Balı Buzdolabına Koymak Doğru mu? Bal buzdolabında düşük sıcaklıkta serleşeceği ve ekmeğe sürmek zorlaşacağından, balın buzdolabında saklanması tavsiye edilmez. Buzdolabında balın kristalleşmesi de çok hızlanacağından gene balın şekerlenmesine yol açar.
7) Donma. Balı soğuk bir ortama ya da buzdolabına koyduğunuzda eğer donmuşsa sevinebilirsiniz; çünkü hakiki balın en belirgin özelliklerinden birisi de soğukla temas ettiğinde krem ya da tereyağ kıvamına gelir ve donar.
Mümkün olduğunca ışık almayan bir yerde saklamalısınız. Balın devamlı olarak yüksek sıcaklığa maruz kalmasını önlemek adına, ocak veya fazla ısınan elektronik aletlere yakın alanlardan uzak tutmalısınız. Balı yerleştirdiğiniz dolap vb. alanların, 18 ila 24 derecelik oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz.
Sıcakta, Dolapta, Isıtılırsa ve Şekerlenince Bal Bozulur mu? Balı en iyi şekilde muhafaza etmek için oda sıcaklığı gerekmektedir. Oda sıcaklığında saklanan bal bozulmadan durabilir. Bu şekilde muhafaza edeceğiniz balın ışık almaması da iyi olacaktır.
Gerçek bal, buzdolabında 30 gün beklediğinde şekerlenmeye ve tereyağı kıvamına gelmeye başlar. Balı beklettikçe tabandan yukarıya doğru şekerlendiğini görüyorsanız, sahte olma ihtimali düşüktür.
İlgili 31 soru bulundu
Bir bardak sıcak su içerisine konulacak 1 tatlı kaşığı bal suyla hemen etkileşime geçmez; yani suyun içinde hemen dağılmaz. Gerçek bal, kristalize olur ve donar.
Çünkü son zamanlarda yapılan araştırmalar, markette satılan balların çoğunun gerçek olmadığı tespit edildi. Fabrikalarda üretilen ve şeker, mısır şurubu ve diğer katkı maddeleri içeren sahte ballar olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu sahte ballar, gerçek ballara göre daha düşük fiyatlı ve daha tatlıdır.
Balın içerisindeki çok az su bakterilerin yaşaması için yeterli değildir. Kapağı açık halde saklanan bal, havayla etkileşime girerek bozulacaktır. Ancak kapağı açılmayan bir kavanozdaki bal, yüzyıllar boyunca bozulmadan kalabilir.
Arkeologların bozulmadan yıllar boyunca özelliğini koruyan bal kaplarını bulmaları, balın son kullanma tarihi olmadığı, ebedi raf ömrünün açık bir kanıtı olduğunu göstermektedir. Balın Son Kullanma Tarihi Yoktur? Bal, sadece depolanma amacıyla yapılan tek gıda maddesidir.
Bal, güneş ışığından korunarak, 25°C'nin altında ve kapalı şekilde muhafaza edilmelidir. Üretim tarihinden itibaren de 3 yıl içinde tüketilmelidir.
Doğrudan güneş ışığından uzak ve serin ortamda saklanan bal bayatlamaz. Bal zaten bozulan ve bayatlayan bir gıda değildir, sadece güneş ışığı ve yüksek ısı balın yapısını değiştirdiğinden bu iki duruma maruz kalmamış bal yıllarca tazeliğini koruyabilir.
Bozulmaz, kristalleşebilir. Yaygın kanının aksine gerçek bal bazen kristalleşir ancak bu bozulduğu anlamını taşımaz. Bu şekilde besin değerini de kaybetmeden tüketilebilir. Balı önceki kıvamına getirmek mümkündür.
Süzme bal nasıl saklanmalıdır sorusu tıpkı petek bak ve diğer bal türleriyle aynıdır. Süzme bal da hava almayacak, nem geçirmeyecek kaplarda muhafaza edilmelidir. Çelik, cam, kaliteli plastik gibi materyallerden kabınız ne olursa olsun öncelikli dikkat etmeniz gereken husus budur.
Bal, buzdolabına konulmamalı ve aşırı soğuktan da korunmalıdır. Bal, için en ideal ısı oda sıcaklığıdır. Bal, ağzı açık kutularda ya da kâselerde muhafaza edilmemelidir.
Şekerlenmiş balın çözülmesi için uygulanabilecek metotlar arasında en yaygın olan, bal kavanozunu sıcak bir kabın içerisinde (benmari usulü) akışkan kıvam alıncaya dek bekletmek. Sıcak suyun etkisiyle kristalleşmiş bal, tekrar çözülerek ilk haline geliyor ve gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor.
Doğal balın şekerlenme denilen yarı katı hale geçmesi son derece normaldir. Doğal ortamı olan kovandan çıkan bal kovanda bulunan koruyucu madde ve ideal şartlardan uzaklaşmış olmaktadır. Bu durum ise balın daha katı bir kıvam alarak kristal şeker görünümünü almasını sağlamaktadır.
Evinize karınca gelmemesi için;
Yiyeceklerinizin ağzının yeterince kapalı olduğundan emin olur. Reçel ve bal kavanozlarınızı içi su dolu bir kapta tutabilirisiniz. Mutfağınızı ya da karıncaların sürekli geldiği yeri günlük elektrikli süpürgeyle süpürüp, ardından silin.
Balı uzun süre saklamak için uygun hava sıcaklığı 10 ila 20 derece arasıdır. Ayrıca balın direkt olarak güneş görmemesi de önemlidir. Sık sık sıcaklık değerinin değişmesi balın yapısının bozulmasına neden olabilir.
Bal, içerdiği antioksidan sayesinde vücudu iltihaptan korur. Vücutta oluşan iltihap, kanser, kalp sağlığı, otoimmün bozukluklara sebep olarak çeşitli hastalıkları beraberinde getirebilir. Antimikrobiyal etkisinden dolayı yaraların iyileşmesini hızlandırarak mide şikayetlerinin azalmasına da katkıda bulunur.
Balın çaya, bitki çaylarına, sıcak suya katılması balın bozulmasına sebep olmaz. Balın bozulmasına ve değer kaybetmesine sebep olan etkiler daha uzun süreli sıcaklıklardır. Mesela keklere, tatlılara, koyarak ballla onları fırında ve ocakta pişirmek balın değer yitirmesine sebep olur.
Gerçek bal , glikozlu bala göre daha koyu kıvamdadır. Yaklaşık % 15 su , %25 Sakkarin % 35 Glikoz ve çeşitli mineraller , tuzlar içerir. 3. Gerçek bal çok çok tatlı değildir , koyu kıvamlı şerbet gibi değil kendine özgü bir tadı vardır. Glikozlu bal gerçek bala göre daha tatlıdır.
Ynt: YEŞİL BAL
Balın yeşil görülmesi ışık kırılmasındandır. O balı süzün: balın herhangi renginde olduğunu görürsünüz. Bu yeşil görünüm ilk baharda sögüt çiçekleri açınca da görülür. Süzülen bu bal genellikle saydam, duru görünümlü açık renk bir bal olur.
Bim'de satılan "Kooperatif Balı" isimli üründeki etiket bir takipçimizin dikkatini çekiyor. Etiketi kaldırdığında aslında ürünün Balkaşık markalı ürün olduğu ortaya çıkıyor. Ürünün Tarım Kredi Marketleriyle bir ilgisi yoktur.
Altıparmak çatısı altında piyasaya sunulan Balparmak, 1989 yılında Türkiye'nin en çok satılan bal markası oldu ve Altıparmak Gıda, 1991 yılında elde ettiği pazar liderliğini bugüne kadar sürdürdü, sürdürüyor.
Türkiye Kalkınma Vakfı Entegre Arıcılık Tesislerinin temeli 1978 yılında Ankara/Kazan İlçesinde atılmıştır. 32.000 m2 alan üzerine kurulu olan bu tesiste, 40 yıldır kalite kontrol ve analizleri yapılan bu ürünlerin paketlenerek siz değerli tüketicilere ulaşmasını sağlamaktayız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri