Sevke tabi olduğu halde sevkini yaptırmayanlar ile sevk edildiği birliğe katılmayanlar bakaya, ç. Sevkini yaptırdığı halde kendisine tanınan yol süresi dışında birliğine katılanlar geç iltihak bakayası, olarak kabul edilir.
Yoklama kaçağı ya da bakaya durumuna düşmüş olan yükümlüler için kesilen idari para cezaları kesinleştikten sonra ödenmek zorundadır. Bu yükümlüler için yoklama kaçağı ya da bakaya durumunun devam etmesi halinde askerlik şubesi kanalı ile suç dosyası oluşturulmaktadır.
Yoklama kaçağı; yoklamasının yapılması esnasında askerlik şubesine gelmeyenler ve gelmemesinde de haklı bir gerekçe sunmayan kişilerdir. Bakaya ise; yoklamasını yaptırmış, askere sevk için çağrılmış ancak herhangi bir haklı nedeni olamdan sevkin son gününe kadar askerlik şubesine gelmeyenlere denir.
Özetle, bir bakaya bedelli askerlik için başvuru yapması halinde, bakaya kaldığı her ay için bin 167,6 (1167,1) TL ceza ödeyecek. Örneğin, 12 ay bakaya kalan bir kişi, normal ücret olan 80 bin 64 liraya ek olarak toplam 14 bin 11 TL daha ödeyecek.
20 yaşını doldurmuş ve Türk vatandaşı olan erkeklerin sağlık ve eğitim durumlarının incelenmesi suretiyle yoklama işlemine tabi tutulmaktadır. Ancak bu işlemlerini gerçekleştirmeyen kişiler “yoklama kaçağı” olarak sayılır ve bedelli hakkından da yararlanamamaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
İşte, konuya ilişkin ayrıntılar... 1111 sayılı Askerlik Kanunu'nda yer alan bilgilere göre; asker edildikleri halde istenildikleri sırada gelmeyenlere veya gelipte askerlik yapacakları kıtalara gitmeksizin toplandıkları yerlerden veya yollardan savuşanlara 'bakaya' deniliyor.
- İstimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, Sonuç Olarak: Genel anlamda bakaya kalmak memurluğa engel değildir. Memur bir kişi bakaya durumuna düştüğü zaman devlet memurluğundan çıkarılmaz.
Bu kurulların verdiği yoklama kaçağı veya bakaya kalma nedeniyle verilen idari para cezası kararlarına karşı, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde kararı veren idarenin bulunduğu yerdeki Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurulabilir.
Dolayısıyla yoklama kaçağı, bakaya, saklı durumuna düşen kişi hakkında, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hakim tarafından yurt dışına çıkma yasağı konulabilir. Bu kişiler, hakim tarafından yurt dışına çıkma yasağı getirilmedikçe, yurt dışına çıkabilirler.
1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu'nun 49. maddesinin (A) fıkrasında “Yoklama kaçağı, bakaya, saklı ve firar fiilleri hakkında dava müruru zamanı, bütün askeri mükellefiyetlerin veya bizzat girmiş oldukları taahhüdün bitmesinden itibaren işlemeğe başlar” denilmektedir.
Yoklama kaçağı yakalanması halinde mesai saatleri içerisinde en yakın askerlik şubesine teslim edilecektir. Mesai saati içerisinde yakalanmadıysa kolluk kuvveti tarafından kendisine 3 gün içerisinde en yakın askerlik şubesine gitmesi için yazılı tebliğ verilecektir. Bu kişiler zorla askere götürülemezler.
(8) Askerlik çağına girdiği tarihten bedelli askerliğe müracaat tarihine kadar, herhangi bir dönemde yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalanlar için bedelli askerliğe müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde ödemesini yapmayanlara ve kura veya sınıflandırma öncesi bedelli askerlikten vazgeçenlere yeni bir müracaat ...
Yoklama kaçağı cezasının vergi dairelerine ödenmesi mümkündür. Ayrıca bu ceza ücreti de e-devlet üzerinden ödenmektedir. 1111 sayılı Askerlik Kanununun 86. maddesince yoklama kaçağı ve bakaya cezası, il veya ilçe idare kurulları tarafından verilmektedir.
Asker yoklama kaçağı cezası vergi dairelerine ödeme yapmak mümkündür. Ayrıca e-devlet üzerinden de bu ceza bedeli yine ödenmektedir.
07 Haziran 2015 Pazar günü icra edilecek genel seçimlerde yoklama kaçağı veya bakaya olarak aranan yükümlülerin oy kullanmalarına engel bir durum söz konusu değildir. Bu durumdaki yükümlüler hakkında en fazla bir tutanak tutulabilir.
YOKLAMA ESASLARI
1. O yıl askerlik çağına girenlerle, bu doğumlularla işleme tabi olanların yoklamaları; 1 Ocak günü başlar ve o yılın 31 Aralık (dâhil) tarihine kadar devam eder.
İlgili maddeden de anlaşılacağı üzere, yoklama kaçağı, bakaya ya da firari durumdaki asker kaçaklarının tüm kurum ve kuruluşlarda çalıştırılmaları yasak. Bu yasağa uymayan işverenler barış zamanında 3 aydan-1 yıla (tekrar etmesi durumunda 3 yıla) kadar hapis cezası ile cezalandırılabiliyor.
01 Ocak-31 Aralık 2023 tarihleri arasında yoklamalarını yaptırmaları gerekmektedir. 3. Ayrıca 2004 ve daha yaşlı doğumlulardan; erteleme hakkı bulunmasına rağmen erteleme hakkını kullanmadan veya erteleme süresi içerisinde silahaltına alınmak isteyenlerin yoklamalarını yaptırmaları gerekmektedir.
Yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her birey askerlik yapmamış olma bile pasaport başvurusu yapabilir ve pasaportunu alabilir.
Buna göre, artık herkes, Borç Bilgilendirme Servisi Hizmeti ile T.C. kimlik bilgilerini kullanarak vergi dairelerine intikal etmiş olan bütün borçlarını (trafik cezası, idari para cezası, Yurt-Kur harcı, yargı harcı gibi) ''www.gib.gov.tr'' adresinden öğrenebilecek.
www.turkiye.gov.tr sayfasındaki ''Kurumlar''başlığı altında yer alan Milli Savunma Bakanlığı “Askerlik Durum Belgesi Sorgulama” hizmetinden ulaşabilirsiniz. Bilgilerinizde hata veya eksiklik bulunuyorsa detaylı bilgi için Milli Savunma Bakanlığı ile görüşebilirsiniz.
Askerliğini; askerlik çağına gelmemiş, tecilli, muaf ve yapmış olanların memur olarak atanmalarına engel bir durum bulunmamaktadır. Asker kaçağı olanların askerlik durum belgesi almaları mümkün olmadığından atanmalarının yapılmayacağı değerlendirilmektedir.
Askerlik Kanununun 36 ncı maddesi gereğince yükümlülerin sevklerinin tehir edilebilmesi için; lise ile üç yıl veya daha az öğrenim veren yüksekokullardan mezun olmaları ya da öğrenim gördükleri fakülte veya yüksekokullardan ilişiklerini kesmeleri ve askerliklerine karar aldırmaları gerekmektedir.
Her sene yoklamaları sonucunda askere elverişli oldukları tespit edilenler, Genelkurmay Başkanlığının teklifi üzerine Millî Savunma Bakanlığınca belirlenecek celp ve sevk esaslarına göre 21 yaşına girdikleri sene askere alınmak üzere çağrılırlar.
MADDE 20- (1) Yoklamaları veya askere sevkleri sırasında geçici rahatsızlığı nedeniyle askerlik yapamayacakları anlaşılanlar ile tutuklu ve hükümlü olanların askerlik işlemleri ertelenir. Geçici rahatsızlığı nedeniyle erteleme kararı verilenler rapor bitiminde yeniden muayeneye tabi tutulurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri