Serbest eczane sayıları, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre, en az 3 bin 500 kişiye bir eczane olacak şekilde düzenlenecek. Eczane açmak isteyen bir eczacı, en az bir yıl süreyle, bir eczanede ''yardımcı eczacı'' olarak çalışmak zorunda olacak.
Serbest eczane sayıları, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre en az üç bin beş yüz kişiye bir eczane olacak şekilde düzenlenir. Hiç eczanesi olmayan yerleşim birimlerinde nüfus kriterine bakılmaksızın bir eczanenin açılmasına müsaade edilir.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte serbest eczanesi bulunan eczacılar, bir defaya mahsus olmak üzere herhangi bir kısıtlamaya tabi olmaksızın eczanesini bulunduğu ilçe dışına nakledebilir ve devredebilir.
Madde 10 '— Vefat eden eczacının vârisleri arasında, karı, koca veya çocuk yoksa eczane bunların haricindeki mirasçılar tarafından nihayet bir sene zarfında tasfiye edilir. Bu müddet içinde eczanenin bir mesul müdürle idaresi mecburidir.
Eczacı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Eczacı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 34.100 TL civarındadır.
İlgili 15 soru bulundu
Büyük şehirlerde eczane açmak isteyen kişilerin 300.000 TL- 500.000 arasında bir birikime sahip olmaları gerekebilir. Ancak bu tutar, daha küçük şehirlerde ve ilçelerde 200.000 TL- 300.000 TL aralığında da değişebilir. Bu nedenle de eczane açmak için net bir maliyetin söylenmesi pek mümkün değildir.
Enflasyondan arındırılmış rakamlarla 2002 yılındaki ortalama eczane cirosuyla 2019 yılı cirosu aynıdır (2002-1.915.700TL, 2019-1.915.500 TL). Ancak serbest eczane brüt kârı 2002 yılında %17,2 iken 2005 yılında %16,8'e 2019 yılında ise %13,8'e gerilemiştir. 2002'den 2019'a brüt kâr kaybı %19,8'dir.
Yasa, şirketlerin ecza deposu açması için eczacının ortak olma koşulunu kaldırmıştır. Yapılan tek değişiklik budur. Eczane sahip ve mesul müdürlerinin eczacı olması zorunluluğu konusunda bir değişiklik olmamıştır."
Eczane denetimleri, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu sağlık denetçileri ve sağlık müdürlüğü tarafından görevlendirilecek eczacı veya resmi tabip tarafından, bizzat mahallinde gerçekleştirilir. Eczane denetimlerine dair görevlendirmeler sağlık müdürlüğü tarafından yapılır.
ECZACININ ECZANEDE BULUNMA ZORUNLULUĞU
Konuyla ilgili olarak; Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 14. Maddesinde “1- Eczanenin hizmet verdiği saatlerde mesul müdür eczacı, varsa ikinci eczacı ve yardımcı eczacıların görevi başında bilfiil bulunması gerekir.
Mevcut yasadaki isteyen eczacının istediği yere eczane açabilmesi uygulamasına, yasa teklifindeki bir düzenlemeyle son veriliyor. Teklife göre, bulunulan ilçe sınırları içinde “her 3 bin 500 kişiye 1 eczane” olacak şekilde eczane açılabilecek. Böylece, 35 bin kişilik bir ilçeye 10'dan fazla eczane açılamayacak.
MADDE 9 – (1) (Değişik:RG-28/3/2016-29667) Eczane açmak isteyen eczacılar, Kurum tarafından ilân edilen yerler için ilân tarihinden itibaren otuz gün içerisinde, ikinci fıkrada belirtilen belgeleri eklemek suretiyle elektronik ortamda başvurularını yaparlar. Bu başvurularda en fazla yirmi beş tercih yapılabilir.
GENEL SORULAR. Her yıl kaç kez atama yapılıyor? – Bugüne kadar ortalama her yıl 4 civarı atama yapıldı.
Eczacılık bölümü eğer iyi bir üniversitede okumak isteniyorsa alınacak olan puan 400 puanın üzerinde olmalıdır. Bununla beraber puana bağlı şekilde sıralamanın da ilk 35 binin içerisinde olması gerekmektedir.
Kura ile yapılacak atamalara ilişkin usul ve esaslar Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir." Yapılan değişiklik ile 663 Sayılı KHK ile getirilen eczacılarımızın kamuya KPSS ile alınması uygulaması kaldırılmıştır. Bundan sonra eczacılarımız herhangi bir sınava girmeden kura ile kamuya atanabilecektir.
Yetkinin ötesinde, eczacılık mesleğinin gereklerinden biri olarak eczacı, hekimin hastasına reçete ettiği ilaçları, bilimsel bilgiye dayanarak, o ilacın o anda bulunmaması, hastanın ödeme gücü, sosyal güvenlik olanakları gibi koşulları dikkate alarak eşdeğer bir ilacı verebilir.
“(1) Eczaneler, yılda en az iki defa zorunlu olmak üzere gerekli görülen hâllerde denetlenir. Denetime yetkili olanlar, eczanelerde yürürlükte bulunan ilgili mevzuat hükümlerine uyulup uyulmadığını Kurumca düzenlenen denetim formuna göre tespit ederler.” hükmü bulunmaktadır.
Türkiye'de İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerde eczaneler kotasını doldururken Ağrı, Ardahan, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Iğdır, Kahramanmaraş, Kars, Mardin, Muş, Şanlıurfa ve Van'da ise eczane açığı bulunuyor.
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü ile yapılan ortak çalışmalar doğrultusunda 6197 sayılı kanun ve ilgili yönetmeliklerin, eczanelerin nöbet hizmetlerini düzenleyen ilgili hükümleri gereği, tüm eczanelerin nöbet sistemine dahil olması gerekmektedir.
Eczacılık bölümü mezununun iş olanakları oldukça fazladır.Ar-ge de, Serbest eczacılık yaparak, hastane eczacılığı, ilaç fabrikaları, yardımcı eczacı, mesul müdür , akademisyen ve daha bir çok alanda çalışabilir.
Klinik eczacılık alanında çalışabilmek için öncelikle üniversitelerin 5 yıllık eczacılık fakültelerinden mezun olarak eczacılık diploması alınması şarttır.
End of dialog window. Buna göre, eczacıların kârı 200 TL'ye kadar (200 TL dahil) olan ilaçlarda yüzde 16'dan yüzde 28'e, 200-400 TL arasında kalan ilaçlarda yüzde 12'den yüzde 18'e, 400 TL üstünde kalan ilaçlarda ise yüzde 12'den yüzde 13'e yükseltildi.
Fark ücreti ve katkı payı ücretleri eczanenin karşıladığı reçete provizyon çıktısında görülmektedir. Ancak bunun dışında yasal olmayarak eczaneler tarafından talep edilen fark ücreti ile ilgili başvuru olması halinde eczanelere işlem yapılacaktır” denilmektedir.
başka bir eczaneye aynı ilacın fiyatı sorularak giderilebilecek belirsizliktir. tüm eczanelerde aynı ilacın fiyatı aynıdır, türkiye'de eczacılar en güvenilir kişilerdir ve saygıyı hak ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri