İnci farklı midye ve istiridye türlerinin üretebildiği bir taştır. Beyaz renk en yaygın olan hali olsa da farklı renkte inciler görebilirsiniz. Renkli inci doğal bir şekilde oluşur. Sedef, pembe, beyaz ve siyah inci renkleri de bulunabilmektedir.
Bilinen renginden başka pembe ve beyazları olduğu gibi nâdir de olsa siyah renkli inciye de rastlanır. Siyah inci nadir bulunduğundan daha değerlidir. Cam küreler, üzeri doğu esansı denen yapışkan madde ile sıvanarak sahte inciler yapılmaktadır.
SİYAH İNCİ - TAHİTİ İNCİSİ
Güney Denizindeki Kara İnciler diğer adı ( Siyah İnci ), Tahiti İncileri ayrıca "Siyah Güney Denizi" incileri olarak da bilinirler. Tahiti incileri siyah ağızlı bir yumuşakça türü olan "Pinctada margaritifera" istiridyesi türünden gelmiştir.
İstiridye veya midyelerin içine kum taneleri kontrollü bir şekilde koyulup onların sedef minerali üretimi tetiklenmektedir. Bu şekilde oluşturulan kültür incileri 3 ile 8 yıl süre içinde inci üretmiş olmaktadır.
Tatlı su tanesi ile üretilen inciler fabrika üretimi incidir ve daha ortalama fiyatlara sahiptir. Doğal koşullarda oluşan bir istiridye içinden çıkan inci ise çok daha pahalı ve estetik açıdan daha kalitelidir. İstiridye İçinde Gerçek İnci Kolyenin içindeki tüm inciler gerçek ve değerlidir.
İlgili 43 soru bulundu
Ancak gerçek bir siyah inci çok değerli ve pahalı olduğundan oldukça fazla taklidi yapılmıştır. Koyu parlak siyah bir inci, çok nadir bulunur ve oldukça pahalıdır.
Doğal gerçek incilerin çoğu, pembe, mor, mavi, yeşil, altın, sarı, gümüş ve siyah renk tonlarıyla beyazdan griye değişen renklerde gelir. Ayrıca kültür üretimi sayesinde siyah incilere günümüzde daha çok rastlanmaktadır.
Yetiştiriliciğe ve yetiştiği bölgeye bağlı olarak, farklı kalitede inciler ortaya çıkar. Bu inciler, tam yuvarlak yüzeylere sahip incilerden, orta seviye parlaklıkta ve pirinç tanesi boyutunda olanlara kadar çok çeşitlilik gösterirler. Bir istiridye yaşamı boyunca en fazla bir defa inci meydana getirebilir.
Tatlı su incileri %100 saftır. Midyenin içine yerleştirilen parça, midyenin iç kabuk astarından elde edilen bir inci malzeme parçasıdır ve bu parça daha sonra aynı inci malzemeyle (sedef) midye tarafından çevrelenir. Bu nedenle merkezinde başka bir malzeme (kabuk boncuk çekirdeği) yoktur; %100 saf incidir.
Ülkemizde; Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz'in İstanbul Boğazı ile birleştiği yerlerde görülmektedir. İstiridye'nin Morfolojisi ve Fizyolojisi: Morfolojik olarak Ostrea edulis dairesel şekilli iki kabuktan meydana gelmiştir.
İncinin bulunduğu yumuşakça ve suya bağlı olarak incilerin beyaz, kahverengi, pembe, siyah, altın ve mavi renkleri mevcuttur. Karat ile ölçülen değerli taşların aksine, İncinin ağırlığı tane olarak verilir.
İstiridyelerin içindeki inci bir servet kaynağıdır. Kabukları arasında kalan kum veya kurt gibi yabancı maddeleri sedef salgılarıyla örterek inci meydana getirirler. İnci 2-3 yılda meydana gelir. Basra Körfezinde Seylan Adaları, Bahreyn Adaları çevresinde ve Kaliforniya sahillerinde inci istiridyeleri avlanır.
Siyah inciler eşsiz ve zarif renkleriyle bilinir ve genellikle en değerli ve aranan inci türlerinden biri olarak kabul edilir. Mohs ölçeğine göre 2,5-4,5 arasında değişen nispeten yumuşak bir yapıya sahiptirler ve eşsiz güzellikleri ve parlaklıkları nedeniyle oldukça değerlidirler.
Yani inciler aslında istiridyenin içerisinde sedef mineralinin salgılanmasıyla ve sert, katı, parlak bir hale gelmesi sonucu oluşur. Zamanla daha çok sedefle kaplanan yabancı maddeler sert bir taşa yani inciye dönüşür.
Satın alma işleminden önce gerçek inci kolye satan online mücevher bayileri bulunmaktadır. Bunlara başvurabilirler. Ayrıca kuyumcular da sattıkları mücevherleri sertifikaları ile satarlar. İnci kolye satın almayı asla şansa bırakmayın.
Bu yönüyle şık olmasının yanında eğlenceli ve gizemli bir hediye seçeneğidir. Farklı ve yaratıcı bir alternatiftir. Not: Beyaz İnci: Sağlık, Krem Rengi İnci: Mutluluk, Şeftali Rengi İnci: Sevgi, Altın Rengi İnci: Servet ve Siyah Renkli İnci: Bilgelik sembolüdür.
Dişinizin ucuna inciyi sürttüğünüz zaman, gerçek incinin üzerinde bulunan sedef tabakası pullanarak, pürüzlü bir yapıya sahip olacaktır. Sahte incinin yüzeyinde ise, neredeyse hiçbir hasar ve değişiklik gözlenmemekle birlikte, olduğu gibi parlak ve pürüzsüz kalır. Bu yöntem de dişe sürtme testi ile benzerlik gösterir.
Tuzlu su incileri, doğal olarak tatlı su muadillerinden daha az renk çeşitliliğine sahiptir. Genellikle belirli birkaç renkte mevcut olan birçok inci toptancısı, daha fazla renklenme için yetiştirildikten sonra incileri boyamaktadır. Tatlı su incileri, tuzlu su incilerinden daha fazla parlaklık sunar.
Halk arasında en çok bilinen yanlıştır. İnci ASLA doğurmaz. Doğru ve düzgün bakımı, uygun koşullarda saklanımı yapılmayan inci şekil değiştirir ve bozulur.
Bu inciler, tam yuvarlak yüzeylere sahip incilerden, orta seviye parlaklıkta ve pirinç tanesi boyutunda olanlara kadar çok çeşitlilik gösterirler. *Bir istiridye yaşamı boyunca en fazla bir yada iki defa inci meydana getirebilir.
Midyelerin kabukları düz ve pürüzsüz bir özellik gösterirken istiridyelerde biraz daha sert ve pürüzlü bir kabuk yapısı göze çarpıyor. Bunun dışında, İstiridyeler gelişimlerini üç yıl, midyeler ise bir yılda tamamlar.
1. İnci, mücevher taşlar arasında canlı tarafından oluşturulan tek değerli taştır. Bu canlılar; istiridye, deniztarağı ve bazı midyeler olabilir.
Gerçek inciyi ayırt etmek için, inciyi ateşe tutmak yeterli olacaktır. Gerçek inciler ateşten etkilenmez ve herhangi bir değişiklik gözlemlenmez.
İstiridye kendini korumak için bu yabancı maddeyi “incinin annesi” adı verilen sert, katı, güçlü ve parlak yapıdaki sedef mineraliyle sarmaya başlar. Zaman geçtikçe daha çok sedef ile kaplanan bu yabancı madde en sonunda parlak ve sert bir taşa dönüşür. İşte bu taşa inci denir.
Nevi şahsına münhasır bir deniz canlısı olan istiridye belki dünyanın en sevimli deniz canlılarından biri değil ama doğru yendiği zaman kısa sürede kendisini aşermenize neden olabilecek kadar lezzetli bir canlı. Yaşamak için sıcak veya ılıman suları tercih eden istiridyeler, omurgasız deniz canlıları olarak biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri