Baklavanın şekerlenmesinin birden fazla sebebi olabilir. Baklava için hazırladığın şerbete çeyrek limon atmalısın. Aksi takdirde şerbetin şekerlenir ve bu da baklavanın da şekerlenmesine sebep olur. Eğer baklava hamurların zar kadar ince değilse sıcak şerbeti sıcak baklavaya döktüğünde şekerlenme ihtimali çok yüksek.
Baklava Şerbetinin Şekerlenmemesi İçin Ne Yapılır? Baklavanın şerbetinin şekerlenmemesi için baklava şerbeti kaynama aşamasına geçtiğinde limon suyu ya da limon tuzu ekleyebilirsiniz. Ayrıca suya şekeri ekledikten sonra şeker eriyene kadar karıştırıp sonrasında ocağın altını yakarsanız tatlınız şekerlenmez.
Bir kavanoza doldurup ağzı kapalı şekilde dolapta saklayın. Süzülmüş baklavaları mutfak robotuna koyup parçalayın. Çok miktarda ise orta boy saklama kapları ya da sağlam buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuya atın. Buraya kadar tamam.
ŞERBETİN ALTINI KISIP KOYULAŞTIRMALISINIZ
Şerbetin şekerlenmesinin bir diğer sebebi de limon suyunu eklerken yapılan zamanlama hatasıdır. Limon suyunu şerbete ocağı kapatmadan biraz önce eklemelisiniz. Limonu ekler eklemez tencereyi ocaktan alırsanız şerbetiniz yine şekerlenir.
İlgili 32 soru bulundu
Tatlı sıcakken soğuyan şerbeti üzerine gezdirip çekmesini bekleyin. Baklava şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür? Şekerpare gibi kurabiyeyi andıran şerbetli tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Ancak baklava gibi yufkalı tatlılarda tatlı sıcakken şerbetin oda sıcaklığında soğumuş olması gerekir.
Oda sıcaklığındaki içme suyu ve şeker tencereye eklenir. Bu karışım şeker eriyene kadar tahta bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Ocak orta ateşte açılır. Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır.
Şekerli bir tatlı olan baklavayı buzdolabında saklamak, tatlının daha fazla şekerlenmesine yol açar. Fazla şekerlenen baklava, kendine has lezzetini kaybedecektir. Baklavayı muhafaza edeceğiniz yerin kuru ve güneşten uzak olmasına özen göstermelisiniz.
Tatlının şerbetini çekmesi için, oda sıcaklığında üstü açık bir şekilde bekletin. Tatlı bekledikçe, şerbeti çekebilir. Beklemenize rağmen çekmiyorsa, tatlınızı 100 dereceli fırında ortalama 15 dakika bekletin. Fırından çıkan hafif ısınmış tatlıyı tekrar oda sıcaklığında bekletin.
Oda sıcaklığında 5 güne kadar bozulmadan muhafaza edilebilen baklavayı kuru ve güneşten uzak bir alanda saklamanız dikkat etmeniz gereken bir unsurdur. Bu sayede tazeliğini ve çıtır dokusunu kaybetmez, gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Baklava yenirken ilk katmanlardan gelen o nefis çıtırtıyı korumak için tatlının soğuk olmasına, şerbetin de kaynadıktan sonra ilk sıcağının geçmiş olmasına özen göstermelisiniz.
Tatlının sıcak, şerbetin soğuk olmasına dikkat etmeden birbirlerine kavuşmalarına izin veriyorsunuz. Şerbetli tatlıların altın kuralıdır bu. Tatlı sıcakken bir köşede oda sıcaklığında soğuttuğunuz şerbeti üzerine dökeceksiniz ki tatlı dağılmasın, o şerbet her yerine işlesin.
Şerbetin kristalleşmesini ve tatlının şekerlenmesini limon engellemektedir. Bu sebeple şerbetin içerisine ekleyeceğiniz limon suyu oldukça önemlidir. Limon suyunu şerbetin içerisine eklerken dikkat etmeniz gereken nokta ise şerbetin tamamen su kıvamında olduğu zamandır.
Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek. Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez. Ev yapımı baklavanın yine lezzetini arttırmak için içerisine yoğurt ve süt de ekleyebilirsiniz.
Sade yağ gezdirilir üzerine bolca, yağ kaynar değil ama sıcak olmalıdır, onu belirtmiştik. Önceden ısıtılmış 160 derece taş fırında 40-45 dakika kadar pişirilir.
Baklavamızın üzerine eritilmiş tereyağı ve sıvı yağı her yerine gelecek şekilde dökelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. Kızaran baklavamızı fırından çıkaralım ve 3 dakika sonra şerbetini dökelim. Afiyet olsun.
Bunu da hemen açıklayalım: Aşure tencerenizin altını yeniden açın ve içine sıcak su ilave edin. Fazla şeker yüzünden kıvamı da koyulaşacak olan aşureyi yeniden tam kıvamında bir hale getirmek için yapabileceğiniz en pratik çözüm bu.
Yapmanız gereken tek şey bu leziz tatlının keyfini çıkarmaktır! Kolay saklanabilir ve tüketilebilir olan bu baklavayı tercihe göre ısıtarak tüketebilir ve böylece lezzeti ikiye katlayabilirsiniz.
Kuru baklava ise şerbetsiz yapılmaktadır. Özelliği kuru ve kıtır olmasıdır. Kuru baklava aslında hamurunda kaymak bulundurmamasından oluşmaktadır. Kuru baklava yaygın olarak tüketilmektedir.
Baklavayı açtıktan sonra üzerini kapatıp 3 ila 5 gün serin ve kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Saklama süresi uzadıkça baklava hamuru bayatlayacaktır. Şerbetlemediğiniz baklavayı buzdolabında saklamanıza gerek yok.
Baklava çok şeker içeren bir tatlı olduğu için buzdolabında saklanması doğru değildir. Çünkü buzdolabına konulan bir baklava çok daha hızlı bir şekilde şekerlenir. Hatta buzdolabında bekleyen baklavanın tadı bozulur ve içerisindeki şeker yoğunluğu da artar.
“Baklava buzdolabına konduğu zaman çok çabuk şekerlenir ve lezzetini kaybeder. Bunun yerine serin ve kuru bir yerde güneş ışığına maruz bırakmadan 5 güne kadar tazeliğini koruyabilirsiniz.”
Şerbet Şekerlenirse ne yapılır? Yeni şerbeti kaynatıp baklavanın üzerine dökün. Bu sayede şekerler erir ve baklava yeniden eski çıtırlığına kavuşur. Son olarak şekerlenen baklavanın ziyan olmasını önlemek için, muhallebili bir tatlı ile birleştirebilirsiniz.
Bu karışım şeker eriyene kadar tahta bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Ocak orta ateşte açılır. Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır. Ocaktan almadan hemen önce 4-5 damla limon suyu eklenir.
Orta boy bir tepsi baklava için en uygun şerbet 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı sudan hazırlanan bir şerbet oluyor. Daha büyük bir tepside şerbetinizi hazırlıyorsanız 1 bardak daha arttırarak 4 su bardağı toz şekere 4 su bardağı su şeklinde de yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri