Bir ses kaynağından çıkan sesin yansımasının önlenmesine sesin soğurulması denir. Sesin yansımasının istendiği gibi sorulmasının istendiği durumlar da vardır. Soğurulan ses dalgaları enerjisini kaybeder ve şiddeti azalır.
Ses dalgalarının çarptığı yüzey tarafından tutulmasıdır. Sert ve düzgün yüzeyli katı cisimler sesi yansıtır; yumuşak ve pürüzlü yüzeyler sesi daha fazla soğurabilir.
Sesin şiddeti, ses dalgalarının enerjisine ve genliğine bağlı olup bunlarla doğru orantılıdır. Kaynaktan uzaklaştıkça ses dalgalarının şiddeti azalır.
Sesin Soğurulması
Ses pürüzlü, gözenekli ve yumuşak zeminlerde daha çabuk soğurulmaktadır. Bunun en büyük nedeni ses engelinin, bu ortamlarda daha da fazla bulunmasından kaynaklanmaktadır. Ses soğurulmasına verilebilecek en iyi örnek, kışın yağan kar kütleleridir.
Sesin soğurulması, sesin maddeler tarafından emilerek şiddetinin azaltılması anlamına gelir. Sesin soğurulması için yumuşak ve gözenekli maddeler kullanılır. Bu maddeler sesi daha çok soğurur.
İlgili 28 soru bulundu
Yumuşak maddeler, sert maddelere göre sesi daha iyi soğurur.
Ses Geçirmeyen Maddeler Nelerdir? Ses geçirmeyen maddeler; strafor, yün, halı, çift cam, gözenekli tuğla ve süngerdir. Kullanım alanı oldukça geniş olan ve sesin daha az iletilmesini sağlayan bu maddeler kaliteli seçildiğinde yüksek verimlilik sağlamaktadır.
- Beyaz cisimler ışığın tamamını yansıtır. - Siyah cisimler ise ışığı soğurur. - Saydam cisimlere ışığın büyük birçoğunu ilettiği için soğurulma az yaşanır. - Mat ve koyu cisimler ışığı daha fazla soğurma yeteneğine sahiptir.
*Ses en hızlı katılarda en yavaş ise gazlarda yayılır. Ses bir enerji türüdür ve dalgalar halinde yayılır. Ses dalgalarının yayılabilmesi için ses dalgalarının kaynağından çıktığı ortamda taneciklerin olması gerekir. Bu nedenle ses dalgaları katı, sıvı ve gaz gibi maddelerde yani maddesel ortamlarda yayılabilir.
Örneğin, eğer sesin yayıldığı havanın sıcaklığını arttırırsanız, havanın yoğunluğu azalır. Sesin sıcak havada soğuk havada olduğundan daha hızlı yayılmasının sebebi de budur. Sesin, 20 derecedeki hızı, saniyede 343 metreyken, sesin sıfır derecedeki hızı, saniyede 331 metreye düşer.
Lamba (Elektrik enerjisi → Isı ve ışık) Mikrofon (Ses enerjisi → Elektrik enerjisi) Dalga enerjisi (Mekanik enerji → Elektrik enerjisi)
Sesin yayılımı
Ses kaynağından çıkan ses maddenin taneciklerini titreştirir. Bu nedenle ses yayılır. Ses dalgasının her bir tam devrinde bir sıkışma ve bir seyrekleşme serisi vardır. Ses, tanecikten taneciğe yayılır, tanecikler ne kadar sık ise o kadar hızlıdır.
Bir kaynak tarafından üretilen ses, etrafa yayılırken önce civardaki atom veya moleküllerin titreşmesine ardından da bu titreşimlerin komşu atom veya moleküllere iletilmesine sebep olur. Ses uzak mesafelere yayıldıkça bir molekülden diğerine aktarılan enerji miktarı da azalır ve sesi duymak giderek zorlaşır.
Bir atoma, orbitalleri arasındaki enerji farkına denk dalga boyundaki bir ışık gönderilirse, temel haldeki elektron(lar) bir üst enerji seviyesine çıkarak veya elektronlarını fırlatarak ışığı soğururlar. Bu olaya ışık soğurulması denir.
Sesin madde tarafından yutulmasına sesin soğurulması denir. Pürüzlü ve gözenekli yüzeyler sesi daha çok soğurur. Kar yağdığı zaman etrafın sesiz olması, eşya bulunan oda da yankının almaması, araçların egzozları, silahların susturucuları sesin soğurulmasını sağlar.
Rüzgâr önden eserse, ses zeminden yukarı doğru yönlenir. Gündüz, zemin ısındığı için ses dalgaları ısı etkisi nedeniyle yukarı doğru yönelir. Gece, zemin soğuduğu için ses dalgaları daha uzağa gidecektir ve aşağıya doğru yönelir.
Aslında ses dalgaları soğuk havada daha yavaş hareket eder. Çünkü ses havada basınç dalgaları oluşturarak ilerler ve hava soğukken, havayı oluşturan gaz moleküllerinin ortalama kinetik enerjisi daha düşük olduğu için, ses dalgaları daha yavaş hareket eder.
Ses, insan kulağında basınç oluşturuyor ve yüksek ses de etrafımızdaki nesnelerin gözle görülür bir şekilde titreşmesi ile enerji barındırıyor. Kulağımızın ses dalgalarını bir algıya çevirmesi de sesin barındırdığı bu enerjinin kullanılabilir enerjiye dönüştürüldüğünün kesin bir ispatıdır.
Dalga boyu yüksek olan ışık, daha çok ısıl enerji taşır. her renk, kendi renği ve yakınındaki renkleri yansıtıp diğerlerini soğurur. Siyah ve beyaz cisimlerde ise siyah tümünü soğururken, beyaz tümünü yansıtır. Bu yüzden siyah daha hızlı sıcaklık artışı yaşar.
Çünkü ışınlar tabandaki maddelerden yansırken o maddelerin rengindeki ışınlar yansır diğer ışınlar tabanda soğurulur. Derinlere gidildikçe, Güneş'ten gelen ışınların hepsi denizin içine geçemez ve enerjilerine göre soğurulmaya başlarlar. İlk olarak kırmızı daha sonra sırasıyla turuncu, mor, sarı ve yeşil soğurulur.
Belli bir yoğunluktaki (şiddet) ışın demeti çok sayıda atomların bulunduğu bir ortama gönderilirse ışığın bir miktarı madde tarafından tutulur ve şiddetinde azalma meydana gelir. Bu olaya absorpsiyon (soğurma) denir.
Akustik Ses Emici Malzemeler
Piramit sünger, yumurta sünger, labirent sünger ve düz akustik süngerler alev almaz 50-70-90DNS yoğunluğunda ses emici süngerlerdir.
Ses yalıtımı konusunda en başarılı sonuçlar elde edebileceğiniz İzocam Taşyünü, İzocam manto Taşyünü, nfaf ses yalıtım süngeri, nfaf Yapışkanlı ses yalıtım süngeri, genel Taşyünü ve cam yünü ürünler ses yalıtımı konusunda bilindik en başarılı ve en iyi malzemelerdir.
Strafor, ham petrolün yağ kısmından elde edilen ve plastikler sınıfında bulunan, sıcak, soğuk ve ses yalıtımı için kullanılan mavi, yeşil ve beyaz renklerinde (kaliteye göre) tanecikli yapıda bir yalıtım ürünüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri