Azerbaycan'ın başkenti olan Bakü, hem ülkenin hem de Kafkasya Bölgesi'nin en büyük ticari, politik ve kültürel merkezidir.
Bakü, Azerbaycan'da gelenek ve modernite sentezinin mükemmel bir örneği. Eski şehrin dar sokaklarında kaybolabilir, halı dokumacılığı hakkında daha fazlasını öğrenebilir veya şehrin modern kısmında fütüristik mimari karşısında büyülenebilirsiniz.
Bakü'ye Nasıl Gidilir? Azerbaycan Hava Yolları ve Türk Hava Yolları, İstanbul'dan Bakü'ye 4 saatte varmaktadır. Alternatif olarak Alpar Turizm, İstanbul - Aksaray - Bakü arasında haftada 6 kez otobüs seferleri düzenlemektedir. Ayrıca, Azerbaycan Hava Yolları ve Türk Hava Yolları Ankara'dan Bakü'ye günde 4 kez uçuyor.
Azerbaycan'daki son nüfus sayımına (1999) göre; il, ilçe, kasaba ve köy olarak 4452 adet yer- leşme yeri tespit edilmiştir. Bunların 4243'ünü köy şeklindeki yerleşme yerleri teşkil etmekte- dir. İdari bölünüş itibariyle 65 ilçeye sahip olan ülkede, 130 tane de kent tipli kasaba (küçük kentler) vardır.
Avrasya'nın Kafkaslar bölgesinde bulunan ve 86,600 km2'lik bir yüzölçümüne sahip olan Azerbaycan, kuzeyde Rusya Federasyonu, güneyde İran, batıda Gürcistan ve Ermenistan ile komşu olup, doğuda ise Hazar Denizi ile çevrilidir.
İlgili 28 soru bulundu
Azerbaycan dili, Azerbaycanca, Azerbaycan Türkçesi veya kısaca Azerice, (Azerice: Azərbaycanca, Azərbaycan dili veya Azərbaycan türkcəsi), Türk dilleri dil ailesinin Oğuz grubu içerisinde yer alan ve bir Türk halkı olan Azerilerin ana dilini oluşturan dil.
Dilucu Sınır Kapısı, Iğdır ilinin en doğusunda yer alan Aralık ilçesinde bulunan Türkiye ile Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ni birbirine bağlayan ve 1992'de hizmete açılan sınır kapısı.
Resmî istatistiklere göre 2023'teki Bakü şehir nüfusu 2.336.600'dür. Kentin banliyöleri de dahil olduğu zaman şehrin toplam nüfusu yaklaşık 3.125.000 kişiye ulaşmaktadır, yani Azerbaycan nüfusunun üçte biri bu şehirde yaşamaktadır.
Azerbaycan'ın en güzel şehirleri listesinin başında yer alan başkent Bakü; şehrin tarihi sembolü Kız Kalesi, ulusal simge olan halıların sergilendiği Azerbaycan Halı Müzesi ve görkemli Ateş Tapınağı'na ev sahipliği yapmaktadır.
2644 numaralı Tapu Kanunu'nun 35. maddesine göre yabancı uyruklu kişiler, yasal sınırlamalara uymak kaydıyla Türkiye'den ev satın alabilirler. Yabancıların gayrimenkul satın almaları için Türkiye'de oturum iznine sahip olmaları gerekmemektedir.
Türkiye ile Azerbaycan vatandaşları, 1 Nisan itibarıyla karşılıklı olarak yeni tip kimlik kartı ile seyahat edebilecek.
Azerbaycan'da Türk Lirası geçerli değildir. Azerbaycan'da alışveriş yapabilmek için paranızı Azerbaycan para birimi olan Manat'a çevirmeniz gerekmektedir.
Kalite açısından benzin ihtiyacının büyük istasyonlardan giderilmesi ve Azerbaycan'ın para birimi Manat bulundurulması uygun olacaktır.
Bakü, Azerbaycan'ın en pahalı şehirlerinden biridir. Yaşam maliyeti yüksek, bu da dışarıda yemek yemeyi daha da pahalı hale getiriyor. Yiyecek maliyetine ek olarak, ziyaretçiler eğlence ve ulaşım maliyetleri için de bütçe ayırmalıdır.
Bakü petrolüyle, Hazar Denizi'nin tam ortasındaki bayrağıyla, parklarıyla, havyarıyla ve zerdüştlerin tapınağıyla meşhurdur. Öncelikle petrol kokan bu şehrin benzin fiyatları bizim ülkemizin benzin fiyatlarından 8 kat daha ucuzdur. Bakü Hazar Denizi'nin tam ortasında olan dünyanın en büyük bayrağına sahiptir.
Çoğu ülkeye seyahat için pasaport ve vize olmazsa olmazlardandır. Türkiye ile Azerbaycan arasında yapılan yeni kimlik anlaşması ile pasaport ve vize ortadan kaldırıldı. 1 Nisan 2021'de yürürlüğe girerek artık resmi olarak uygulanıyor.
Ülkede gelirler diğer yerlere nazaran çok yüksek olmasa da hayat daha ucuzdur. Azerbaycan Konaklama ve Yaşam Giderleri konusun da hiç zorlanmaz. Konaklama için insanların her bütçeye uygun yer bulmaları mümkündür. Genel olarak da çok pahalı konaklama ücretleri yoktur.
Azeriler, Azerbaycanlılar, veya Azerbaycan Türkleri ya da Azeri Türkleri, Kafkasya ve İran platosu arasındaki geniş arazide yaşayan bir Türk halkı.
Cumhurbaşkanı Kararıyla, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren asgari ücret 116 AZN'den 130 AZN'ye çıkartılmıştır.
Nüfusun çoğunluğu Müslüman olmakla birlikte, tüm inançlara mensup kişiler, İslam da dahil olmak üzere herhangi bir dinin yasa ve propagandası açısından eşit kabul edilir. Hümanizma ise, çelişkili bir durum olarak hâlâ yasak tutulmaktadir.
Bakü, Azerbaycan'ın başkenti olup, aynı zamanda en gelişmiş kentidir. Sürekli gelişmeye devam etmektedir. Kent konum olarak Hazar Denizi'nin batı kıyısında bulunmaktadır. Çok büyük bir iç deniz olan Hazar Denizi kıyılarında birçok plaj, sahil, eğlence ve mesire yeri barındırmaktadır.
Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir anlaşma ile Azerbaycan ve Türkiye arasındaki vize ve pasaport şartı kaldırılmıştır. 90 güne kadar yapılacak turistik seyahatlerde iki ülke vatandaşlarından vize, pasaport istenmemektedir. Azerbaycan'a girişte de yine çipli ve fotoğraflı kimlik kartı göstermek mecburidir.
Azerbaycan nüfusunun nominal olarak %90.30'ından fazlası Müslümandır. Müslüman nüfusun ise hemen hemen %85'i Şii, %15'i Sünnidir. Azerbaycan yüzdelik olarak İran'dan sonra en fazla Şii oranına sahip ülkedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri