Bu tür enfeksiyonlar bağırsaklarda iltihaplanmaya yol açabilir ve ishal, kusma, karın ağrısı, bulantı gibi gastrointestinal semptomlara neden olabilir. Bağırsak enfeksiyonları genellikle kontamine su veya gıdaların tüketilmesi, hijyen eksikliği ve kişiden kişiye bulaşma yoluyla yayılabilir.
Bakteriler ve parazitler ise ishalin en yaygın nedenleri arasındadır. Bozulmuş, kirlenmiş, üzerlerine bakteri veya parazit bulaşmış besin veya su, bakteri ve parazitlerin insan vücuduna doğrudan girmesine neden olabilir.
İshal; gastroenterit faktörünü barındıran dışkı ile bulaşmış olan gıdaların tüketilmesi, su ya da diğer içeceklerin içilmesi ve bu faktörle temas etmiş olan kirli ellerin ağza götürülmesi ile bulaşabilmektedir.
İshal Bulaşıcı mı? İshal genellikle enfeksiyon hastalıklarına bağlı oluştuğu için bulaşıcıdır.
Kısa süreli (akut) ishal 1 veya 2 gün sürer. Uzun süreli (kronik) ishal birkaç hafta sürer. İshal belirtileri karın kramplarını içerir. Sıvı kaybı (dehidrasyon) ciddi yan etkilerdendir.
İlgili 32 soru bulundu
Bu nedenle, geçmeyen ishal durumunda bir doktora gözükmeniz önemlidir. Bu durumda, doktor önerisiyle ishal kesici ilaçlar kullanılabilir. Bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanan ishali tedavi etmek için antibiyotikler kullanılabilir ve probiyotik takviyeleri alarak ishalin iyileşmesi hızlandırılabilir.
İshalle birlikte karın ağrısı da bağırsak enfeksiyonu belirtileri arasındadır. Viral gastroenteritlerde dışkıda kan görülmez. Bazı bakteriyel gastroenteritlerde dışkı kanlı ve mukuslu bir şekilde olurken bazılarında ise gaita (dışkı) su gibidir ve kan içermez.
Bağırsak hareketlerinin bozulması sonucu sürekli tuvalete gitme isteğinin artması da, cıvık dışkılama ile birlikte seyreden şikayetlerden biridir. Günde üç defadan fazla sulu dışkılama durumu, ishal olarak kabul edilir.
Belirtiler genellikle sadece bir veya iki gün sürer, ancak ciddi olgularda bazen 10 güne kadar uzayabilir. Semptomlar benzer olduğu için, viral ishali Clostridium difficile, salmonella ve E. coli gibi bakterilerin veya giardia gibi parazitlerin neden olduğu ishal ile karıştırmak kolaydır.
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlara sıklıkla kusma, ishal, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi semptomlar eşlik eder. Viral Enfeksiyonlar; Pek olası Rotavirüs, Norovirüs veya Adenovirüs gibi virüs çeşitlerinin neden olduğu enfeksiyon türüdür.
Bakteriyel Gastroenterit: Genellikle E. Coli, Salmonella ve Compylobacter gibi bakteri türlerine bağlı olarak ortaya çıkan bağırsak enfeksiyonu türüdür. Besin zehirlenmelerine bağlı olarak ortaya çıkan ishal olguları da bakteriyel gastroenterit türündedir.
İshal bulaşıcı bir hastalıktır ve hastalık süresince ve bazı durumlarda ishal düzeldikten 1-2 hafta sonrasına kadar bulaşıcılık devam eder. Bulaş ağız yoluyla yani bebeğin tükmüğü veya kusmuğuyla ya da hekal yol ile yani bebeğin dışkısı ile bulaşabilir.
Üşütme, genellikle havaların soğuması ile kişilerde; burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
-Dışkınız cıvık, patates püresi görünümünde ya da sümüksü, iltihaplı veya su gibiyse yaz ishali olmuş olabilirsiniz. Su gibi tariflenen ishallerin en ciddisi ve hayatı tehdit edeni dışkının pirinç suyu görüntüsü olarak tariflendiği, kolera bakterisinin yaptığı ishaldir.
İshal normalden daha sık ve daha fazla sıvı bağırsak hareketidir. Bunun birçok nedeni vardır. İshal, sıklıkla bakteri, virüs veya parazit bulunan bir enfeksiyondan kaynaklanır. Bakteriler, bağırsağı istila ederek veya bağırsağın daha fazla su salgılamasını sağlayan bir toksin üreterek ishale neden olurlar.
Bağırsak enfeksiyonu, parazit, bakteri, virüs bulaşan besinlerden ya da kirli su tüketiminden sonra görülür. Kusma, ateş, karın ağrısı ve ishal şeklinde ortaya çıkan bağırsak enfeksiyonu, çocuklarda sık rastlansa da yetişkinlerde oluşabilmektedir.
Mide üşütmesinin belirtileri arasında mide ağrısı, şişkinlik, gaz problemleri ve bulantı gibi semptomlar yer alır. Ancak çoğu durumda mide üşütmesi evde uygulanabilecek basit yöntemlerle geliştirilebilir.
Dünya Sağlık Örgütü, bir günde üç defadan fazla sulu dışkılamayı ishal olarak tanımlamaktadır. İshal kesinlikle bir hastalık değil, polifaktöriyel kaynaklı bir semptomdur.
Soda İshale İyi Gelir mi? Soda, ishal olunduğunda tüketilmemesi gerekilen bir içecektir. İçeriğinde bulunan karbonat ve şeker ishalin şiddetini arttırabilir. Aynı zamanda ishalde sıvı kaybı yaşanırken bu kaybın şiddetini arttırabilir.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
Çok su içmek ishale ve uzun süreli terlemeye neden olabilir. Çok fazla su tüketimi hücre içi ve hücre dışı potasyum iyonlarının dengesini bozar; potasyum iyonlarının dengesinin bozulmasına bağlı olarak ishal ortaya çıkabilir.
İshal nedenleri nelerdir ? İshale neden olan pek çok durum mevcuttur. İshal nedenlerinin başında mikrobik ishaller gelmektedir ki konumuz olan yaz ishalleri de bu gruptandır. Yaz ishaline neden olan mikroplar, bakteriler ile protozoon denilen gözle görülmeyen parazitlerdir.
Bozulmuş ve kontamine olmuş yiyecek veya su tüketildiğinde veya enfekte bir kişiyle mutfak eşyaları, havlu veya yiyecek paylaşıldığında, bağırsak enfeksiyonuna yakalanma riski ortaya çıkar. Özellikle çiğ veya az pişmiş istiridye gibi bir takım kabuklu deniz ürünleri hastalığa neden olabilir.
Reçetesiz ilaçlar arasında yer alan Reflor, antibiyotik tedavisinin sonucunda oluşan ishalin giderilmesi için kullanılıyor. Aynı zamanda Reflor bazı sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde de tercih edilebiliyor. Reflor ilacının etken maddesi Saccharomyces boulardii isminde bir probiyotik mayadan oluşuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri