Saklama kabının içerisinde kaşık vb. nesneleri bırakmamalısınız, Balı kullandıktan sonra kaldırmadan önce içerisinde oluşan hava kabarcıklarını gidermeye çalışmalısınız, Çok uzun süre kullanmayacaksınız buzdolabında hatta dondurucu dahi saklayabilirsiniz.
Balın donma sıcaklığına bakıldığında bal buzlukta donmaktadır. Ancak sürekli donan ve çözülen bal bir süre sonra içeriğindeki kaybedebilmektedir. Bu yüzden buzdolabında saklamak yerine oda sıcaklığında, kuru bir yerde, güneşe maruz bırakılmadan ve ağzı kapalı bir şekilde saklanması tavsiye edilmektedir.
Balı bir buz tepsisinde dondurabilir ve ardından küpleri plastik bir torbaya aktarabilirsiniz. Balınızı dondurucuya koyun. Balınızı seçtiğiniz kaba aktardıktan sonra buzdolabına koyun. Bal, dondurucuda saklandığında birkaç yıl dayanabilir.
Donmuş bal yıllarca özelliğini kaybetmeden saklanabilir. Donmuş bala ısıyla ilgili herhangi bir işlem yapılmaması gerekiyor. Isıtılan balın içerisindeki arının salgıladığı enzimler yok oluyor ve sadece doğal şeker kalıyor. Isıtılan bal insan sağlığına zararlı hale gelebiliyor."
Mümkün olduğunca ışık almayan bir yerde saklamalısınız. Balın devamlı olarak yüksek sıcaklığa maruz kalmasını önlemek adına, ocak veya fazla ısınan elektronik aletlere yakın alanlardan uzak tutmalısınız. Balı yerleştirdiğiniz dolap vb. alanların, 18 ila 24 derecelik oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Balı Buzdolabına Koymak Doğru mu? Bal buzdolabında düşük sıcaklıkta serleşeceği ve ekmeğe sürmek zorlaşacağından, balın buzdolabında saklanması tavsiye edilmez. Buzdolabında balın kristalleşmesi de çok hızlanacağından gene balın şekerlenmesine yol açar. Sonuç olarak buzdolabında balı saklamak doğru değildir.
Uygun koşullarda saklanan ballar uzun süre boyunca tazeliğini korumaktadır. Balın doğal özelliklerini kaybetmemesi için ısı ve ışıktan uzak olan yerlerde saklanması gerekmektedir. Uzun süre ısıya maruz kalan balların renginde kararmalar ve kimyasal yapısında değişimler gözlenmektedir.
Gerçek Bal Donar ve Kristalize Olur
Kristalize olan bal, besleyici özelliğinden ve lezzetinden hiçbir şey kaybetmez. Özellikle Avrupa ülkelerinde kristalize bal kullanımı oldukça yaygındır. Bizde ise donan bala şeker benzetmesi yapılır ama değildir. Hakiki, doğal ham çiçek balı donar, şekerlenir ve kristalize olur.
Halk arasında bu durum balın katılaşması, donması ya da şekerlenmesi olarak bilinir; halk bala ilave şeker katıldığını zanneder. Aslında bu tamamen doğal bir olaydır ve bal kristalleşmiş, yani katılaşmış hali ile de tüketilebilir.
Bal kristalleşmiş haliyle de tüketilebileceği gibi, benmari usulü bir ısıtma işlemiyle (sıcak su dolu bir kabın içerinde balın ısıtılması) kristaller çözdürülüp bu şekilde de tüketilebilir. Balda kristalleşme hiçbir şekilde bala yapılmış bir hilenin göstergesi değildir.
Bal Bozulmadan Kaç Yıl Dayanır? Bal, doğası gereği binlerce yıl bozulmadan kalabilir. Ancak bunun için hava, nem, ısı ve ışık ile hiçbir temasının olmaması gereklidir.
Balın şekerlenmesi bal için normal bir süreçtir. Balın kristalleşmiş olması, balın tüketimi için engel olmadığı çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bal kristal şekilde de tüketilebilmektedir. Ancak balı normal sıvı haline çevirerek tüketmek de mümkün olmaktadır.
Arkeologlar, 4.700 ila 5.500 yıl öncesine ait antik bir mezarda ortaya çıkarılan kil kapların iç yüzeyinde bal kalıntıları buldular.
Organik bal kristalize olabilir ve özellikle hakiki çiçek balı çabucak donar. Ancak bal içerisinde glikoz şurubu ya da esans gibi balda olmaması gereken dış maddeler eklendiğinde bal donmayacaktır.
Kristalize olmuş olan balın rengi açılır, daha opak hale gelir ve taneler oluşabilir. Kristalize olmuş gerçek balı güvenle tüketebilirsiniz. Uzun süre depolanmış olan balın kıvamında değişim olabilir ve aroması kaybolabilir.
Bal, tahmin edilebileceği gibi çoğunlukla yanlış saklama koşulları sebebiyle şekerleniyor. Ayrıca soğuk hava koşulları ve buzdolabında muhafaza da balın yapısındaki doğal şeker bileşenlerini doğrudan kristalleştiriyor.
Bal, doğal yapısı sayesinde raf ömrü uzun olan yiyeceklerdendir. Eğer kapağı açılmadıysa, son tüketim tarihinden sonraki bir yıl içinde tüketilebilir.
İlk olarak bal kavanozunun ağzını iyice kapattığınızdan emin olun. Kapağı kapalı olan şekerlenmiş balınızı mikrodalga fırının içerisine koyun ve 15 sn bekletin. 15 sn sonunda balınızdaki şekerlenme tamamen kaybolacaktır.
Şekerlenme
Bal özellikle uzun süre beklediğinde kristalize olur. Buna şekerlenme denir. Buzdolabınızda beklettiğiniz bal yaklaşık 30 gün sonra tereyağı kıvamına gelip kristalize oluyorsa doğaldır. Bilinenin aksine doğal bal şekerleme yapar.
Balın kristalleşmesi gerçek bal olduğunun bir kanıtıdır. Kristalleşen süzme ballar sıcak su banyosuyla çözülüp eski halini alır. 35 C˚ yi geçmeden çözdürülen ballarda besin kaybı söz konusu değildir.
Gerçek bal, zamanla doğal olarak kristalleşir. Bu, balın içindeki şekerlerin sert ve beyaz parçalar hâlinde bir araya gelmesi anlamına gelir. Bal sahte, uzun süre boyunca kristalleşmez ve aynı kıvamda kalır.
Balın içerisindeki çok az su bakterilerin yaşaması için yeterli değildir. Kapağı açık halde saklanan bal, havayla etkileşime girerek bozulacaktır. Ancak kapağı açılmayan bir kavanozdaki bal, yüzyıllar boyunca bozulmadan kalabilir. Kapalı kavanozlardaki bal kristalize olur ve sertleşir.
Balı dondurmak saklama yöntemlerinden birisi olarak bilinmektedir. Tüketmek istediğiniz zaman dondurucudan çıkarıp çözünmesini beklemek yeterli olacaktır. Fakat daha önce de belirtildiği gibi balı buzdolabında saklamak tüketim açısından uygun bir saklama koşulu değildir.
Yıllardır hakiki bal şekerlenir mi yoksa şekerlenmez mi tartışmaları devam etse de özellikle son yıllarda dolapta bekleyen hakiki balın genellikle şekerlendiğini sahte balda ise şekerlenmenin oluşmadığı belirtilir. Tabii hakiki balın şekerlenme süreci ortalama 2 ayı bulmaktadır.
Arkeologların bozulmadan yıllar boyunca özelliğini koruyan bal kaplarını bulmaları, balın son kullanma tarihi olmadığı, ebedi raf ömrünün açık bir kanıtı olduğunu göstermektedir. Balın Son Kullanma Tarihi Yoktur? Bal, sadece depolanma amacıyla yapılan tek gıda maddesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri