Bakanlık ile Bakanlık kuruluşlarının her türlü faaliyet, iş ve işlemleriyle ilgili olarak inceleme ve soruşturma işlerini yürütmek. Bakan tarafından belirlenen konularda araştırma ve incelemeler yapmak.
Müfettiş, bağlı olunan kurumun işleyişini inceler ve denetler. Gerekli görürse çalışanlarla veya müdürlerle ilgili soruşturma başlatabilir. Yaptığı bütün incelemeleri bir rapor haline getirir. Bu raporu kurumun en üst amirine sunmakla görevlidir.
Buna göre iş müfettişleri işyerinde genel, kontrol ve inceleme denetimi yaparlar. İşyerinde işin yürütümü yönünden çalışma hayatı ile ilgili tüm mevzuat hükümlerine ve işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından ise; işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevzuat hükümlerinin uyulup uyulmadığının tespiti, genel denetimdir.
(2) Kurulun görev merkezi Ankara'dır. Bu merkez aynı zamanda müfettişlerin de görev ve çalışma merkezidir.
Kurul doğrudan Genel Müdür'e bağlıdır., Müfettişler denetleme, inceleme, araştırma ve soruşturmaları Genel Müdür adına yaparlar. Müfettişlere Genel Müdür ve Kurul Başkanı dışında hiç bir yerden emir verilemez.
İlgili 27 soru bulundu
MÜFETTİŞ, genellikle devlet kurumlarında çalışan ve yönetim sisteminin düzgün bir şekilde işlediğini ve kamu kaynaklarının etkili ve verimli bir şekilde kullanıldığını kontrol eden bir memurdur.
1) Müfettişler teftiş, inceleme, ön inceleme ve soruşturma sırasında kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülen Devlet Memurları Kanununa tabi personeli geçici önlem niteliğinde görevden uzaklaştırabilirler.
Mülkiye başmüfettişinin görevleri Müfettişlik sıfatını kazanmış olanlar arasından atanan bir başkanla, derece ve unvanları kadrolarında belirtilen yeteri kadar müfettişten oluşan mülkiye müfettişliği, teftiş, denetleme, araştırma, inceleme ve soruşturmaları Bakan adına yaparlar.
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yer alan okullarda eğitim öğretim faaliyetlerini denetlemeden sorumlu olan maarif müfettişleri, aynı zamanda bu kurumlarda valilikler veya Milli Eğitim Bakanlığı adına, inceleme ve soruşturma gibi diğer görevleri de yerine getirmektedirler.
Müfettiş olmak için öncelikle lisans düzeyinde bir eğitim almak gereklidir. Müfettişler genellikle; işletme yönetimi, maliye, muhasebe, hukuk, kamu yönetimi, ekonomi, işletme ve benzeri alanlarda eğitim almış kişilerden seçilir.
Devlet memuru olarak çalışan müfettişlerin maaşları, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre belirlenir. 2023 yılı itibariyle, müfettişlerin maaşları 30.000 TL ile 62.000 TL arasında değişebilir. Ancak, bu rakamlar net maaşları göstermez ve çeşitli kesintilerle birlikte hesaplanır.
İş müfettişi olmak için 4 sene üniversite eğitimi almak zorunludur. Üniversiteden mezun olduktan sonra İş Müfettişi Yardımcılığı Sınavı ile İş Müfettişliği Yeterlilik Sınavı'na girip yeterli puanı almak gerekir. Ayrıca 3 yıl boyunca iş müfettişi yardımcısı pozisyonunda görev yapılmalıdır.
Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün resmi verilerine göre; 15 icracı bakanlığın (Milli Savunma hariç) müfettiş sayısı, tabloda belirtildiği gibi, yalnızca 1070'dir.
Milli Eğitim Bakanlığının görevlendirdiği müfettişler de sınıf defterlerini inceleyerek ders kazanımlarına bakar.
Milli Eğitim Bakanlığının 24.05.2014 tarih ve 2909 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığı İle Maarif Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğinde de maarif müfettişlerinin ders denetimi görevi yer almamıştır.
Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları ile il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerinin rehberlik, işbaşında yetiştirme, denetim, değerlendirme, inceleme, araştırma ve soruşturma hizmetlerini Bakanlık Maarif Müfettişleri aracılığıyla yürütmek, Bakan tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.
Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim müfettişlerinin öğretmenler üzerindeki denetim yetkisini kaldırdı. Artık ilköğretim müfettişleri, öğretmenlere sicil notu veremeyecek. İlköğretim müfettişlerinin öğretmenler üzerindeki denetim yetkisi sona erdi. Artık müfettişin görevi, öğretmenlere 'rehberlik' etmek olacak.
(2) Müfettişler zorunluluk hallerinde ve gerek gördüklerinde kişilerin ifadelerini yazılı olarak da isteyebilirler. (3) Yazılı ifade istemlerinde ilgili personelin kendisi ile ilgili olarak iddia olunan suçun neden ibaret olduğu yazı ile bildirilir ve ifade için yedi günden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.
Danıştay 3 üncü Dairesinin 29/05/1973 gün, E.1972/272, K.1973/269 sayılı kararında “soruşturmayı yapan” sözünden müfettiş veya muhakkikin (soruşturmacının) değil, disiplin cezası vermeye yetkili amir olarak disiplin amirinin anlaşılması gerektiği vurgulanmıştır.
a) Kurum ve kuruluşların iş, işlem ve hesaplarını teftiş etmek ve denetlemek. b) Kurum ve kuruluşların personeli ile mahalli idarelerin organları ve diğer kamu görevlileri hakkında işledikleri iddia edilen suçlarla ilgili olarak araştırma, ön inceleme, soruşturma ve/veya disiplin soruşturması yapmak.
Yönetmeliğe göre müfettişlerin veya muhakkiklerin soruşturma sürecinde savunma almaları mümkün değildir.
Müfettişler öğretmenlerin amiri konumundadır. Soruşturma yürütüneler izin vermeye yetkili makamı temsil eder ve yazılı bir kısıtlama olmadığı sürece o makamın yetkilerine sahiptir.
Bilindiği üzere; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Değişik 141 inci maddesinde; “Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri