**Doğuran koyunların yavru zarları denilen eşleri 1-2 saat içinde atılır.
doğumdan sonraki 2 saat içinden düşecektir. Plasentayı tutup asla çekmeyin.
Tedavi veteriner hekimin kararıyla ve müdahalesiyle mümkündür. Bazı uzmanlar elle müdahaleyi, bazı uzmanlar ilaçla müdahaleyi, bazıları ise bu ikisinin kombinasyonlarını tercih edebilirler. İlaçla müdahale rahim kasılmalarını arttırmak, antibiyotikli ilaçların rahim içine ve adele içine uygulanmasını sağlamakla olur.
Doğumdan sonra doğum zarı, eşi düşmeyen ineğe, yağ ile şeker pişirilip ılık halde ineğe içirilir. Tohumluk olarak bırakılan salatalığın tohumları alınır. Kabukları soyulmadan ineğe yedirilir. Hayvanlar nazara karşı zayıftırlar bu nedenle nazara karşı tedbir amacıyla ahırlara içi çiçek dolu bir tas asarlardı.
Doğumdan sonra yavru zarlarının atılamaması durumu sığırlarda % 5-40 oranında görülmektedir.Doğumu takiben 24 saat içinde atılamayan zarlar patolojik ve anormal olarak kabul edilmektedir. Başlıca sebepleri güç doğumlar,ikiz doğumlar,kalsiyum-fosfor dengesizlikleri,stres faktörleri sayılabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Doğum sonrası anneleri tarafından kabul edilmeyen kuzular biberonlarla besleniyor. Anneleri tarafından sahiplenilmeyen kuzuların tek tek elle beslenmesi gerekiyor. Öte yandan hayvan sahipleri doğum sonrasında koyunun sütünü sağıp yavrunun üzerlerine sürerek annesi tarafından kabullenmesi sağlanıyor.
Koyunlar, toprak üstünde bulunan özellikle yumuşak bitkileri çok sevmektedir. Bunun yanı sıra yoğun yem denilen tahıl kırmalarını ve küspeleri de oldukça severler.
Dursun, “Normal şartlarda bebeğin eşi (plasenta) vajinal doğumdan sonra 30 dk içinde kendiliğinden ayrılır, sezaryen sırasında da plasenta kolaylıkla doktor tarafından rahimden kolay bir manevra ile ayrılı ve rahim kasılarak kanamayı durdurur.
Yiyebileceği kadar iyi kalitede kuru ot verilir. Ayrıca yumuşatıcı etkisi bakımından kepek + yulaf ezmesinden 250-300 gr. verilebilir. * Doğumdan sonraki bir saat içinde kuzuların anasını emmesine yardım edilir. Bu arada göbek kordonu 5-6 cm olacak şekilde kesilerek tentürdiyotlanır.
Rahim içi yavru ve yavru suları ile dolu olduğundan, karın boşluğunda işkembeyi sıkıştırmış, böyle olunca da işkembenin hacmi daralmıştır. Tabii ki kuru madde alımının yanısıra enerji alımı da düşmüştür. Doğuma yakın günlerde ineğin iştahı azaldığı gibi, su tüketiminde de azalma söz konusudur.
Leptospiroz yönünden problemli bir bölgedeysek, doğuma üç hafta kala inek tek enjeksiyonla Leptospirosis'e karşı aşılanmalıdır. Gebeliğin son üç haftası ineğin en kritik dönemidir. Son yirmi bir gün için ” geçiş dönemi yemlemesi” uygulanmalıdır.
Tedavinin yanı sıra hayvana şekerli su, melas, patates, şeker pancarı, şeker ve pekmez verilmesi yararlı olur.
Son atmama hayvanların doğumdan sonraki ilk 6 saat içerisinde yavru zarlarına yani halk dilinde eş dediğimiz yavru zarından dışarıya bırakamama olayıdır. Son atmama, rahimden dışarıya bırakamama olayıdır. En önemli nedeni kuru dönemde yapılan hatalardır.
KIZGINLIK BELİRTİLERİ
Koyunlar meleyerek erkek koyunun yanına sokularak veya birbiri üzerine atlayarak kızgınlığı belli ederler. Bu dönemde ferç şişmiştir, çora akıntısı gelir ve sık sık idrar yapar.
Doğumu yaklaşan bir koyun, sürekli olarak gezinir. Daha tedbirli ve ürkektir. Daha az otlar. Sürüden ayrı bir yerde kuzulayabileceği sakin bir yer arar.
Avrupa'da 7-8 aylıkken koyunlar çiftleşmeye başlar ve 12-13 aylıkken ilk yavrular alınır. Türkiye'de ise koyunların geç gelişmesinden dolayı 1.5 yaşında koça gelirler. 2 yaşında da ilk yavrular alınır.
Bebeğinizin göbek bağı doğumdan sonra saatler içinde kurur, 6-18 gün arasında düşer. Bezin dışında ve kuru tutmak yeterlidir.
Erkek hayvanlar, gelişme durumuna göre 5-6 aylık iken, dişi hayvanlar 6-10 aylık iken çiftleşme isteği gösterir. Dişi ve erkek yavrular bu yaşlarda birbirlerinden ayrılarak ayrı ayrı yerlerde barındırılmalıdırlar .
Kuzular; ilk 3-5 gün için her 6 saatte bir şişe ve emzik kullanılarak emzirilir.
Rahim ağzı daha hızlı açılmaya devam eder ve 10 cm açıklık olduğunda açılma tamamlanmış demektir. ---İlk doğumlar için ortalama 4-5 saat , maksimum 11-12 saat sürebilir. ---Sonraki doğumlarda ortalama 2-3 saatte tam açıklığa ulaşılır, maksimum 5-6 saat sürer.
Özellikle erken haftalarda, erken doğumla sonuçlanabilir. Her durumda, plasenta, rahim ağzını kapatacak şekilde yerleşmişse ve bu son aylarda da değişmediyse, doğum vajinal yolla gerçekleşemez ve sezaryen gerektirir.
Dikişler genellikle kendiliğinden eriyen dikişlerdir. 1 haftadan sonra düşebilirler. Bundan önceki dikiş atılmaları için doktorunuza haber veriniz, kontrol etmek gerekebilir. Küçük tuvaletinizi yaparken sorun varsa doktorunuzu bilgilendiriniz.
Merada belirli yerlere, özellikle su yalaklarının yanına yerleştirilen tuzların yağmurlardan korunacak şekilde muhafaza edilmesi gerekiyor. Ayrıca genellikle koyunların gündüz dinlendiği gölge alanlara, gece barındıkları ağıllara tuzlar konuluyor ve koyunlara en az haftada bir gün kaya tuzu verilmesi öneriliyor.
İşte neden koyunlar yağmur yağdığında çekmezler sorusunun cevabı: kıl-tüy-yün aslında canlı vücudundaki kitin tabakasıdırlar ve canlıdırlar. Ancak kesildiklerinde kurusalar bile esnekliklerini ve şekillerini yitirmezler. Dolayısıyla koyunlar-insan tüyleri canlının üzerindeyken çekmezler.
ü Koyun besiciliği yapanlar, ü Damızlık yetiştiriciliği yapanlar. Koyunculuğumuzun % 90' ı meraya dayalıdır. Kışın kar meraları kapamadıkça veya şiddetli yağmur ve fırtına olmadıkça koyunlar, besin ihtiyaçlarını meradan temin ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri