Saç dökülmesi, lenfoma için bazı kemoterapi ve radyoterapi tedavilerinin yaygın bir yan etkisidir. Kemoterapiden kaynaklanan saç dökülmesi geçici olmakla birlikte, vücudunuzun her yerindeki saçları etkiler.
Lenfoma hastası bir bireyde, lenfatik sistemde bulunan beyaz kan hücreleri mutasyon geçirerek hızlı büyüyen ve ölmeyen kanser hücrelerine dönüşür. Bu durum lenf düğümlerinde kontrolsüz çoğalan çok fazla hastalıklı, etkisiz hücre oluşmasına neden olur ve lenf düğümlerinin, karaciğerin ve dalağın şişmesine neden olur.
Hekimler çeşitli kan testleri istemekle beraber esas tanı koydurucu olan lenf bezi biyopsisidir. Biyopsi ile alınan parçada lenfoma hücreleri görülürse tanı konmuş olur. Hastalığın hangi evrede olduğunun anlaşılabilmesi için kemik iliği biyopsisi ve değişik radyolojik tetkikler yapılır.
Lenfoma durumunda, lenf kanserinin yaygın semptomları arasında boyun, koltuk altı ya da kasıklar da lenf düğümleri şişmesi olur ve genellikle ateş veya açıklanamayan kilo kaybı ve gece terlemeleri lenf kanseri belirtileri arasında yer alır.
Lenf kanseri en sık görüldüğü yerler; lenf bezleridir. Lenf bezleri vücudun en önemli savunma mekanizmalarından biridir. Vücudumuzda bulunan binlerce lenf bezi, enfeksiyon ve hastalıklara karşı direnmemizi sağlayan bağışıklık sisteminin en önemli parçasıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Lenfoma, 30 alt tipe ayrılır. Bir grupta tedaviye ihtiyaç duyulmadan, hastalık yıllarca takip edilir. Diğer grupta ise hastalık hızlı seyreder. 40 yıl önce lenfoma tedavisinde hastaların anca %40'ı kurtulurken günümüzde %85 hatta %100 oranında bile kurtulan oluyor.
Lenfoma kür şansı olan yani tedavi sonrası tekrarlamayacak kanserlerden biridir. Güncel ilaç ve ışın tedavileri ile bazı lenfoma türlerinde %95'e kadar başarı sağlanabilir. Ağır seyreden bazı lenfomalarda ise kök hücre nakli ile yüksek başarı oranları sağlanabilir.
Laktat Dehidrogenaz (LDH) Testi: Yüksek LDH düzeyleri, lenfoma gibi kanserlerde veya doku hasarında artışa işaret edebilir.
Lenf kanseri tür olarak hızlı seyirli ya da yavaş seyirli olabilir. Hızlı ve agresif yayılım gösteren lenfomalar kısa sürede büyürler ve kimi zaman bir ay gibi kısa bir süre içerisinde bile kendisini gösterebilir.
kaşıntılı vücut. Lenfomalı birçok insan kaşıntılı bir cilde sahip olabilir. Bu genellikle lenf düğümlerinizin şiştiği bölge civarındadır veya bir kutanöz (cilt) lenfoma alt tipiniz varsa, lenfomadan etkilenen her yerde kaşınabilirsiniz. Bazı durumlarda, vücudunuzun her yerinde kaşıntı hissedebilirsiniz.
Lenf kanserinin kan tahlilinde ortaya çıkmayabileceğini anlatan Yeditepe Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı, “Hastalık kemik iliğine sıçramadıysa ve yoğun şekilde bu bölgeyi etkilemediyse kan tahlilinde hiçbir şey oluşmayabilir.
Tıp dilinde lenfoma olarak da adlandırılan lenf kanseri, lenfosit adlı kan hücrelerinin lenf bezlerinde gereğinden fazla çoğalmasıyla ortaya çıkar. Lenfoma; çoğalan kötü huylu lenfositlerin sadece lenf bezlerinde değil karaciğer, kemik iliği, dalak gibi diğer organlara da yayılması ve çoğalması durumudur.
Hodgkin tipi lenfomada bu yayılma genellikle sıralı olur: hastalık sırayla bir lenf bezinden diğerine sıçrar. Hodgkin olmayan tip lenfomada ise tümörler farklı lenf bezlerinde ortaya çıkabilir, bazı lenf bezleri atlanabilir.
Belirtileri ise kişiye göre oldukça değişkenlik gösterebilir. Bazı kişilerde grip olma ve gribin uzun süre geçmemesi şeklinde kendini belli edebilen bu hastalık, bazı kişilerde kuru öksürük ve tıkanma şeklinde belirti gösterebilir. Özellikle bademciklerden sadece birinin şişmesi, tipik bir lenfoma belirtisi olabilir.
Derinin T hücreli lenfomasında kaşıntı genellikle yaygın, şiddetli ve tedavilere dirençli şekilde görülmektedir. Belirtiler özellikle geceleri olmakta ve ısı ile şiddetlenebilmektedir. Ayrıca deriye su teması ile de kaşıntı ortaya çıkabilmekte veya şiddeti artmaktadır.
1. Evre. Lenfoma 1. evrede sadece tek bir lenf nodu bölgesinde görülmektedir. Özellikle timus, dalak ya da geniz bölgesinde tek bir lenfoid yapıda ya da lenf dışında ki tek bölgede tutulum söz konusudur.
Bazı lenf dokuları vücudun derinlerinde, bazıları ise deri altında bulunur. Birtakım lenf nodu grupları boyun, koltuk altı, göğüs, karın ve kasıkta yer alır. Lenf bezleri bunların dışında mide, ince bağırsak, dalak gibi organlarda da bulunur.
Lenf bezelerindeki büyüme yanında sıcak bir duş alma sonrasında veya alkol tüketimi sonrasında vücutta ortaya çıkan kaşıntı lenfomanın önemli bir belirtisi olabilir.
CRP yüksekliği akciğer kanseri, mide kanseri, kalın bağırsak (kolorektal) kanseri, pankreas kanseri, karaciğer kanseri, idrar yolları (üriner sistem) kanserleri, yumurtalık (over) kanseri, yemek borusu (özefagus) kanseri, lenfoma ve osteosarkom hastalarında yüksek olabilir.
Hematoloji, kan, kan oluşturan organlar ve kan hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Anemi, kanama bozuklukları, kemik iliği yetersizlikleri, lösemi, lenf kanseri ve hemofili gibi kalıtsal geçişli kan hastalıkları hematoloji alanının uzmanlığındadır.
Hızlı seyirli lenfomalar tedavi edilmediğinde hasta haftalar ya da aylar içinde kaybedilebilir. Yavaş seyirli olanlarında ise hiç tedavi olmasa bile hasta bazen 15-20 yıl yaşayabilmektedir. Bu nedenle iki farklı lenfoma grubunda hastaya uygulanan tedavi yaklaşımı da farklı olmaktadır.
Stres ve üzüntünün kansere neden olduğunu gösteren bir çalışma bulunmuyor. Bağışıklık sistemi kanser gelişmesinde ve kanser tanısı konmuş hastaların tedavisinde önemlidir.
Lenfoma, bağışıklık sistemi bozulmuş insanlarda daha sık görülür. Benzen ve tarım ilaçları da kimyasal madde içerdiğinden bu ilaçlarla temas halinde olmak hastalığı tetikleyebilir. Çeşitli çevresel ve genetik faktörler kişilerde lenfoma gelişimine zemin hazırlayabilir.
Çok tuzlu ve baharatlı yiyecekleri tüketmeyiniz. Domates, portakal, greyfurt, limon gibi asitli meyve ve sebzeleri tüketmeyiniz. Yüzeyi pürüzlü, sert, pişmemiş, kurutulmuş yiyecekler, ağzınızın yaralı alanını rahatsız edeceğinden bu tip yiyeceklerden uzak durunuz. Yumuşak, püre kıvamında yiyecekleri tercih ediniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri