Artı; Buzdolabı Yumurtanın Raf Ömrünü İki Katına Çıkarır. Yumurtanızı buzdolabında saklamak bakterilerin üremesini kontrol altında tutmak adına en iyi yoldur. Bonus olarak oda ısısında tutmaktansa yumurta buzdolabında tutulduğunda tazeliğini daha uzun süre korur.
Yumurtayı diğer ürünlerle değmeyecek şekilde dolabın iç bölgesine yerleştirmek gerekiyor" diye konuştu. Yumurtanın buzdolabında muhafaza edildiği rafın yanı sıra yıkanarak dolaba konulması gibi yanlış uygulamalar da yapıldığına değinen Manavoğlu, "Salmonella yumurtada çok fazla bulunan mikroorganizmadır.
Yumurta uygun koşullarda saklandığı takdirde yaklaşık 6 hafta kadar bozulmaz. Bu saklama yöntemi buzdolabında bekletilen süredir. Açık havada bekleyen yumurta ise 3-4 hafta kadar bozulmadan kalabilir.
Yumurta, oda sıcaklığında 2-3 haftaya kadar saklanabilir. Yumurtanın raf ömrünün uzun olması ve tazeliğinin korunması için buzdolabına konması gerekir. Ancak buzdolabının kapağına koymak yerine, karton kutusuyla birlikte alttaki raflara koymanız daha doğru olacaktır.
Yumurtalar serin-nemli bir depoda saklanmalıdır. İdeal depolama ortamının sıcaklığı 12-13 santigrat derece ve rölatif rutubeti yüzde 75 olmalıdır. Yumurtaların dar ucu baş aşağı gelecek şekilde depolamaları gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
Evde, özellikle yaz aylarında buzdolabında saklamak en iyisidir. Ayrıca yumurta akı çok yoğundur ve günler geçtikçe yumurtanın içine az miktarda hava girerek beyazı iter ve yoğunluğunu azaltır. Yumurtaları kartonlarında ve buzdolabının içindeki bir rafta tutmak en iyisidir.
Bonus olarak oda ısısında tutmaktansa yumurta buzdolabında tutulduğunda tazeliğini daha uzun süre korur. Yumurta oda ısısında saklandığı taktirde birkaç gün içerisinde kalite düşüşü başlar ve 1-3 hafta içerisinde tüketilmesi gerekir.
Öncelikle yumurtaları, buzdolabının orta raflarında saklamaya özen gösterin. Eğer karton kutuda satılan yumurtalardan alıyorsanız bu kutuyu atmayın ve yumurtaları buzdolabına doğrudan kutusuyla koyun.
Yumurtanın Bozulmadan Dayanma Süresi Kaç Gündür? Taze yumurtaların buzdolabında bozulmadan ne kadar süre dayanabildiği konusunda uzmanların görüşü yaklaşık beş haftadır. Beş hafta süre ile buzdolabında yumurtanın saklanabildiği biliniyor.
Bu uzman gruba göre de yumurtanın saklandığı sıcaklık ne kadar düşük olursa raf ömrünün o kadar uzun olacağı kabul edilmiştir. Yumurta oda sıcaklığında saklandığında bir ay dayanırken, soğuk hava depolarında bu süre 4 ile 6 ay arasında değişmektedir.
Yumurta kasenin dibinde yan yatıyorsa, en taze durumundadır. Eğer yumurta bir ucunda dik duruyorsa ancak dibe değiyorsa, artık zamanı geçmeye başlamıştır ancak yine de güvenle tüketilebilir. Eğer yumurta suyun üzerinde yüzüyorsa taze değildir. Ama bu bile, yemenin mutlaka kötü veya güvensiz olduğu anlamına gelmez.
Yumurta yan yatmış bir şekilde kasenin dibinde kalıyorsa, bu onun taze olduğu gösterir. Yumurta kasenin dibinde dik bir şekilde duruyorsa, bu durum yumurtanın tazeliğinin geçmeye başladığını ve kısa sürede tüketilmesi gerektiğini gösterir. Yumurta suyun üzerinde yüzüyorsa, bu yumurtanın taze olmadığını gösterir.
Normal bir yumurtanın raf ömrü uygun saklama koşullarında ortalama 3 aydır. Toz yumurtanın raf ömrü ise 2 sene kadardır. Yumurta kendi kartonu içinde 5 hafta kadar bozulmadan kalır.
Bunun için yumurtaları yıkayıp kuruladıktan sonra üzerlerine sprey şişesi ile ince bir tabaka halinde sıvı yağ püskürtebilirsiniz. Yağ tabakası kuruduktan sonra buzdolabında saklayabilirsiniz. Bu yağ tabakası gözenekleri kapatarak yumurtanın erken bozulmasının önüne geçecektir.
İyi bir kek harcı için yumurtalar ve kullanacağınız diğer tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması çok önemli. Bu sayede yumurta bağlayıcı özelliğini kullanarak tüm malzemelerin birleşmesini sağlayacak.
Zira yıkama, yumurtanın koruyucu dış katmanına zarar vererek onu inceltiyor. Bu da kabukta bulunan zararlı mikroorganizmaların, salmonella bakterisinin yıkama sebebiyle açılan mikroskobik gözeneklerden yumurtanın içine kolayca girmesine neden oluyor.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Özetle, bozuk yumurta yenirse salmonella bakterisi nedeniyle gıda zehirlenmesine neden olur ve en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Buzdolabında saklanan yumurta, üzerindeki son tüketim tarihinden itibaren üç hafta daha kullanılabilir. Ancak eğer yumurtanızı kırdığınızda burnunuza kötü bir koku geliyorsa, o yumurtadan umudu kesmelisiniz.
Buzdolabında tutulan haşlanmış yumurtaların raf ömrü yedi gün kadarken dış ortamda kabuklarıyla birlikte 3 gün kadar durabilir. Ancak kabukları soyulan haşlanmış yumurtalar en geç iki saat içinde tüketilmelidir.
1- Yumurta
Yumurtalar derin dondurucuda aylarca bekletildikten sonra bile kullanılabilir. Yumurtayı derin dondurucuya atarken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta var. Yumurtayı ister sarısını ve beyazını ayırıp ister çırpıp saklayabilirsiniz. Yumurtayı kabuğunu kırmadan dondurmaya çalışırsanız yumurta çatlar.
Haşlanmış Yumurta derin dondurucuda nasıl saklanır? Haşlanmış yumurtaların dondurulması önerilmez, yumurtaların yalnızca sarıları donabilir. Haşlanmış yumurta/yumurta sarılarını , Koroplast Kilitli Poşet'e yerleştirip havasını aldıktan sonra derin dondurucuda 10 ile 12 ay saklayabilirsiniz.
Sıcak veya soğuk yerler yumurtanın dayanıklılık süresini etkiler. Soğuk olan yerlerde kabuğu kırılmamış olan köy yumurtası daha uzun süre dayanabilir. Araştırmalara göre buzdolabında köy yumurtası 5 hafta dayanıklılık gösterirken, açık alanlarda saklanan köy yumurtası 2 hafta kadar dayanıklılık göstermektedir.
Donmuş yumurtanın tadı biraz bozulur. Uzun süre donarak beklemiş olan yumurtanın tüketilmemeli önerilir. Uzun bir süre yumurtayı yiyemeyecekseniz cam bir kaba yumurtaları kırıp tuz ile çırparak saklama kabının kapağını kapatarak muhafaza etmeniz gerekir.
Yumurta Yumurta kesinlikle tekrar ısıtılmaması gereken bir besindir. Yumurta yeniden ısıtıldığında içerisindeki protein yapısı parçalanır. Haşlanmış ya da pişmiş bir yumurta tekrar ısıtıldığında zehirli bir etki yaratır ve sinidirim sistemini bozar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri