Tarla ve Bahçe Arasındaki Fark Nedir? Kısaca aradaki farkı açıklayacak olursak tarla tarımı elverişli olan toprakları ifade ederken, bahçe olarak da bilinen bağ ise meyve üretimi yapılması için daha elverişli olan toprakları tanımlıyor.
Bahçe ve Tarla Arasındaki Fark
Tarla tarımı elverişli olan toprakları açıklarken, bahçe olarak da ifade edilen bağ meyve üretimi yapılması için elverişli toprakları tanımlıyor.
Gelin bu sorunun cevabına detaylı bir şekilde bakalım. Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
Bahçe tapusu, etrafı sarılı ve sınırları belli olan bir bahçenin kime ait olduğunu gösteren tapu belgesidir. Çoğunlukla köy yerlerinde bulunan bağ ve bahçelerin tapularında cins kısmında "bahçe" yazmaktadır.
Tarla, bağ, bahçe, arsa gibi cins değişikliği işlemleri yapılabildiği gibi, mevcut yapının inşaat durumu bozulmadan mesken, dükkan, garaj, lokanta,otel, fırın gibi cins değişiklikleri yapılabilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Hissedarı olunan taşınmazlar üzerindeki anlaşmazlıkları çözebilmek için tek parsel olan tapuyu, farklı parsellere bölerek ayırabilmek mümkündür. Ancak ayrımı yapılacak taşınmazın, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün konuyla ilgili genelgesinde belirtilen bölünemez büyüklükteki arazilerden olmaması gerekmektedir.
Bahçeye Ev Yapılabilir mi? Yapılacak evin en fazla iki katı olması gerekir. -Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir. Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz. Eski kanuna göre, daha küçük tarlalara prefabrik ev yapılabiliyordu, ancak artık yapılmasına izin verilemiyor.
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
Öncelikle araziler, genel olarak tarım arazileri ve arsalar olarak iki gruba ayrılır. Tarım arazileri üzerinde tarım yapılan arazilerdir ve imar parselleri olmadığından üzerlerine ruhsatlı binalar yapılamamaktadır. Bu araziler bağ, bahçe, tarla, zeytinlik, tarım vb. olarak farklı isimlerle adlandırılabilmektedir.
Bahçe tapusu, sınırları belli olan bir bahçenin kime ait olduğunu gösteren tapu belgesi oluyor. Genellikle köy yerinde yer alan bağ ve bahçelerin tapularında cins kısmında "bahçe" yazıyor.
Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle tarımsal amaçlı yapıların kapsamına 'bağ evi' de dahil edildi. Böylelikle evler için ruhsat zorunluluğu kaldırıldı.
“İmarı olmayan toprak parçası” olarak adlandırabileceğimiz tarla arazisi, bir bağ, bahçe ya da zeytinlik olabilir. Adından da anlaşılacağı üzere bağ, bahçe ve zeytinlik gibi imarı olmayan arsalara yani tarlaya ancak belirli şartları sağlayarak özel amaçlı yapı ve bir ev inşa etmek mümkün.
4) Yapılmak istenen bağ evi, tarlanın tamamının %5'ini geçmemelidir ve yapılmak istenen bağ evi en fazla 250 metrekare olabilir. 5) Yapılmak istenen bağ evi, parselin ve yolun sınırlarına en fazla 5 metre yaklaşabilir. Ayrıca yapılmak istenen bağ evi en fazla iki katlı ve 6.50 metre yüksekliğine sahip olmalıdır.
Bahçe imarı ise, tarım arazilerinde meyve, sebze ve süs bitkisi yetiştiriciliği için yapılan düzenlemelerdir. Bu işlemde arazideki bitkilerin yerleşimi, dikimi ve bakımı gibi işlemler yapılır. Bahçe imarı, tarım arazilerinde çeşitli meyve ve sebzelerin yetiştirilmesini sağlar ve aynı zamanda ekonomik getiri sağlar.
Tapuda Neden Arsa Yazar? Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
Tasarıya göre, tarımsal araziler, bölgesel özellikler de dikkate alınarak 20 dönümün altında bölünemeyecek. Araziler, mirasçı çocuklardan tek bir kişiye devredilebilecekken, hissesinin devrini istemeyen aileler "şirketleşme" yoluna gidecek. Aile malları ortaklığı kurularak, herkes hakkı oranında pay alacak.
Adı üzerinde tarım arazileri üzerinde tarım yapılan arazilerdir ve imar parselleri olmadığından üzerlerine ruhsatlı binalar yapılamaz. Bu araziler bağ, bahçe, tarla, zeytinlik, tarım vb. olarak farklı isimlerle adlandırılabilirler.
Tarlaya 250 m2'ye kadar prefabrik ev yapabilmeniz için; Tarlanın imar durumunun bulunması. İmar durumunu ve prefabrik ev için gerekli ruhsat işlemleri için başvurmanız gereken kurum belediye ve mücavir alan sınırlarındaki ilgili belediye veya bunun dışında kalan köy gibi yerleşim alanlarında valiliktir.
E-Devlet ana ekranında yer alan arama kutusuna imar durumu yazarak, imar sorgulaması yapmak istediğiniz belediyenin ya da ilçenin ismini girerek, sorgulama yapabilirsiniz. Burada da yine adres ve ada-parsel bilgileri girmeniz gerekmektedir.
15 Mayıs 2014 tarihli bu düzenleme ile tarım arazileri yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin altında ifraz edilemez, bölünemez.
Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.
örtü altı tarım arazilerinde 1 dekar, dikili tarım arazilerinde 5 dekar, sulu ve kuru tarım arazilerinde 10 dekar ve üzerinde ise bu araziler arasında ekonomik bütünlük bulunduğu kabul edilir. Parseller arasında EKONOMİK BÜTÜNLÜK YOK, bu tarım arazileri satılabilir.
Tarlaya prefabrik ev yapılır mı sorusu da çok merak ediliyor. Eski kanuna göre 5 dönümden daha küçük arsalara ev yapılamıyordu. Ancak prefabrik ev inşasına izin vardı. Yeni düzenlemelere göre artık küçük tarlalara prefabrik ev yapmanız mümkün değil.
Bungalov tarzı evler bu arazilere yapılabilen küçük ama kullanışlı yapılardır. Tarla niteliğinde olan arazinize bu tarz bir ev inşa edebilirsiniz. Bunun için gerekli izni gıda, tarım ve gayvancılık bankalığı'na bağlı olan il ve ilçe müdürlüklerinden alabilirsiniz.
Tarla tapusunu arsa vasfına dönüştürmek için bu kriterler aranmaktadır. Cins değişikliği işlemleri doğrultusunda “1/1000 ölçekli” imar planı hükümleri gerçekleştirilecek imar uygulaması neticesinde tapu kayıtlarında toprak parçasının tarla niteliği arsa niteliğine dönüştürülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri