksürük, kaşıntı hissi, ses kısıklığı ve tat bozukluğu olabilir. Uykudan sık uyanma, horlama, boğaz kuruluğuna yol açabilir. Bu da gün içinde uyuklamaya ve verimlilikte düşmeye sebep olabilir.
Mevsim Alerjisi Hangi Aylarda Olur? Ağaç polenlerinden kaynaklanan bahar alerjisi daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran ayları arasında , yabani ot polenlerinden kaynaklı mevsimsel alerjiler ise yaz ortasından sonbahara kadar yakınmalara sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri