Başkalarına güzel şeyler dağıtmakla görevli olan kimse, dağıttığından az çok kendisi de yararlanır.
Bal Tutan Parmağını Yalar atasözü, büyük olanaklara sahip olan bir işle meşgul olan insanın, bu olanaklardan bir miktar da olsa kendisi de yararlanır anlamına gelen bir atasözüdür.
“Bal tutan parmağını yalar” atasözünden anlamamız gereken; imkanları geniş bir işin başında bulunan kimsenin bu imkanlardan az da olsa yararlandığı gerçeğidir. Yani bir kişi, yaptığı iş gereği bir çok imkana sahip ise, büyük ihtimal bu imkanlardan işi dışında kendisi için de faydalanacaktır.
Bal olan yerde sinek de olur. Bal tutan parmağını yalar.
Bal Bal Demekle Ağız Tatlanmaz Atasözü Açıklaması
Bal bal demekle ağız tatlanmaz atasözü söyleniş amacı olarak bal tatlı ve istenilen bir yiyecek olması ile açıklanmaktadır. Sürekli istenilen bir şeyin var olması söylemekle mümkün olmayacağı ve sadece söylemekle istenilen durumun elde edilemeyeceğini anlatmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
[1] Önemsiz gibi görünen bir araç, istenmeyen bir durumu önlemeye yaradığı zaman paha biçilmez bir değer kazanır.
Başkalarına güzel şeyler dağıtmakla görevli olan kimse, dağıttığından az çok kendisi de yararlanır.
Yoksul kişi eline geçen şeyin iyisine kötüsüne bakmaz.
Atasözleri Türk kültüründe ve dilinde önemli bir yer tutar. Bal tutan parmağını yalar atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Atasözü [1] "Güzel sözler söylemekle güzel şeyler her zaman gerçekleşmez" anlamında bir söz.
[1] "İnsanlar arasında çeşitli yönlerden farklılıkların bulunması doğaldır." anlamında bir söz.
Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır [1] Sabırlı olmak zordur ama sonucu tatlıdır. [2] Azim ile çıkılan yolda sabır zor olsa bile sınanışın her sonunda güzel şeyler olmaktadır.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Ya, demek öyle.
Abdala Kar Yağıyor Demişler Titremeye Hazırım Demiş Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Türk Dil Kurumuna göre bu atasözünün anlamı zorluklara alışık olan kişilerin tüm zorluklara karşı hazırlıklı oldukları ve bunun üstesinden gelebilecekleri anlamına gelmektedir.
ESKİ DOST DÜŞMAN OLMAZ, YENİSİNDEN VEFA GELMEZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI. Aralarında ufak tefek dargınlıklar olsa bile eski dostlar birbirlerine düşman olmazlar, yeni kazanılan dostlarla arada henüz sıkı bir bağ oluşmadığı için bu durum söz konusu değildir.
[2] Daha çabuk sonuç almak amacıyla işini hızlı yapan kötü sonuç alabilir. [3] Acele işe şeytanın karıştığı gibi, acele işlerimiz hep bizim dikkatimizi dağıtır, daha dağınık iş yapmamıza neden olur.
[1] Önemsiz kişi, önemli kişiye küsse, önemli kişinin umurunda bile olmaz.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Dilin kemiği yok deyimi Türk Dil Kurumu tarafından tanımlanmıştır. Tanımı şu şekildedir: Önceden söylediği sözü başka biçimlere sokarak inkâr etmek, insan konuşurken bazı hatalar yapabilir, doğru ve yanlış her şeyi söyleyebilir.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Çeviriler. "giderini mutlaka gelirine uydurmalısın" anlamında kullanılan bir söz.
MIZRAK ÇUVALA SIĞMAZ NE DEMEK? Mızrak Çuvala Sığmaz ata sözü kısaca "herkesin gözü önündeki gerçekler örtbas edilemez." anlamına gelmektedir. Ayrıca, "Güneş gibi ortada olan ve insanların dikkatinden kaçmayan bir şeyi saklamanın mantıklı bir açıklaması olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri