Bal, içerdiği antioksidan sayesinde vücudu iltihaptan korur. Vücutta oluşan iltihap, kanser, kalp sağlığı, otoimmün bozukluklara sebep olarak çeşitli hastalıkları beraberinde getirebilir. Antimikrobiyal etkisinden dolayı yaraların iyileşmesini hızlandırarak mide şikayetlerinin azalmasına da katkıda bulunur.
Göğsü ve ciğerleri temizler, idrarı artırır, balgamın doğurduğu öksürüğe iyi gelir. Bulundurduğu enzimler sayesinde bağırsaktaki mantarları ve zararlı bakterileri yok eder.Kalp, çarpıntı ve yüksek tansiyondan şikayet edenler için çok yararlı bir besin maddesidir.
Bal, günlük olarak tüketilebilecek en iyi doğal bileşendir. Balın ılık suyla içilmesi vücuda yardımcı olur. Güne bir bardak ılık su ve bal ile başlamak, bir fincan kahve / çaydan daha faydalıdır. Bu, dengeli ve besleyici bir kahvaltı ile birleştirildiğinde, vücuda gün boyu enerji verir.
Sabahları aç karnına bal yemek, mide asidinin dengelenmesine yardımcı olarak mide ağrılarını hafifletir. Kronik mide rahatsızlığı çekenlerin düzenli olarak sabahları bal tüketmeleri tavsiye edilir. Balı direkt olarak yemek ağır geliyor ise de balı ılık su ile seyrelterek içilmesi önerilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Balda bulunan antioksidanlar tansiyonu düşürür. Araştırmalar antioksidanların arterlerin (atardamarların) tıkanmasını önlediğini ve kalp ile ilgili bazı hastalıklarla mücadeleye yardımcı olduğunu göstermektedir. Geceleri bal yemek tansiyon yüksekliğinden koruyacaktır.
Canan Karatay, bal hakkındaki düşüncelerini tekrarladı ve balın bir sıvı şeker olduğunu ve sık acıkmaya neden olduğunu belirtti. Karatay'ın daha önce yaptığı 'Kesinlikle, bal eşittir şeker eşittir zehir' açıklamasına Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli'den de tepki gelmişti.
İSHALİ DURDURUR: Soğuk bal şerbeti ishale çok faydalıdır. Kısa sürede durdurur.
Balı günlük beslenmeme nasıl ilave edilebilirim? Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günlük 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gereklidir. Bu miktar yaklaşık olarak 50-80 gr.'a denk gelmektedir. Çocukların ise kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi uygundur.
Ballı su vücudunuzun toksinlerden arınmasına yardım eder. Düzenli olarak içtiğinizde hastalığa yol açan toksinlerden kurtulursunuz. Bu karışıma limon eklerseniz yararını artırırsınız. Böylece toksinleri vücudunuzdan daha sık atarsınız ve idrar yollarınız sağlıklı kalır.
Sır balı peteğin üzerindeki sır yüzeyinin balıdır. Sır yüzeyi balın kendi içerisindeki en değerli bölümüdür. Çünkü arılar peteğin üzerini sırla kapatırken içerisine kendilerinden enzimlerini katarlar. Sır balının içerisinde çok fazla polen ve perga da bulunduğu için bala müthiş bir aroma ve lezzet verir.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
C Vitamini 0,5 mg. Kalsiyum 6 mg. Demir 0,4 mg. D Vitamini 0 IU.
Bolca B vitamini bulunan bal da afrodizyak gücüyle bilinmektedir. Cinsel gücü arttıran balın, doğurganlığa da etkisi büyüktür. Zihin ve beden olarak rahatlatıcı özelliğinin yanı sıra, içerisinde E vitamini bulunan fındık cinsel isteği artırmada oldukça etkilidir.
Balın Akciğere ve Sağlığa Faydası
Özellikle akciğer açısından önemli ölçüde faydası vardır ve akciğeri tedavi edici niteliktedir.
Şerbeti içilirse damarları açar, kalp adalesine faaliyet ve zindelik verir, kalp hastalıklarına faydalıdır, diğer şekerlerin aksine, oksijen ile reaksiyona girdiğinde tam bir yanma meydana geldiği için kanda daha az atık madde bırakır.
Sabah aç karnına bal yemek sindirim sistemini düzenleme açısından önemlidir. Sadece sindirim sistemi değil, vücut metabolizmasının doğru çalışması için de aç karnına bal yiyebilirsiniz. Balın şifasını tam olarak alabilmek için mutlaka doğru zamanlarda tüketmek gerekir.
Mineral içeriklerine baktığımızdaysa balın mineral içeriği genel olarak düşükken pekmezin özellikle kalsiyum, potasyum, demir ve magnezyum minerallerinin içeriği bala göre çok daha yüksektir. Pekmez özellikle süt ve süt ürünlerinden sonra kalsiyum için iyi kaynaklardan biridir.
Bal ve ceviz karışımı, sağlık açısından birçok olumlu etki sunan güçlü bir ikilidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi, beyin sağlığını desteklemesi, sindirim sistemini düzenlemesi, kardiyovasküler sağlığı desteklemesi ve enerji seviyesini artırması gibi faydaları bulunmaktadır.
Düzenli bal tüketimi karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur. Karaciğer, pankreas ile birlikte kan şekerini kontrol etmede rol oynar. Aşırı kilo, karaciğerde yağlanma ve diyabet riski olan kişiler için, bal takviyesi, bir dizi metabolik süreç yoluyla kan şekerini kontrol etmede faydalı olabilir.
Balın antiseptik etkisi midenin asit derecesini düşürür. Ballı su içmek kalın bağırsağınızın susuz kalmasını önler; böylelikle kabızlık, şişkinlik sorunlarına da iyi gelir. Ballı su içtiğinizde gaz, mide ağrısı ve yanması gibi problemlerinizin de geçtiğini görürsünüz.
- Uzmanlar özellikle demir eksikliği olan kişilerin tüketmesini önerir. Bal bu karışımla kana daha çabuk karıştığından kandaki hücrelerin oranını artırır. Bu sayede kişiye gün boyu enerji sağlar. Kansızlığı önlemenin yanı sıra stres, depresyon ve yorgunluğa da iyi gelir.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Genel olarak açık hatları ile bal birçok farklı faydası üzerinde önemli bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda bir doğal tatlandırıcı olarak tüketilir. Dengeli ele alındığı ve abartı olmadığı takdirde bal kilo aldırmaz.
Sonuç: Çalışılan farklı bal örneklerinin Gİ değerlerinin düşük veya orta seviyede olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlara göre, diyabet ve glukoz intoleransı olan bireylere diyetlerinde glukoz yerine bal, özellikle de narenciye ve kekik balı gibi düşük gisemik indeksli olan balları tercih etmeleri önerilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri