Balın doğal bir şeker ve karbonhidrat olması kan şekerinizi etkilemesi olağandır.Sofra şekeri ile karşılaştırıldığında, balın daha düşük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Bazı araştırmalar bal yemenin insulin seviyesini yükseltirken kandaki şeker oranını azaltabileceğini göstermektedir.
Kahve ve çay tüketimlerinde ise şeker kullanımı yerine doktorunuzun önerdiği yapay tatlandırıcı kullanmalısınız. Her ne kadar doğal olsa da bal, reçel, pekmez gibi tatlı gıdalardan da uzak durulması gerekmektedir.
İkinci saatte düşük miktar (30 gram) bal verilen gruptaki hastaların büyük bir çoğunluğunda (yüzde 68) ortalama kan şekeri seviyesindeki yükselmenin 30 (mg/dL) civarında olduğu, hatta hastaların yüzde üçününde kan şekerini düşürücü etki gözlemlendiği bildiriliyor.
Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt, diyabet hastalarının günlük 25 gramı geçmeyecek şekilde doğal bal tüketebileceklerini bilimsel olarak ispatladıklarını söyledi.
Yeni bir araştırmaya göre iki yemek kaşığı bal tüketmek, kan şekerini dengelemeyi ve kolesterol seviyelerini iyileştirmeyi sağlayabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Bol Sıvı Tüketmek
Günlük ihtiyaç duyulan sıvının yeterince tüketilmesi, kan şekerini sağlıklı bir aralıkta tutmaya yardımcı olur. Sıvı tüketimi, böbreklerden idrar çıkışını artırarak kandaki fazla şekerin vücuttan atılmasını sağlayabilir.
Lissiz ve organik ayrıca kör kovan balı üretiyorum özellikle şeker hastalarına tavsiye ediyorum. Ürettiğim balları her türlü testte tabi tutabilirler, ballarım kör kovan balından hiç bir farkı yoktur.
Düşük bir glisemik indekse sahip olduğundan diyabet hastaları için oldukça şifalı olan pekmez, kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine ve dengelenmesinde etkili olarak ani bir şekilde artan şeker seviyelerine karşı koruyarak, insülin direncini dengede tutar.
Kompleks karbonhidrat içeren besinler: Kurubaklagiller, sebze, meyve, bulgur, yulaf ve tam buğday unundan yapılmış gıdalar, keten tohumu, müsli, posa içeren besinler. Posa kan şeker dengesini en iyi sağlayan besindir.
Bunun iki açıklaması vardır. Gece uykuda salgılanan büyüme hormonu, kortizol ve adrenalin gibi hormonların aşırı salgılanması veya gece uykuda kan şekerinin düşmesi sonucu buna reaksiyon olarak kas, karaciğer ve yağ dokusundan şeker salınması sonucu sabaha kan şekerinin yükselmesidir.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
Şeker Hastalarının Uzak Durması Gereken Gıdalar
Kişiler kan şekerini bozan tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı, salam, sosis, sakatat, yağlı besinler ve kızartmalar tüketmemelidir. Paketli gıdalardan uzak durmalıdır. Tatlı, pasta, kek, börek gibi içerisinde basit şeker bulunan gıdalar tüketmemelidir.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Diyabet hastalığının başlangıcı kabul edilen pre-diyabet (gizli şeker) önlenebilir bir sorun olmakla birlikte, araştırmalar Türkiye'de, her 3 kişiden 1'inin pre-diyabet hastası olduğunu göstermektedir.
Diyabet (Şeker Hastalığı) belirtileri nelerdir? Diyabet hastalığı, bireylerde kendini üç temel belirti ile gösterir. Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir.
Posa içeriği yüksek olan nişastalı yiyecekler (kepekli ekmek, bulgur, kuru baklagiller gibi), düşük posalı nişastalı yiyeceklere göre (beyaz ekmek, patates, pirinç) kan şekerinizin daha geç ve daha yavaş yükselmesini sağlarlar.
Şeker hastası olan kişilerin kahvaltıda peynir, yumurta, yağlı tohumlar arasında yer alan zeytin ve fındık tüketimi aksatılmamalıdır. Buna ek olarak beyaz ekmek yerine kepek ekmeği tercih edilmelidir. Vitamin ve mineral içeriği açısından da bol bol yeşillik ve şeker oranını düşüren meyveler yenilmelidir.
Fransız bilimadamlarının yaptığı araştırma az su tüketen kişilerde yüksek kan şekeri sorunu görülme oranının daha yüksek olduğunu gösterdi.
Yaş ve cinsiyete bağlı olarak insanlar daha az veya fazla suya ihtiyaç duyabiliyor. Şurada Paylaş! Çok fazla su içmek, idrara sık çıkılmasına yol açıyor ve vücuttaki suyu boşaltmanıza neden oluyor. Şurada Paylaş!
Az su tüketimi kan şekerini yükseltiyor.
Ancak burada insülin ve şeker bağlantısından dolayı bitter çikolatanın tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Küçük porsiyonlarda tüketildiğinde bu fayda görülmekle beraber fazla tüketildiğinde şeker içeriğinden dolayı tip 2 diyabet riski ve kilo artışı görülebilir.
Ekşi mayalı olarak hazırlanmış ata tohum siyez, karakılçık, iza ekmeleri gibi tam çavdar ekmeği de şeker hastaları için en uygun seçimlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biriside bu ekmeklerde kullanılan unların karışım olmaması %100 olarak hazırlanmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri