8. İnsanlardan öyleleri de vardır ki, kendileri inanan kimseler olmadıkları hâlde: “Allah'a ve âhiret gününe îmân ettik” derler. 9. İnsanlardan bir kısmı vardır ki, biz Allah'a ve kıyamet gününe inandık, derler.
286 âyettir. Yalnız 281. âyeti Mekke'de, Vedâ Haccı'nda inmiştir. Adını 67-71. âyetlerinde zikredilen ve İsrâiloğulları'nın, bir cinayetin fâilini bulmak için kesmeleri emredilen “bakara” (inek) olayından almaktadır.
Özet:Bakara sûresinin 189. âyeti, görünürde birbirinden farklı iki konuyu bir arada ele almaktadır: Hilallerin durumu ve evlere arkalarından değil kapılarından girilmesi gerektiği konularını. Bir ayette anlam bütünlüğü olması için ele aldığı konular arasında bir kopukluk bulunmamalıdır.
Akıllarınca Allah'ı ve iman edenleri aldatmaya kalkışıyorlar; hâlbuki onlar farkında olmadan yalnızca kendilerini aldatmış oluyorlar. Onlar (kendi akıllarınca) güya Allah'ı ve müminleri aldatırlar. Halbuki onlar ancak kendilerini aldatırlar ve bunun farkında değillerdir. ALLAH'ı ve müminleri aldatmak isterler.
Sûrede başta iman esasları olmak üzere insanın yaratılışı, kıblenin değişmesi, namaz, oruç, hac, sadaka, boşanma, nesep, nafaka, borçların kaydedilmesi gibi pek çok konuya yer verilmiştir. Bunlar doğrudan doğruya veya dolaylı olarak dini ve dindarlığı ilgilendiren meselelerdir.
İlgili 24 soru bulundu
Musa, Sina Dağı'na çıkmış ve orada bir süre kalmıştı. İsrailoğulları da bu esnada Sâmirî'nin yaptığı altından bir buzağıya tapmaya başlamışlardı. Bakara Suresi, Musa'nın, peygamberliğiyle İsrailoğullarının tabiatına işlemiş olan ineğe tapma inancını kesip öldürdüğünü, bir sığırın boğazlanması hadisesiyle anlatmıştır.
Okunduğu evde ve iş yerlerinde bolluk, bereket getirmektedir. Ayrıca kendisine şefaat edilmesini ve cennete ulaşmak isteyen kimseler Bakara Suresi'ni okuyarak bu amellerine ulaşabilir. Allah'a dua etmek, onu anmak ve Kuran okumak istenen her anda Bakara Suresi okunabilmektedir.
8. İnsanlardan öyleleri de vardır ki, kendileri inanan kimseler olmadıkları hâlde: “Allah'a ve âhiret gününe îmân ettik” derler. 9. İnsanlardan bir kısmı vardır ki, biz Allah'a ve kıyamet gününe inandık, derler.
İnsanlardan bir kısmı vardır ki, biz Allah'a ve kıyamet gününe inandık, derler. Halbuki onlar, iman edenler değillerdir. Ve insanlardan bir kısmı da var ki; Allah'a ve ahiret gününe inandık derler, fakat onlar inanacak yapıda değiller. (Bunlar ikiyüzlülükle fıtratlarını tamamen bozmuş olanlardır.)
Tevbe Suresi (Arapça: سورة التوبة) veya Berâe Suresi, Kur'an'ın dokuzuncu suresidir. Sure 129 ayetten oluşur.
Esasen âyetin “Sizinle savaşanlarla siz de Allah yolunda savaşın” şeklindeki ifadesinden, sadece fiilen savaşa katılanların ve savaşmayı sürdürenlerin öldürülebileceği açıkça anlaşılmaktadır.
Bakara 178'i açıklayan ayet şöyledir; "Allah'ın dokunulmaz kıldığı canı öldürmeyin; haklı sebeple olursa başka. Kim haksız yere öldürülürse onun velisine yetki vermişizdir; o da katili öldürme işinde aşırıya kaçmasın. Çünkü o yardım görmüştür"(İsra 17/33) Öldürülenin velisi öldürülenin en yakını demektir.
Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. İçinizden hasta veya yolcu olan, başka günlerden sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlar için bir yoksulun (günlük) yiyeceği kadar fidye yeterlidir. Bir iyiliği mecbur olmadan yapan için bu (yaptığı) iyidir.
Ahd-i Atîk'te İsrâiloğulları'na cumartesi günü yapmaları yasaklanan işler şunlardır: Yemek pişirmek, besin toplamak, ekip biçmek, ateş yakmak, odun toplamak ve yük taşımak (Çıkış, 16/23; 34/21; Yeremya, 17/21). Talmud'da bunlara daha başka yasaklar da eklenmiştir.
Bakara Suresini abdestsizken dinlemek ya da ezberden okumak, dört büyük Sunni mezhebe göre caizdir. Ancak Bakara Suresini Kuran'ı Kerim'den okumak isteyenler abdest alması farzdır. Bunun dışında cünup iken hiçbir sure Kuran'ı Kerimden ya da ezberden okunmamalıdır.
İbrâhim ve onun soyundan gelen diğer peygamberlerin de yahudi veya hıristiyan olduğunu, dolayısıyla onlarla aynı dini paylaştıklarını ısrarla savunmalarına ve bununla övünmelerine karşılık, onlara 134. âyetteki aynı ifade ile cevap verilmiş, böylece asıl sorumlulukları bir defa daha hatırlatılmıştır (bk.
O zamanki tarım sabana, saban da inek ve öküze dayalı olduğundan, bu hayvanlar insanların gözünde çok ama çok değer kazanır. İneğin, hayatlarında böylesine merkezi bir yer tuttuğu bu insanlar, zamanla “İnek olmasaydı, toprağı süremezdik; Rızıksız kalır ve ölürdük.” sonucuna ulaşırlar.
Enfal Suresi (Arapça: سورة الأنفال) Kur'an'ın sekizinci suresidir. Sure 75 ayetten oluşur. Sure, ismini ilk ayetinde yer alan ve savaş ganimetleri anlamına gelen el-Enfal kelimesinden almıştır. Medine döneminde hicretin ikinci yılında Bedir Savaşı'ndan sonra indirildiğine inanılır.
8- Miras taksiminde (kendilerine pay düşmeyen) akrabalar, yetimler ve fakirler hazır bulunurlarsa, onlara da maldan bir şeyler verin ve onlara (gönüllerini alacak) güzel sözler söyleyin.
Bakara Suresinde fitne çıkaranlara karşı neler yapılması gerektiği tek tek anlatılır. Müslümanların sadece kafirler saldırırsa karşılık vermelerini anlatan ayetler bu surenin içerisindedir. İnsanlardan sürekli olarak düşünmeleri ve akıllarını işletmeleri istenir.
Bakara Suresi'nin ilk 5 ayetini 21 defa okuyan kişinin malının, mülkünün artacağına inanılır. Bakara Suresi'ni okumanın bereket getireceği, terk etmenin ise hasret ve pişmanlık sebebi olacağı bilgisi sahih hadisler arasında yer alır.
Münafık “gönülden inanmadığı halde Allah'ı, Peygamber'i ve onun bildirdiği diğer iman ilkelerini benimsediğini söyleyen, müslümanmış gibi görünen kimse” demektir. Bu grubun en belirgin özelliği ikiyüzlü oluşlarıdır; inanmadıkları halde inanır görünmeleri ve akıllarınca müminleri kandırmalarıdır.
"Kur'an'ın en faziletli suresi Bakara suresidir. Onun da en büyük ayeti Âyetü'l-Kürsî'dir. Bir evde Bakara suresi okunursa şeytan onu dinlemeye tahammül edemeyerek oradan dışarı fırlar." (Suyûtî, Camiu's-Sağîr).
Şeytan, içinde Bakara suresi okunan evden ürker ve uzaklaşır” (Müslim, “Müsâfirîn”, 212). buyurmaktadır. Evlerde bolluk ve bereket için okunabilecek en etkili surelerden biri olan Bakara Suresinin faziletleri ile ilgili pek çok sahih hadis-i şerif vardır.
Her gün Bakara Suresi dinlemekle büyü bozulmaz, ancak dinleyebilirsen musallatların gücünü kırıp zayıf düşürebilirsin 7/24 dinleyemeyeceğine göre uykunda seni fazlasıyla rahatsız ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri