Ortalama olarak organik bir balda prolin değeri en az 300 mg/kg olmalıdır. Kaliteli ve hakiki ballarda ise bu oran 450'ye kadar ulaşabilir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğinin verdiği karara göre ise bu oran en az 300 mg/kg olmalıdır. Siz de bal alırken bu orana bakabilirsiniz.
Polifloralı balımızın Toplam Aktivite (TA) değeri16 + olup bu değer dünya ortalamasının çok üzerindedir. Toplam aktivite değeribalın zararlı bakterileri öldürücü gücü olup, laboratuvar analizi ilebelirlenir. TA 16+ değeri, Manuka balındaki UMF 16 veya MGO 570 değerine karşılıkgelmektedir.
Geleneksel balda kilo başı, sadece 5 miligram Methylglyoxal (MGO oranı) varken, Manuka balında bu oran 30 ila 550 mg arasındadır. Bu diğer ballarla kıyaslandığında 6 ila 110 kat daha etkili olduğunu gösterir.
t) Balda naftalin bulunamaz. u) Çiçek ballarında fruktoz ve glukoz şekerlerinin yalnız başlarına veya toplamı 100 g'da 60 gramdan az olamaz, bu miktar salgı ballarında ve/veya salgı ballarının çiçek balları ile karışımında 100 g'da 45 gramdan az olamaz.
Bir balın TA değeri laboratuvar analizi ile belirlenir. Yeni Zelanda'da üretilen bir monoflora çiçek balı olan manuka ballarının antimikrobiyal gücü UMF veya MGO değeri ile ölçülür ve bu değer artıkça balın fiyatı da artar. Manuka balı olmayan balların antimikrobiyal gücü UMF ve MGO ile ölçülemez.
İlgili 37 soru bulundu
Toplam Aktivite(TA+) puanının yüksek olması, balın zararlı mikroorganizmalara karşı ne kadar aktif ve güçlü olduğunu gösterir.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Bir kaşığa bal koyup ateşe tuttuğunuzda organik bal oldukça akışkan olur, dayanıklıdır geç yanar; glikoz balı ise çabuk yanar ve kömürleşir. Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesi balın hakiki olduğunu gösterir.
Balın kalitesini ve biyokimyasal özelliklerini, nektar kaynağı başta olmak üzere olgunlaşması, üretim şekli, iklim koşulları, işleme ve depolama şartları belirler. Türkiye'de ballar kaynağına, üretim ve pazarlama şekline, rengine ve nem içeriğine göre değerlendirilebilmektedir.
Prolini, nektarın bala dönüşümü sırasında sadece bal arılarının ortaya çıkarması nedeniyle dışarıdan sağlamak mümkün değildir. Bu nedenle; balın arılar tarafından yapıldığının ve saf olduğunun en büyük göstergelerinden biri prolin miktarıdır. Prolin 1000 Türkiye'deki bal Prolin oranlarının çok üstünde bir değerdir.
Yapılan yarışmalarda dört farklı bal kategorisinde 1. olan Eğriçayır balı, dünyanın en iyi bal ödülünü almıştır. Yaklaşık 400 farklı bal arasında tadıyla ve besin değeriyle dikkat çeken Eğriçayır balı, 1. olarak daha da tanınmaya başlamıştır.
Manuka balı, mikroplara MGO adı verilen bir madde ile saldırarak bunu bir adım daha ileri götürür. Bazı Manuka bitkilerinin nektarında bulunan bu madde, hem küçük hem de kronik yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Balda ne kadar çok MGO varsa, o kadar antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
HMF şekerli gıdaların uygun olmayan sıcaklıklarda saklanması ve üretimleri sırasında uygulanan ısıl işlemlerden(Kaynatılması) dolayı meydana gelmektedir. Balda Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine göre HMF miktarı en fazla 40mg/kg olmalıdır.
Balparmak'ın tüketicilerine sunduğu ballar, Türkiye'nin yedi bölgesinden toplanan balların harmanlanması ile elde edildiği için özellikle belli bölgelerden bal edilemediği senelerde tüm doğal ürünlerde olduğu gibi Balparmak ürünlerinde de farklılıklar gözlemlenebilir.
C13 Değeri
Bir balın ham, katkısız ve hakiki olduğu renk, koku ve kıvam gibi özellikler ile anlaşılamaz. Balda yapılan taklitçiliğin ve sahteciliğin tespit edilmesi adına C13 analizi yapılır. Bu analizlere göre gerçek bir balın C13 değeri -1 veya düşük olmalıdır.
Ordu son yıllarda Türkiye bal üretiminin yaklaşık %16'sını karşılamaktadır. Aynı zamanda Ordu ilinin arılı kovan sayısı dünyadaki 85 ülkeden, bal üretim miktarında ise 105 ülkeden daha fazladır (FAO, TÜİK).
Gerçek balın rengi ve kıvamı, arıların ne tür çiçeklerden nektar topladığına ve mevsime göre değişebilir. Genellikle hakiki bal, koyu renkte ve yoğun kıvamlı olarak bilinir ve kişilere iyi gelir. Sahte bal ise açık renkte ve cıvık kıvamdadır.
Gerçek bal donar ve kristalize olur.
Gerçek balın kristalize olduğu aşikardır. Ancak donan her balın gerçek bal olmadığı da unutulmamalıdır, Hakiki çiçek balı çabuk donar zamanı ortam sıcaklığı ve balın içeriğine göre değişir. Ancak glikoz şurubu ve esans eklenerek bal adı altında satılan sahte ballar kristalize olmaz.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi balın şekerlenmesi, sadece ürünün doğal yapısal özelliklerinden kaynaklanıyor. Özetle; gerçek, doğal ve kaliteli bal şekerlenebiliyor. Şekerlenme, balın glikoz, fruktoz ve su miktarına bağlı olarak gelişiyor.
Gerçek Bal Şekerlenir Mi? Şekerlenme olarak bilinen olay balın belli bir zaman sonra kristallere dönüşmesi durumudur. Bu durum balın tüketilmesi ve doğal olup olmadığı konusunda şüphe uyandırmaktadır. Doğal balın şekerlenme denilen yarı katı hale geçmesi son derece normaldir.
Gerçek bal geniz yakar. Bunun nedeni hakiki balın keskin tadıdır. Gerçek bal ılık suya bırakıldığında kolayca şekil değiştirmez ve aynı kalır.
Belirlenen bu limit kurumsal siparişlerde geçerli olmayıp, kurumsal siparişler için farklı limitler belirlenebilmektedir. Fiskobirlik Ala Çiçek Balı tamamen doğal ve katkısızdır.İlave şeker içermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri