İlk olarak bir çay kaşığı balı alın. Üstüne bir tutam tuz serpin ardından afiyetle yiyin. Bunu düzenli olarak her akşam tüketirseniz bir hafta içerisinde balgam derdinden kurtulacaksınız.
Tuzlu Su Gargarası
Sıcak su, tıkalı boğazınıza anında rahatlama sağlayabilirken, tuzun antibakteriyel özellikleri ise aşırı balgam üretimine neden olan enfeksiyonlarla mücadele edebilir. Bunun için bir bardak orta sıcak suya bir çay kaşığı tuz ekleyin. İyice karıştırın ve gargara yapmak için bu solüsyonu kullanın.
Limon yüksek C vitamini içeriğinin yanı sıra çok da iyi bir balgam sökücüdür. Zencefil ve zerdeçal çayı ile karabiber ve kırmızıbiber tanelerini kaynatarak çay hazırlayabilirsiniz. Anti bakteriyel özelliğe sahip olan bal da çok iyi bir balgam sökücüdür. Bitki çaylarınıza bal ekleyebilirsiniz.
İşlenmemiş himayala tuzu ve doğal bal, güçlü bir vitamin deposu meydana getirir.Toksit birikimini önleyerek, idrar ve dışkı yoluyla atar. Beyinsel işlevselliği güçlendirerek; yorgunluk, halsizlik, depresyon ve stres gibi sağlık sorunlarının yaşanmasının önüne geçer.
Bol su içerek katı hale gelen balgamın yumuşayarak atılmasına destek olabilir. Sıcak su ile duş alınırken 10 dakika buhar solunabilir. Bunun dışında bir kase sıcak su içerisine okaliptüs yağı veya nane yağı damlatıp derin nefes alınabilir. Bir bardak ılık suyun içerisinde bir yemek kaşığı limon eklenerek su içilebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Antibakteriyel özelliği bulunan bal da oldukça iyi bir balgam sökücü şeklinde tanımlanabilir. Bitki çaylarına bal ilavesi yapılabilir. Bol su içerek katı hale gelen balgamın yumuşayarak atılmasına destek olabilir. Sıcak su ile duş alınırken 10 dakika buhar solunabilir.
Bir kaşık bal ve bir kaşık zencefil bunun için yeterli olacaktır. Öksürük için birebir çare olan ballı zencefil tüketmek iyi bir tedavi yöntemi olacaktır. Karabiber ve balı karıştırarak da öksürüğünüzü geçirebilirsiniz.
Bal, katıldığında ise öksürüğü tamamen yatıştırır. Bu karışım doğal bir antibiyotik niteliği taşır. Bir çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 2 yemek kaşığı bal ile bir fincanda karıştırılır. Üzerine kaynar su dökülür.
Bal ve Turunçgil karışımı
Boğaz ağrıları ve grip için birebir bir karışım. içine biraz da zencefil atarsanız boğazınızı rahatladığını ve balın da bakterilerin yok olmasına yardımcı olması sebebiyle hızlıca iyileştiğinizi göreceksiniz.
Doğal ve etkili bir balgam sökücü olan limonu, bir bardak ılık suyun içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içtiğinizde balgamı atmanızı kolaylaştırır. Ayrıca biri limon, karabiber ve bal karışımı da balgamlı öksürüğü söktürmede etkilidir.
Her durumda vücuttan atılması ideal olanı olsa da, günlük hayatta balgam yutmak zararsızdır. Ancak balgamda enfeksiyon var ise, bu durum tehlikeli olabilir. Mide asidinin çeşitli bakteri veya mikropları yok edebilmesine rağmen, bu zararlı maddelerin kan dolaşımına katılma riski de vardır.
Solunum yolu ve akciğeri nemli ve sıcak tutmaya yardımcı olur. Bununla birlikte genellikle balgam çıkarmak endişe edilmesi gereken bir durum değildir. Akciğer ve boğazdaki yabancı ve rahatsız edici maddelerin temizlenmesi amacıyla balgam çıkarılır.
İlk olarak bir çay kaşığı balı alın. Üstüne bir tutam tuz serpin ardından afiyetle yiyin. Bunu düzenli olarak her akşam tüketirseniz bir hafta içerisinde balgam derdinden kurtulacaksınız.
Tuzlu su ile düzenli olarak gargara yapılması balgama oldukça iyi gelen şeylerden biridir. Bunun yanında ılık bir duş alınması ve nane yağı atılan sıcak suyun buharının solunması gerekmektedir.
#8 Balgam Söktürücü Bitki Çayı
Nane ve maydanoz gibi yeşillikler ile derdinize derman olacak balgam söktürücü çay tarifinden bahsediyoruz. Nanenin ve maydanozun yanına kuru kekik, karabiber, bal ve biraz limon suyu ekleniyor ve en etkili ilaçtan daha şifalı oluyor!
Bol su tüketmek öksürük dürtüsünü azaltır. Sıcak duş almak ve buhar solumak. Ekinezya çayı, papatya çayı ve ıhlamur ile boğazı yatıştırmak. Boğaz pastili ve C vitamini takviyeleri almak.
Bol sıvı tüketmek boğazın nemlenmesine yardımcı olarak tahriş edicilerin etkisini azaltır. Günde en az sekiz bardak su içmek, bitkisel çay veya limonlu ılık su tüketmek gece öksürüklerini hafifletir. Uyumadan önce boğaz pastili kullanmak boğazdaki tahrişi azaltarak öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.
Kara buğday balı öksürük için daha etkilidir.
Zerdeçal, meyan kökü, kekik ve karanfil gibi çayların antiinflamatuar veya antimikrobiyal özellikleri balgamlı öksürüğe neden olan durumu ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Özellikle sıcak sıvılar mukusun gevşemesine veya parçalanmasına yardımcı olur, bu da mukusun öksürülmesini kolaylaştırır.
Yarım litre suyun için 7 tane keçiboynuzunu atın. Ardından karışımı kaynatın. Bu karışım birkaç gün içinde balgamı söktürecektir. Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir Saraçoğlu konuyla ilgili tavsiye vermiş midir diyenler için İbrahim Saraçoğlu'nun da keçiboynuzu kürünü tavsiye ettiğini belirtelim.
Hastanın daha rahat nefes almasını sağlamak ve varsa öksürüğünün azalması için bol su tüketmesini sağlamak gerekir. C vitamini almak, bol sıvı tüketmek, sağlıklı beslenmek, dinlenmek ve ıhlamur içmek de akciğer enfeksiyonuna iyi gelir. Eğer enfeksiyon ilerlemişse doktor kontrolü ve ilaçlı tedavi mecburidir.
Buna ek olarak balgam söktürücü olarak birtakım doğal yöntemler de bulunmaktadır: 1 bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı kaya tuzu eklemek ve bu karışımı gargara yapmak balgama iyi gelebilir. Göğüs bölgesine okaliptüs yağı uygulamak da rahatlama sağlayacaktır. Yağı masaj yardımıyla göğüs bölgesine sürebilirsiniz.
Ihlamur, bal ve limon karışımı göğsü ve boğazı yumuşatacağından solunum yollarını rahatlatır, balgam atılır ve burun tıkanıklığı varsa giderilir. Diğer bir faydalı besin ise zencefildir. Zencefil öksürüğe, soğuk algınlığına ve balgama çok iyi gelmektedir.
Vücudun belirli bir miktarda ihtiyaç duyduğu bu yapışkan sıvının aşırı üretilmesinin bazı nedenleri vardır. Bunlardan en yaygın neden; soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklık sisteminin verdiği tepkidir. Bağışıklığınız, soğuk algınlığı ile savaşırken daha fazla mukus üretir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri