Allah Teâlâ ilim, hikmet ve adalet sahibi olduğuna göre hem kullarına, onların irade ve etkileri olmadan günah işletmesi, onları doğru yoldan saptırması, kalplerini mühürlemesi hem de bunlardan dolayı kullarını ayıplaması, cezalandırması düşünülemez.
7: Allah, küfürdeki inatları yüzünden onların kalplerine ve kulaklarına mühür vurmuştur. Gözleri üzerine de kalın bir perde gerilmiştir. İşte böyle kimseler için pek büyük bir azap vardır.
Bu âyette, kullarına engin merhametinin tabii bir neticesi olarak onlara gönderdiği peygamberlerine karşı inkârcıların hakikati görme, ona kulak verme ve mesajın keyfiyetini idrak etme adına herhangi bir gayrette bulunmamak suretiyle adeta kendilerini kilitleyerek kalplerini mühürlenmeye hazır hale getirmeleri beyân ...
Bu nedenle Allah onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir. Onların gözlerine de bir perde çekilmiştir. Onlar için büyük bir azap vardır. Allah (küfürde direnmeleri sebebiyle) onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiş ve gözlerine de (ilahi hakikatleri görmeyi engelleyen) perde çekmiştir.
Bakara Suresi (Arapça: سورة البقرة), Kur'an'ın ikinci suresidir. Kur'an'ın en uzun suresi olan Bakara Suresi, 286 ayetten oluşur. Sure, ismini 67-73. ayetlerde geçen ve Arapçada ''sığır / inek'' anlamına gelen ''bakara'' kelimesinden almıştır.
İlgili 45 soru bulundu
Medine'de on senelik bir müddet içinde peyderpey nâzil olmuştur. Mushaf tertîbine göre 2, nüzûl sırasına göre 87. sûredir. İsmini, 67 ile 71. âyetler arasında bahsedilen, İsrâiloğulları'nın sığır kurban etmeleri kıssasından almıştır.
Evlerde okunan veya dinlenen Bakara Suresi, o eve şeytanın ve cinlerin girmesine engel olur. Aynı zamanda evdeki şeytanın ve cinlerin uzaklaşmasında etkilidir. Okunduğu evde ve iş yerlerinde bolluk, bereket getirmektedir.
Gerçekleri kavrayıp benimseme kabiliyetine sahip kalbin fonksiyonunun sona erdirilmesi, doğruya, iyiye ve güzele yönelme yeteneğinin köreltilmesine “kalp mühürlenmesi” denilir.
Allah bazı kalpleri mühürler. İmansız olan ve imansızlığa karar veren, hidayete kalplerini örten, yola gelmek istemeyen inkarcı insanların kalbini Yüce Allah mühürler. Bu kişiler; kalplerini, kulaklarını, gözlerini hakikatten inkara çeviren insanlardır.
İnkârıyla, inadıyla ve günahlara devam etmesiyle kalbini ifsad eden kuldur. Dolayısıyla bu sebeple Allah'a sitem etmeye hakkı yoktur. Ancak kulda günahını itiraf iradesi bulunursa, tövbe ederse, tövbenin açmayacağı kapı yoktur.
62,63. Yok, eğer sana hile yapmak isterlerse seni yardımıyla ve mü'minlerle destekleyen ve mü'minlerin kalplerini birbirlerine ısındıran O Allah kesinlikle sana yeter. Yoksa sen, yeryüzünde olan her şeyi harcasaydın bile onların kalplerini birbirlerine ısındıramazdın.
Münafikun suresi 3.ayetinde “Onlar yeminlerini kalkan (alet) edinerek Allah'ın yolundan alıkoydular. Bu onların iman edip sonra küfretmeleri sebebiyledir; Allah da ince düşünmeyişleri yüzünden onların kalpleri üzerine mühür bastı” ifadesi yer almaktadır.
İnsanlardan bir kısmı vardır ki, biz Allah'a ve kıyamet gününe inandık, derler. Halbuki onlar, iman edenler değillerdir. Ve insanlardan bir kısmı da var ki; Allah'a ve ahiret gününe inandık derler, fakat onlar inanacak yapıda değiller. (Bunlar ikiyüzlülükle fıtratlarını tamamen bozmuş olanlardır.)
Sûrede başta iman esasları olmak üzere insanın yaratılışı, kıblenin değişmesi, namaz, oruç, hac, sadaka, boşanma, nesep, nafaka, borçların kaydedilmesi gibi pek çok konuya yer verilmiştir.
Akıllarınca Allah'ı ve iman edenleri aldatmaya kalkışıyorlar; hâlbuki onlar farkında olmadan yalnızca kendilerini aldatmış oluyorlar. Onlar (kendi akıllarınca) güya Allah'ı ve müminleri aldatırlar. Halbuki onlar ancak kendilerini aldatırlar ve bunun farkında değillerdir. ALLAH'ı ve müminleri aldatmak isterler.
63. Ve (Allah), onların kalplerini birleştirmiştir. Sen yeryüzünde bulunan her şeyi verseydin, yine onların gönüllerini birleştiremezdin, fakat Allah onların aralarını bulup kaynaştırdı. Çünkü O, mutlak galiptir, hikmet sahibidir.
İlâhî emirlere uymakta gevşeklik gösterip isyana yönelme kalbin hakka ve hayra karşı daralmasına sebep olurken bâtıla ve şerre karşı genişlemesine yol açar, böylece kalp kararır. Bu davranışı sürdüren kişinin gözlerine ve kulaklarına perde çekilir, ardından kalbi mühürlenir.
Allah, kimin göğsünü İslam'a açmışsa, artık o, Rabbinden bir nur üzerinedir, (öyle) değil mi? Fakat Allah'ın zikrinden (yana) kalpleri katılaşmış olanların vay haline. İşte onlar, apaçık bir sapıklık içindedirler.
Kilitli kalp, içeridekini dışarı, dışarıdakini içeri almayan kalptir; gelişmeye ve değişmeye açık olmayan kalptir. Dışarıdaki fikir hayatında Muhammed Suresi'nin 22. ayeti buna işaret etmektedir.
Bu hadis-i şeriften ve âyet-i kerimeden anladığımıza göre, kalbi karartan en büyük siyahlık şirk, yani Allah'a ortak koşmaktır. Bir insan, şirki dava eder ve bu hususta müminlerle mücadeleye girişirse, her geçen gün kalbindeki bu siyahlık daha da koyulaşır ve genişlenir. Git gide bütün kalbi sarar.
İlâhî hakikat ve sırların tecelli ettiği yer olan kalp anlamında tasavvuf terimi. İnsanı diğer canlılardan ayıran ve onu sorumlu kılan temyiz gücü, düşünme ve anlama melekesi. Hüküm ve kararlarında doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden ayıran akıl, sağduyu.
Mutmain, İslam dini terimi. Tatmin olmuş, doyuma ulaşmış. İnsan'ın kalbi Rad suresinin 28 inci ayeti kerimesine göre ancak Allah'ı zikretmekle mutmain olur, tatmin olur, doyuma ulaşır.
' buyurdu.” Evlerde bolluk ve bereket için Bakara suresinin okumanın fazileti ile ilgili sahih hadis-i şerif kayanğında, ''Bakara sûresini okuyunuz; çünkü ona sahip olmak bereket, terketmek ise hasret ve pişmanlık sebebidir; ona sihirbazların güçleri yetmez” (Müslim, “Müsâfirîn”, 252).
Bakara Suresini abdestsizken dinlemek ya da ezberden okumak, dört büyük Sunni mezhebe göre caizdir. Ancak Bakara Suresini Kuran'ı Kerim'den okumak isteyenler abdest alması farzdır. Bunun dışında cünup iken hiçbir sure Kuran'ı Kerimden ya da ezberden okunmamalıdır.
İşte, merak edilen tüm detaylar. Bakara suresi Kuran içerisinde yer alan sure çeşitlerinden biridir. Bakara suresinin gün içerisinde okumak için herhangi bir sınırlaması bulunmuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri