Oksidasyon (halk arasında kararma) olarak adlandırılan süreçte; bakır, oksijen ile tepkimeye girer. Bu tepkime çok yavaş gerçekleşir. Bu süreç içerisinde bakır yüzeyinde genellikle kahverengi veya siyah bir renk değişimi görünür.
Bakır Zehirler mi? Bakır ürünler doğru kullanılmadığında zehirleyebilir.Kalaysız bakır ürünü kullanıp içinde yemek beklettiğinizde ortalama 5-6 saat içinde bakır, yemekteki asitler ile reaksiyona geçerek yeşillenme (oksitlenme) oluşmasıyla yemeğin bozulmasına sebebiyet verir.
Bakır patina esas olarak "bazik bakır karbonat" yapıdan meydana gelir (Cu2(OH)2CO3). BBK, suyun altında, içinde düşük veya yüksek pH'lı ılık suda veya yüksek oksijen içerikli, veya tatlı suda çok rahatça meydana gelir. Su hattında ise, bakır atmosferik hava etkisine maruz kaldığından bu yeşillenme oluşmaktadır.
Çok fazla suya ve ısıya maruz kalan bakır ürünlerin renginde zamanla solma ve kararma meydana gelir. Oluşan bu deformasyonları evde kolayca onarabilirsiniz.
Kimyasal özellikleri
İyonik bir yapıya sahip siyah bir katı olan bakır (II) oksit, 1200 °C üzerinde bir miktar oksijen kaybederek erir. Bakır (II) oksit, bakır metalinin hava içerisinde ısıtılmasıyla elde edilebilir: 2 Cu + O2 → 2 CuO.
İlgili 21 soru bulundu
Sirke ve sofra tuzu karışımı, bakırdaki oksitlenmeyi azaltmaktadır. Bu yüzden bir kapta sirke ve tuzu karıştırarak bakırın üzerine dökün. Kirleri ve kararmaları gidene kadar süngerle bakırı ovalayın. Daha sonra suyun altında durulayın.
Bakır doğası gereği hava ile temas etmesi veya ısıya maruz kalması durumunda kararması gayet normaldir.Bakır renk değiştirerek daha eski görüntüye bürünür.Bu görüntü ısıya maruz kalan bakırlarda hemen gerçekleşir.Bakırın kararması sağlık açıısından herhangi bir sorun teşkil etmez.
Bakırın en doğal kararma nedeni oksijendir. Bakır ve oksijen iyonları tepkimeye girerek bakır oksitlenmesi oluşturur.
BEYAZ SİRKE VE TUZ
1 çay kaşığı tuzu, 1 bardak beyaz sirke içinde eritin. Bu karışımı yumuşak bir bez kullanarak bakır eşyanın üzerine uygulayın. Uygulama bittikten sonra yaklaşık 30 dakika karışımın etki etmesi için bekleyin. Daha sonra yıkayın ve kurulayın.
Bakır Metal olan bakır'ı andıran bir kırmızımsı kahverengi renktir. İngilizce'de bir renk adı olarak kaydedilen bakır'ın ilk kullanımı 1594'te idi.
Kalaylı bakır zehirleme yapmaz, kullanım aşamasında zamanla kalayın rengi ısıdan ve içinde kullandığınız salça ve benzeri ürünlerden dolayı değişime uğrar (gri-kahverengi tonlarında) bunun kullanıma zararı yoktur.
Bakır sülfat'ın mavi rengi hidrasyon suyundan kaynaklanmaktadır. Kristaller alevde ısıtıldığında su kaybederek grimsi beyaz renge dönerler. Bakır sülfat çok derişik hidroklorik asit ile reaksiyona girer.
Eski bakır kapların üzerinde zamanla kararma ve paslanma izleri oluşabilir. Bu izleri temizlemek için birkaç yöntem vardır. Limon ve tuz karışımını eşyanın üzerine sürüp bez ile ovun ve durulayın. Daha etkili bir temizlik için ise Soltek Kimya'nın bakır temizleyici parlatıcı kimyasal ürünlerini kullanabilirsiniz.
Oksit, pas temizleme yöntemlerinde olduğu gibi tel fırçalar, zımparalar veya asitler gibi mekanik ve kimyasal yöntemler de oksitlenmiş metallerin yüzeylerini temizlemekte kullanılabilir.
Bakır zehirlenmesinin belirtileri arasında solunum yolu enflamasyonu, nefrotoksisite, karaciğer hasarı, nörolojik bozukluklar, anemi, cilt lekeleri veya kabarması, mide-bağırsak sorunları, kusma, ishal, baş ağrısı, halsizlik veya uyuşukluk gibi bulunur.
Yumuşaktır, kolay eğilip bükülür. Hava koşullarından etkilenir, kolayca oksitlenebilir. Bu oksitlenme sonucunda yemek kabı olarak kullanıldığında zehirlenmeye yol açabilir. O nedenle bakır kaplar belirli aralıklarla kalaylanır.
Bakırın oksitlenme tepkimesi 2Cu + O2 ➩ 2CuO olarak gerçekleşmektedir. Bakır havada bulunan oksijen ile kimyasal tepkimeye girerek bakır II (di) oksit bileşenini oluşturmaktadır.
*Fırında kullanılabilir. *Bulaşık makinesinde yıkamayınız. *İndüksiyon hariç tüm ocak türlerine uygundur. *Multi-metal bakır ürünlerin üzerinde yapısı gereği ıslak bırakıldığında leke oluşabilir, ıslak şekilde bırakmamanızı temizledikten sonra hemen kurulamanızı tavsiye ederiz.
Bakır oksitteki “I” ve “II”, bakır oksit metalle temas ettirildiğinde metalin sağladığı elektron sayısını temsil eder. Bakır oksit için bazı kullanımlar şunlardır: Bakır esaslı yapılar inşa etmek. Bu yapılar oksidasyon nedeniyle yavaş yavaş renk değiştirir.
Metal gruplarının havadaki veya sudaki oksijenle tepkimeye girmesi sonucunda zarar görmesine veya bozulmasına paslanma veya oksitlenme denir.
Yeşil oksitlenme
Genellikle su içerisindeki oksijen ile tepkimeye giren maddelerde oluşur. Zamanla oksitlenme ile birlikte bakteriler de oluşmaktadır. Ve rengin yeşile bürünmesine sebep olur.
Kaplama yapılmamış bakırın renginin kararması normaldir. Dış kısmı nikel ile kaplanmış bakır ürünler kararma yapmaz. İç kısımda kalayda kararma olması sağlık açısından her hangi sakınca bulundurmamaktadır. Kararma olması, ürününün içinin kızarması yani kalayın yok olması anlamına gelmez.
Sofra tuzu ve sirke karışımı, bakırdaki oksitlenmeyi azaltır. Sirkeyi ve tuzu bakırın üzerine dökün. Kararmaları ve kirleri gidene kadar iyice ovalayın. Daha sonra sadece suyla durulayın ve temiz, yumuşak bir bezle cilalayın.
Bakır çaydanlık kullanımı ilk kez yapılıyorsa mutlaka içinde süt kaynatılarak sütün her yere dağılması sağlanmalıdır. El işçiliği ile üretilen bakır çaydanlıkları koruyarak, özenle kullanmak sizin yararınızadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri