Balans vanası ısı transferi istenen cihaz ve üniteler için tasarlanmış malzemelerdir. Isı transferi için debinin üstünde bir akışı engelleyerek sistemin çok daha güvenilir, dengeli ve sağlıklı çalışmasını sağlayan vana özellikle sıcaklıkların konfor şartlarına ulaşmasına imkan tanır.
Balans vanaları, ısı transferi istediğimiz cihazlar ve ünitelerden tasarlanan debinin üstünde bir akışı engelleyerek, sistemin sağlıklı ve dengeli bir şekilde çalışmasını, tasarlanan sıcaklıklara en maliyetsiz şekilde ulaşılmasını ve konfor şartlarının sağlanması için kullanılan vana tipidir.
Statik Balans Vanası 25 bara kadar çalışabilir. Ürünün cinsine göre değişmekle birlikte genelde -20 derece ile +130 derece arasında çalışabilir.Isıtma veya Soğutmanın bulunduğu tüm hatlarda Statik Balans Vanası kullanılabilir.
Kartuşlu Dinamik Balans Vanası
Debi miktarının belirlenmesi ile , belirnen debiyi kartuşlar vasıtası ile balans vanası gövdesine yerleştirilerek yapılabilir. Her debi için ayrı bir kartuş ayarı yapılmaktadır. Kartuş ayarı yapıldıktan sonra seçilen debinin altına ve üstüne kesinlikle düşmemesi sağlanmaktadır.
Fark basınç kontrol vanası (-200 °C) – (+550 °C) sıcaklık aralıklarında tesisatı fark basıncından korumak için kullanılan özel bir valftir. Merkezi sistemlerde basıncı dengede tutarak arıza ve kazaları önler.
İlgili 16 soru bulundu
Kombi BAR Ayarı (Su Seviyesi) Kaç Olmalı? Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
Balans ayarının yapılması işlemlerinde öncelikle dört tekerlekte araçtan sökülmektedir. Araç tekerleklerin söküm sonrasında balans ayarının kontrolleri yapılır. Kontrol için ise araç tekeri takılması sonrasında teker döndürülerek bağlı olduğu balans makinesinin ölçüm yapması sağlanır.
Flatörlü Seviye Kontrol Vanası, su depolarındaki seviyesini sürekli kontrol eden hidrolik kontrol vanasıdır. Ana vana kontrolü 2 yollu flatör ile manuel olarak sağlanır. Depo girişlerine monte edilen ana vana, su seviyesi maksimum seviyeye ulaştığında darbe yaratmadan kapanır.
Dinamik balans, dönen parçalarda titreşim oluşmasının ana sebepleri olan santrifüj(merkezkaç) kuvvetini ve bileşke çiftini azaltmak için bu dönen parçanın ağırlık merkezini dönüş ekseni ile aynı hizaya getirme işlemidir.
"Statik denge" veya "statik balans", bir sistemin sabit halde iken dengeye getirilmesi işlemidir. Bu terim de genellikle makinelerin çalışması ve performansı ile ilgili olarak kullanılır. Statik denge, genellikle sabit durumdaki makinelerin dengeye getirilmesi işlemi için kullanılır.
En çok merak edilen konular içerisinde kombi su doldurma vanası açısından hangi yönde çevrilmesi gerektiği geliyor. Bu doğrultuda doldurma musluğu olarak da bilinen yapı saatin tersi yönünde çevrilmelidir. Bu yapıldığı vakit kombiye su basma işlemi gerçekleştirilir ve 1 bar basıncının üstüne çıkma durumu sağlanır.
Fark basınç tahliye vanası, sistemdeki fark basıncı arttığında akışkanı tahliye ederek basıncın olması gereken değerde korur. Böylece sistem basınç değişimlerinden olumsuz etkilenmez. Ani basınç değişimleri prosesler için en önemli sorunlardan birisidir.
Aracınızla yapacağınız yolculukların maliyetinin artmasını istemiyorsanız yapmanız gereken bakımlardan birisi de balans ayarıdır. Düzenli yapılacak balans ayarı fren mesafesini korur, direksiyonda hakimiyet sağlar ve daha da önemlisi lastikleri fazladan bir aşınmaya maruz bırakmaz.
Denge anlamı üzerinden değerlendirilen bu sözcük, Türkçeye uygun biçimde ele alınmış olarak 'balans' biçiminde kullanılır. Balans Ne Demek? Fransızcada Balance olarak yazılan bu kelime, Türkçede denge anlamı ile balans şeklinde öne çıkar. Birçok farklı yapının dengesinin sağlanması için değerlendirilen bir kelimedir.
Ne İşe Yarar? Regülasyon, herhangi bir şeyi ayarlamak veya düzenlemek anlamına gelir. Tanklardaki basınç, sıcaklık, akış ve seviye gibi önemli unsurların hassas bir şekilde kontrol edilmesini sağlamak için SPC-2 Regülasyon Vanası kullanılabilir.
Kombine Balans Vanası
Cim 717 balans vanaları sistemdeki dalgalanan basınç koşullarının, ısıtma ve soğutma sistemlerinin otomatik dengelenmesi için tasarlanmıştır.
Dinamik Balans Vanaları, debinin değişmesi sonucunda sistemde oluşacak fark basıncındaki değişikliği algılayarak, vana giriş ve çıkışı arasındaki fark basıncını kontrol eden ve debinin “ tasarım değerlerini” aşmasını önleyen tesisat elemanlarıdır.
Flatörlü Seviye Kontrol Vanası, su depolarındaki seviyesini sürekli kontrol eden hidrolik kontrol vanalarıdır. Ana vana kontrolü 2 yollu flatör sayesinde manuel olarak sağlanır. Depo girişlerine monte edilen ana vana, su seviyesi maksimum seviyeye ulaştığında darbe oluşturmadan kapanır.
Bu ayarların yapılmaması demek aynı zamanda ortaya çıkacak titreşimden dolayı lastiklerinizin düzensiz aşınmasının yanında direksiyon ve süspansiyon aksamlarının da erken yıpranmasına neden olacaktır. Tüm bunların meydana gelmesi keyifsiz, güvensiz ve verimsiz bir sürüş deneyiminin ortaya çıkmasına sebep olur.
Balans ayarı bozuksa tüm lastikler eşit dönüş yapmaz ve sürüş sırasında aracın zıplaması, yoldan bağımsız sarsılması oluşabilir. Lastikler yola eşit olarak basmadığı için ayar zamanında yapılmaz ise gereksiz aşınmalar meydana gelebilir ve lastik ömrü beklenenden erken dolabilir.
Balans ayarı, aracın yükünün tekerleklere eşit bir şekilde dağıtılmasını sağlamaktadır. Eğer bu işlem doğru bir şekilde yapılmazsa araçta istenmeyen titremeler başlar. Bu durumda aracın hızı ne kadar artarsa, titreme miktarı da o kadar artacaktır.
Daireye giren suyun basıncının 2-4 bar aralığında olması beklenir. 2 bar basıncın altındaki su, çamaşır, bulaşık makinası gibi cihazların çalışması için yeterli olmayacak, 4 barın üzerindeki basınç ise su tesisatına bağlı cihazların zarar görmesine yol açacaktır.
Doldurma musluğunu açık bırakmak hiçbir zaman hiçbir kombi arızası için çözüm yolu değildir. Doldurma musluğu kombiye suyun basılmasını sağlar ve açık kalırsa kombi tesisatındaki su giderek yükselir. 2.5 ya da 3 barı geçmesi halinde ise kombi emniyet ventilinden su akıtmaya başlar.
Şebeke suları standart basıncı 5-6 bardır (Cürebal T., 2016).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri