Bu durumda öksürüğün kesilmesi değil, öksürükle birlikte balgamın sökülüp atılması önemlidir. Öksürürken çocuğunuzu yüzükoyun olarak dizinize yatırın, sırtına hafif hafif vurarak balgamını çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz. Geceleri öksüren çocuğunuzun yastığının altına destek koyarak baş tarafını yükseltebilirsiniz.
Balgam söktürücü olarak uygulayabileceğiniz en iyi yöntem, çocuğunuza bol bol sıvı tükettirmektir. Böylece kalın mukus yumuşayarak öksürük yoluyla atılabilir. Çocuğunuzun balgamını söktürmek için ıhlamur, rezene, okaliptüs, kekik gibi bitkilerin çayını yapabilirsiniz.
Bebeklerde Balgama İyi Gelecek Çözümler
Ihlamur çayı hazırlanmalı ve bir yemek kaşı ölçüsünde azar, azar bebeklere içirilmelidir. Ayrıca öksürük başladığı zaman bebek kucağa alınmalı ve başı aşağı gelecek şekilde sırtına hafif, hafif vurulmalı ya da sırtına masaj yapılmalıdır.
Akciğerde Balgam Birikmesi Belirtileri Nelerdir? Akciğerde balgam birikmesinin belirtileri arasında öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı, hırıltılı solunum ve bazen renkli veya kanlı balgam çıkarma bulunabilir. Bu belirtiler, altta yatan bir sağlık sorununa işaret edebilir ve tıbbi bir değerlendirmeyi gerektirebilir.
Özellikle bebekler balgamı öksürerek atamayacakları için bir solunum yolu hastalığı sırasında sıklıkla kusabilirler. Bunun nedeni birikmiş olan balgamı dışarıya atabilmektedir. Bu durumda kesinlikle bir doktora muayene gerekir. Özellikle küçük çocuklarda balgam tehlikeli olabilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Doğal ve etkili bir balgam sökücü olan limonu, bir bardak ılık suyun içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içtiğinizde balgamı atmanızı kolaylaştırır. Ayrıca biri limon, karabiber ve bal karışımı da balgamlı öksürüğü söktürmede etkilidir.
Serum fizyolojik su ile burun yıkama yapılması, soğuk buhar uygulaması ve bol su içilmesi balgamı uzaklaştırarak öksürüğün azalmasını sağlamaktadır.
Balgamlı öksürük şikayetlerinde bol sıvı tüketmek, tuzlu su gargarası yapmak, odayı nemlendirmek ya da sıcak buharlı duş almak, bal yemek, öksürük pastilleri emmek, zencefil, kekik ya da karanfil gibi bitki çayları içmek balgamı söktürmeye yardım eder.
Balgam beyaz renkli ise bu, viral bir enfeksiyon tarafından tetiklenir, bakteriyel bir enfeksiyona dönüşürse sarı ve yeşil renk alabilir. Kalp yetmezliği, kronik reflü, KOAH gibi sebepler bu balgama neden olabilir. Siyah renkli balgam ise kömür, is gibi şeylerin solunmasıyla oluşur. Sigara nedeniyle de karşılaşılır.
Kanlı, kırmızı veya pembe balgam: Kırmızı ve pembe renk kandan kaynaklanır. Ciddi bir soruna işaret eder. Tüberküloz, pulmoner emboli (akciğerde pıhtı), konjestif kalp yetmezliği, akciğer iltihaplanması ve akciğer kanseri olasılığı düşünülür.
“Burnu tıkalı bebek nasıl yatırılmalı?” sorusuna ise bir havlu yardımıyla denebilir. Dik bir pozisyonda olması burnunun kolay akması için en iyi pozisyon olarak kabul edilir.
Banyo sonrasında bebeğin üşümediğinden emin olunmalıdır. Hırıltı göğüs kısmından geliyor ise göğüs bölgesine sıcak masaj yaparak bebeğin rahatlaması sağlanabilir. Bu yöntemde nazik hareketler ile masaj yapabilir; bebeğin cildine zarar vermeyen, doğal içeriğe sahip yağlar kullanabilirsiniz.
Bebeklerde boğazda hırıltı ve balgam olduğu düşünüldüğünde mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Bebekte olan bu soruna aynı zamanda öksürük ve ateş de eklendiğinde kesinlikle ihmal edilmemesi gerekmektedir. Bebeğin nefes alışverişi hızlandığı takdirde de bu durum tehlikeli kabul edilmelidir.
SEKROL, 150 mL şurup içeren, amber renkli cam şişelerde, 2.5-5 mL işaretli kaşık ölçek ile birlikte sunulur. Renksiz, özel kokulu kıvamlı şurup görünümündedir. SEKROL, balgamın koyu ve yapışkan olması ile birlikte olan ani ve süreğen solunum yolu hastalıklarında balgam söktürücü olarak kullanılır.
Akciğerlerde üretilen mukus genellikle öksürükle dışarı atılabilmektedir. Mideden gelen salgılar, geniz akıntısı ve sinüs akıntısı balgam olarak görülmez.
Yeşil veya sarı balgam: Nötrofillerin (beyaz kan hücreleri) bir enfeksiyonla savaştığını gösterir. Balgam ilk başta sarı gelebilir ve daha sonra yeşile de dönebilir. Bronşit, sinüzit, kistik fibrozis ve zatürrede yeşil veya sarı renkli balgam görülür.
Balgam, akciğerleri ve solunum yollarını nemli tutar, bakteriler ve yabancı maddelere karşı koruma sağlar. Akciğerlerin ürettiği aşırı balgam genizde birikerek rahatsızlık hissi oluşturabilir. Balgam fazla üretildiğinde öksürükle beraber vücuttan atılır.
Berrak balgam: Balgamın doğal rengi berraktır. Artış gösterdiği durumlar genellikle alerjik hastalıklar ve soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlardan sonra görülen viral bronşit ve zatürre dir. Yeşil-sarı balgam: Akciğerlerde bir enfeksiyon olduğunu gösterir. Kalın ve yapışkan kıvamdadır.
Balgamın Rengi ve Özellikleri Bize Ne Anlatır? Günlük çıkarılan balgamın rengi, kokusu, miktarı kimi hastalıkları düşündürebileceği gibi, tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde de yardımcı olabilir. Özellikle erişkinlerde balgamın renginin sarı-yeşile dönmesi iltihap ve infeksiyon varlığını akla getirir.
Özellikle solunum yolu hastalıkları geçirirken sıklıkla kusmalarının nedeni birikmiş balgamı atabilmek içindir.
5. VICKS VAPOSYRUP'un saklanması Başlıkları yer almaktadır. 1. VICKS VAPOSYRUP nedir ve ne için kullanılır? VICKS VAPOSYRUP'un etkin maddesi guaifenesin, ekspektoranlar (balgam söktürücüler) olarak adlandırılan ilaç grubunda yer alır.
Süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri, aşırı yağlı veya işlenmiş etler, glüten ve kafein içeren ürünler; patates, muz, lahana gibi sebze ve meyveler özellikle hastalık zamanında vücuttaki balgam üretimini arttırır.
Burun tıkanıklığını gidermek için serum fizyolojik burun damlaları kullanılabilir, bunlar yeterli gelmezse aspiratör ile burun temizliği yapılabilir.
Günde 1-6 kez ya direkt olarak konjonktival keseye damlatılarak veya steril kompres yardımı ile kullanılır. Kullanım Önerileri: Bebeklerin burnunun günlük banyo sırasında yıkanmasını tavsiye edilir.
Göz temizliği; günde 1-6 kez ya direkt olarak konjoktival keseye damlatılarak ya da steril kompres yardımı ile kullanılır. Kullanmak için flakonun üst kapağı döndürülüp kopartılarak açılır. Flakonlar açıldıktan sonra 1 gün içerisinde tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri