Alerjik hissettiğiniz günlerde sıvı alımınızı artırmayı hedefleyin. Yeterli sıvı vücudunuzun nemini artırır, burundaki mukozayı inceltir ve rahatlatır. Özellikle çay, antihistaminik yani alerji semptomlarını azaltıcı etki gösterebiliyor ve buhar sayesinde de rahatlamaya yardımcı oluyor.
Alerjik rinit (bahar alerjisi) uzun süren hasta hekim ilişkisi ve sabır gerektiren bir tedavidir. Tedavide alerjenlerden korunma yanında burundan kortizonlu spreyler ve antialerjik ilaçlar kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla dengeli beslenilmeli, istirahat edilmeli ve bol su içilmelidir.
Bahar alerjisi belirtileri ile nezle belirtileri neredeyse aynıdır. Bu iki hastalık arasındaki en büyük fark; nezlede semptomların 1 hafta, en geç 10 gün içinde kaybolması, bahar alerjisinde bu sürenin 2, hatta 4 aya kadar uzayabilmesidir.
Antihistaminikler ilaçlar: Sıvı ya da burun spreyi şeklinde bulunan bu ilaçlar burun ve gözlerdeki kaşıntının azalmasını sağlar. Bunun yanında burun akıntısını azaltır. Dekonjestanlar: Polen alerjisinin sebep olduğu burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olur. Burun spreyi, damla ya da sıvı şeklinde bulunabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Alerjik hissettiğiniz günlerde sıvı alımınızı artırmayı hedefleyin. Yeterli sıvı vücudunuzun nemini artırır, burundaki mukozayı inceltir ve rahatlatır. Özellikle çay, antihistaminik yani alerji semptomlarını azaltıcı etki gösterebiliyor ve buhar sayesinde de rahatlamaya yardımcı oluyor.
Tuzlu su ile gargara ya da burun temizliği yapmak da iltihaplanmaların hızla iyileşmesine destek olduğundan bahar alerjisiyle baş etmenizde size yardımcı olacaktır. Tuzlu suyunuzu 1 su bardağı temiz suyun içine 1 çay kaşığı tuz ilave edip güzelce karıştırarak kolayca hazırlayabilirsiniz.
Bol su ve taze meyve suyu tüketin. Mecbur olunmadığı sürece klima kullanmayın. Çamaşırlarınızı parfümsüz deterjanla yıkayın ve ev temizli yaparken kokusuz ürünler kullanın. Bu durum devam ederse mutlaka doktora başvurup alerji ilacı kullanın.
Saraçoğlu saman nezlesine karşı üzerlik tohumunu önermektedir. Üzerlik tohumu içerisindeki vasicinone maddesi sayesinde bronşları genişletir ve solunumu rahatlatır. Ayrıca bu madde, alerjik astım, alerjiye bağlı hapşırmaya karşı bitkisel bir çözümdür. Tüm bunların yanı sıra protein alerjisine karşı da etkilidir.
Mevsim meyveleri ve sebzelerinin; aynı zamanda protein kaynağı olarak bilinen yumurta, tavuk, kırmızı et gibi gıdaların tüketimine mutlaka özen gösterilmelidir. Ayrıca bu dönemde hazır gıdalar, işlenmiş ürünler, şeker ve kızarmış yiyecekler alerji semptomlarını arttırabilir.
Bahar alerjisi herkeste görülebilir. Ailesinde alerji (atopi) öyküsü olan kişilerde ise yatkınlığın daha çok olduğunu söylemek mümkündür. Mevsim alerjisi belirtileri yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden alanında uzman bir hekime görünmesi önerilir.
Bahar alerjisi tehlikeli midir? Vücut havada polenleri tehlikeli olarak gördüğünden reaksiyon gösterir. Doktorun yönlendirmesine göre ilaç kullanımıyla hafifletilebilir. Tedavisi yapılmadığı durumlarda tehlikeli hale gelebilir.
Alerjinin etkilerini azaltmak için su içmek etkili bir yol. Bu sayede mukus üretimi artar, burun tıkanıkları azalır. Su aynı zamanda vücudun alerjenlerle savaşmasını da kolaylaştırır.
Bahar alerjisi yaygın olarak mevsim geçişlerinde görülmekle birlikte, bu alerjiyi tetikleyen en önemli etken çayır, çiçek ve ağaç polenleri olmaktadır. Ağaç polenlerine alerjisi olanlar erken bahar aylarında, çimen alerjisi olanlar baharın son dönemi ile yaz aylarında alerjik reaksiyon göstermektedir.
Bahar alerjisi ilaçları arasında antihistaminikler, steroid içeren b bahar alerjisi burun spreyi ve dekonjestanlar bulunur. Antihistaminikler, vücudun histamin adı verilen maddenin üretimini engelleyerek bahar alerjisi belirtilerini hafifletmeye yardımcı olur.
Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir. Burunda çok fazla akıntı olduğu takdirde ise ipratropium burun spreyleri yarar sağlayabilir.
Alerjik nezle ya da burun eti büyümesine bağlı olarak gelişen burun tıkanıklığı için steroid içeren burun spreyleri ya da burun yıkama solüsyonları doktor tarafından önerilebilir. Burun eğriliği gibi İlaç tedavisi ile çözüm bulunamayan burun tıkanıklığını açma için burun ameliyatı yapılabilir.
Antihistaminik adı verilen burunda akıntı, hapşırma ve kaşıntıya iyi gelen haplar da 1 ya da 2 ay düzenli kullanılabilir. Burun tıkanıklığı dışında tüm alerjik rinit şikayetlerine iyi gelir. Özellikle yeni jenerasyon antihistaminiklerde yan etki de azdır.
Alerji Belirtilerini Azaltmak: Elma sirkesi, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, balgamı temizlemeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan ve bazı alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan özelliklere sahiptir.
Alerjik bir reaksiyon değişen sürelerde sürebilir. Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Alerjenlerden uzak durmak, ilaç ve aşı tedavisi bu süreçte uygulanan tedaviler arasında. Ek olarak yıl boyu süren alerjik rinit bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanır. Lavanta çayı, ısırgan otu çayı, papatya çayı, nane çayı, tuzlu su, zencefil, zerdeçal, soğan ve sarımsak bitkisel tedavi yöntemleri arasındadır.
Bazı uzmanlara göre yaşadığınız bölgede üretilen bal, bölgedeki alerjenlere karşı bağışıklık geliştirmenize yarıyor. Güne doğal elma sirkesi ile başlayın. Elma sirkesi içerdiği B1, B2, A ve E vitaminleri, kalsiyum, potasyum ve magnezyum sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, burun tıkanıklığına iyi gelir.
İlerleyen alerjik rahatsızlıkların astıma sebep olabileceğine işaret eden Hysi, 'Sadece burun akıntısı, hapşırma ve kaşıntı şikayetleriyle başlayan rahatsızlıklar tedavi edilmezse, nefes darlığı ve hırıltı şikayetleri de baş göstererek astıma çevirebiliyor.
Mevsim Alerjisi Hangi Aylarda Olur? Ağaç polenlerinden kaynaklanan bahar alerjisi daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran ayları arasında , yabani ot polenlerinden kaynaklı mevsimsel alerjiler ise yaz ortasından sonbahara kadar yakınmalara sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri