Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Grip ve nezle gibi mevsimsel hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Cildin daha genç ve dinamik görünmesine yardımcı olur. Frenk yemişi özellikle göz altı torbalarına ve cilt tonu eşitsizliğine iyi gelmektedir.
Frenk incirinin deneysel kanıtlara dayanarak, bazı türlerinin yenmesi sonucunda insüline bağımlı diyabeti olan hastalarda lipit ve kan şekeri düşürücü etkisinin olduğu belirlenmiştir. Bağırsak hastalıklarına ve boyun tutulmasına karşı iyileştirici etkisi olduğu bilinmektedir.
Dikenli incir kabukları soyulduktan ve temizlendikten sonra bir süre buzdolabında bekletilmelidir. Bu şekilde tüketimi hem daha ferah hem daha sağlıklı olmaktadır. Çekirdekleri çıkarılarak tüketilebileceği gibi, çekirdekleriyle birlikte de tüketilebilir. Bazı bölgelerde dikenli incir kurutularak da tüketilmektedir.
Yapısında C vitamini, B1-B2 ve A vitaminleri bulunuyor. Aynı zamanda mineral olarak kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir ve fosfor da yapısında oldukça zengin.
Kaktüs meyvesi üzerinde çok sayıda diken, içinde ise tohumları bulunur. Kabukları soyulan kaktüs çiçeği lezzeti tatlı ve suludur. Kaktüs meyvesi kabukları soyulduktan sonra sade bir şekilde tüketilebilir, tatlı tariflerine eklenebilir veya serinletici bir içeceğe dönüştürülebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Bunun dışında dikenli incirin bir zararı bilinmiyor ama kesinlikle kontrollü ve aşırıya kaçmadan yemek gerekiyor. Günde 1 tane yendiğinde faydalarından zaten yararlanabiliyorsunuz ancak 5 taneden fazla yenmesi kesinlikle tavsiye edilmiyor.
Uzun süreli tokluk sağlarlar, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral açığını kapatırlar. Özellikle fındık ve ceviz, yaşlılığın getirdiği bazı hastalıklarla mücadele etmeye yardımcı olurlar. Besleyici olmalarının yanı sıra, romatizmaya, demansa ve Alzheimer'a karşı koruyucudurlar.
Dikenuçlarını Güzelce temizledikten sonra 2 cm boyunda kıyarız. Sonra ocakta sapları biraz yumuşayıncaya kadar haşlanır, haşlanan diken uçları süzdürülür ve bol soğuk suyun içinde yarım saat bekletilir. Sonra tekrar süzgeçe alınır ve poşetlere koyulup dondurucuda ki yerini alır.
Frenk yemişinin vücudu dinç tutma yanı sıra midenin kolay çalışmasını sağladığını belirten Canan, şöyle devam etti: "İçerdiği vitaminler sayesinde iyi bir şifa kaynağı olan dikenli incir, öncelikle sindirim sistemimizi düzenler, bağırsaklarımıza iyi gelerek kabızlığı giderir.
İncir çekirdeği ile beraber tüketildiğinde enerji vererek halsizlik, solgunluğa iyi gelmektedir. Depresyona ve bunun gibi rahatsızlıklara karşı faydalı olmaktadır. İncir çekirdeklerinden elde edilen yağ ciltteki yaraları iyileştirmede faydalı olduğu gibi saç bakımı ve saç onarımında da kullanılmaktadır.
Ayrıca kabuk kısmı lif içerdiği için vücuttan fazla kolesterolün atılımını da sağlıyor. Bu önemli faydaları nedeniyle inciri kabuğuyla birlikte tüketin.
Hint inciri (Opuntia ficus-indica), kaktüsgiller (Cactaceae) familyasında sınıflanan Opuntia cinsinin tipik türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları da kullanılır.
Bulundurmuş olduğu antioksidanlar sayesinde incir, kan ile bağırsakların temizlenmesinde etkin rol oynar ve aynı zamanda yetişkin bireylerde oluşabilecek göz ve solunum yolu rahatsızlıklarına karşı direnç oluşturur. 16) Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Kadınlarda görülen kist ve miyom sorunlarının önlenmesinde etkili olabilir. Yumurtalık rahatsızlıklarının yanı sıra yumurtlama sorunlarının çözümüne de yardımcı olabilir. Saçları besler, canlandırır ve güçlendirir. Cilde parlaklık verir, cilt sorunlarına iyi gelir.
Bitkinin taze yapraklarından yemek yapılır. Yapraklar yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle kabızlık problemi çekenler için tedavi edicidir. Dikenli incirin yaprakları kaynatıldığında jelimsi bir yapı ortaya çıkar.
Kaktüs meyvesi içeriğinde bol miktarda C vitamini barındırır. Bu özelliği sayesinde güçlü bir antioksidandır. Vücudun savunma sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Nezle, grip, soğuk algınlığı ve boğaz enfeksiyonu gibi kış hastalıklarının kolay atlatılmasına yardımcı olur.
Dikenli incirin dikiminden itibaren 3. Yıldan itibaren meyve alımı başlar. 8 yılda tam verime ulaşır. Ağacın meyve verme ömrü ise 20 yıl ve üzeridir. Ülkemizde meyve hasadı Temmuz ayında başlar, Ağustos, Eylül, Ekim ayında devam eder.
Aç karnına kuru incir yemenin faydaları vardır. Kuru incir lif içeriği sayesinde bağırsak hareketliliğini uyarır ve sindirimi düzenler. Aynı zamanda enerji seviyelerini artırabilir ve tokluk hissi sağlayarak sağlıklı bir kahvaltı alternatifi olabilir. Fakat yüksek miktarda şeker içerdiği için aşırıya kaçmamak gerekir.
Frenk yemişinin kan şekerini düşürücü etkisi vardır. İçinde bulunan lif, kan şekerini düşürücü etkilerden sorumlu ana bileşendir ve gıdalarda karbonhidratların emilimini geciktirir.
Diyet lifi açısından zengin olan kuru incir; potasyum, demir, kalsiyum, antioksidan ve kompleks karbonhidrat içerir. Yaş incire göre kuru incir kabızlığın tedavisinde daha etkili olabilir. Ancak meyveler kurutulduğunda şeker oranı arttığından kuru incirin şeker ve kalorisi daha yüksektir.
İncir kültürü Anadolu'da insanlık tarihi kadar eski devrelere dayanan kültür meyveleri içinde, en eski gelişme tarihine sahip meyvelerden biridir. İncirin anavatanı Türkiye olup, buradan Suriye, Filistin ve daha sonra da Ortadoğu üzerinden Çin ve Hindistan'a yayılmıştır.
Dikenli incir bu etkilerinden kaynaklı kilo vermede etkili olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca diyabetik rahatsızlıklarda da tedavi edici etkisi olduğu bilinmektedir. Afrodizyak etkisi olan dikenli incir bazı bölgelerde de cinsel gücü artırıcı bir meyve olarak tüketilmektedir.
Dikenli incirin zararlarını incelediğimizde; şayet 2 veya 3 taneden gazla tüketilmesi durumunda sindirilemeyen çekirdekler bağırsakları tıkayabilmektedir. Aynı zamanda gerekenden fazla tüketildiğinde karın ağrısı gibi sorunlar da kendini gösterebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri