Bakterilerin bir grubu üremeleri için mutlak oksijen varlığına ihtiyaç duyarken, bir kısmı için ortamda hiç oksijen bulunmaması gereklidir. bakteri ise düşük miktardaki oksijen varlığında üreyebilir. Ototrof ve heterotrof bakteriler için karbondioksit hayati önem taşır. 'li ortamda üremeleri daha kolay olur.
Üreyebilmesi için gerekli olan minimal ihtiyaçlar: karbon kaynağı, azot kaynağı, enerji kaynağı, su, değişik iyonlar. 4. Enerji ve Karbon Kaynağı: Bakteriler üreme, hareket etme, metabolizma ve protein sentezi için enerjiye ihtiyaç duyarlar.
Bakteriler belli bir boya kadar büyür ve sonra eşeysiz üreme şekli olan ikili bölünme ile ürerler. En iyi şartlarda bakteriler büyük bir hızla büyür ve ürerler; bakteri topluluklarının sayısı her 9,8 dakikada ikiye katlanabilir. Hücre bölünmesinde birbirinin aynı iki yavru hücre meydana gelir.
Bakterilerin gelişimine; sıcaklık, oksijen (O2), ortamın asitliği (pH) ve su aktivitesi (aw) etki eder.
Metabolik olarak aktif olan ve bölünmeye hazırlanan bakterilerde yeni enzim sentezi olur. Bakterilerin yeni bir ortama girdikten sonra çoğalmaya başlayıncaya kadar geçen süreye lag fazı denir.
İlgili 37 soru bulundu
Sıvı Ortamda Üreme
Mikroorganizmalar optimal koşulları içeren sıvı ortamlarda, katı besi yerlerinden daha çabuk ürerler. Üremenin hızı, mikrop türüne özgü genetik bir karakter olmakla beraber, besi yerinin bileşimi ve çevresel koşullarla da yakından ilişkilidir.
Yoğurt, peynir, kefir, lahana turşusu, salatalık turşusu, ayran, keçi sütü, kombu çayı, mikro yosunlar, bitter çikolata, süzme peynir, sirke, şalgam, nar ekşisi, turşu gibi probiyotik açısından zengin gıdalar tüketmek de bu bakterilerin artmasına yardımcı olacaktır.
Bakterilerin canlı kalmasına ve üremesine izin veren en uygun sıcaklık aralığı (7.2°C ile 60°C)'dir. Ancak (15.5-48.8°C) sıcaklık aralığı, bakterilerin çok hızlı ürediği ve bazılarının da toksin üretmesi nedeniyle “EN TEHLİKELİ BÖLGE” olarak adlandırılmaktadır.
Dünya'nın en hızlı üreyen canlıları arasında bulunan en meşhur varlıklar, şüphesiz ki bakterilerdir. Özellikle E. coli gibi bazı türler, uygun ortam şartları altında 20 dakikada 1 defa ürerler! Bu, inanılmaz bir çoğalma hızıdır.
Bakterilerde Üreme hücre büyümesi ve hücre bölünmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Bakteriler öncelikle belirli bir oranda büyümektedir. Ardından ikiye bölünürler. Bu bir eşeysiz üreme şeklidir.
➢ Bakteriler haploid (tek kromozomlu) oldukları için aseksüel olarak üreme gösterirler. Mitoz ve mayoz bölünmeye bakterilerde rastlanmaz.
Bakterilerin Üremesi. Mikroorganizmaların laboratuvar şartlarında üretilmeleri amacıyla hazırlanan, gelişmeleri ve üremeleri için uygun, gerekli besin maddelerini içeren canlı veya cansız ortamlara "besiyeri" denir. Bakterilerin büyük çoğunluğu ve mantarlar cansız ortamlarda üretilebilmektedir.
En fazla organik atıkların fazla olduğu yerlerde ve sularda yaşarlar. Bununla birlikte, -90 derecelik buzullar içerisinde ve +80 derecelik kaplıcalarda yaşayabilen bakteri türleri de bulunur. Hava ve su damlacıkları aracılığıyla çok uzak mesafelere taşınabilirler. Tek hücreli mikroskobik canlılardır.
Ototroflar, fotosentez veya kemosentez olarak bilinen bir işlemle gıda üretmek için inorganik malzeme kullanır. Ototrof örnekleri arasında bitkiler, algler, plankton ve bakteriler bulunur.
Her mikroorganizmanın sevdiği ve yaşadığı belli bir pH aralığı vardır. Bu pH aralıklarında mikroorganizmalar maksimum hızla büyüme göstermektedir. Mikroorganizmaların çoğunluğu pH 5-9 aralığında en uygun şekilde büyürler.
Bakteriler tek hücreli organizmalardır ve fagositoz yapma yetenekleri yoktur. Diğer yandan, fotosentez, yeşil bitkiler, algler ve bazı Bakteriler gibi bazı organizmaların güneş enerjisini kullanarak besin sentezlemesi sürecidir.
Hava ile ve su damlacıkları ile çok uzak mesafelere taşınabilirler. Bakteriler kendileri için uygun olmayan devreleri ZYST denilen kalıcı sporlar oluşturarak geçirebilirler. Bazı bakteriler, bitkilerin iletim borularında yayılır ve çoğalırlar.
Bakteriler gözle görülemeyen çok küçük canlılar oldukları için ancak mikroskop altında görülebilir ve ölçülebilirler. Bakterilerin boyutları (çap ve uzunluk) gelişme dönemlerine, besiyerinin bileşimine ve çevre koşullarına göre değişebilir.
Bakteriler, dünyadaki en zorlu ortamlarda hayatta kalabilir. Bunun en önemli yollarından biri, sporlar veya endosporlar oluşturma yeteneğidir.
Kaynar su, bakteriler, virüsler ve parazitler dahil olmak üzere çoğu zararlı mikroorganizmayı etkisiz hale getirir. Ancak, kaynar suyun kimyasal kirleticileri veya kirleticileri ortadan kaldırmadığını anlamak önemlidir.
Islak ortamlarda bakteriler çok çabuk üreme imkanı bulurlar. Çeşme muslukları da mikropların bolca bulunduğu yerlerdir. Musluğu açtığınızda elinizdeki tüm mikroplar musluğun üstünde kalır. Bundan dolayı da toplu kullanım alanlarında elle açılıp kapanan musluk yerine sensörlü musluklar tercih edilmelidir.
Kış hastalıklarına neden olan mikroorganizmalar soğuk havada yaşamlarını sürdüremezler. Diğer yandan kar yağdıkça havadaki kirliliği de beraberinde yeryüzüne indirerek daha temiz bir havanın oluşmasını sağlar.
Probiyotik bakteriler bağırsak florasında yeterli sayıda bulunduklarında, vitamin ve amino asit sentezledikleri belirtilmiştir. Bu bakterilerin ürettiği vitaminlerin en önemlileri, tioamin (B1), riboflavin (B2), piridoksin (B6) ve naftokinin (K)dır.
Endospor, bir bakterinin uygun olmayan koşullar altında sitoplazma yüzeyini minimuma indirerek metabolizmasını en düşük halde çalıştırmasıyla ortamın dış etkilerinden korunması amaçlı olarak aldığı haldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri