Bolu şehrinin en sevilen lezzetleri arasında yer alan kedi batmaz yemeği, mısır unu ile yapılmaktadır. Hamur haline getirildikten sonra üzerine tereyağında pişmiş kaz ciğeri ya da keş peyniri dökülerek servis edilmektedir.
Bolu yöresine ait olan Kedi Batmaz yemeği, ünlü yemek programı Masterchef'te yapılıp, en çok merak edilen tarifler arasına girdi.
Yayla çorbası, yaprak dolması, et yemeği, hoşaf, börek, baklava düğün yemekleri arasında yer alır. Ayrıca, kedi batmazı, paşa pilavı, cevizli çörek, yoğurtlu bakla çorbası, kabaklı gözleme, katık keş yöreye özgün yiyeceklerdir.
Yemeği gören kayınvalide onu zor durumda bırakmak ve yemeğin görüntüsünü bozmak için kedinin ayaklarını yemeğe bastırmaya çalışır. Fakat kedi ayaklarını toplar ve bir türlü yemeğe bazmaz. O günden bu tarif halk arasında “kedi batmaz” adıyla yayılır.
İlgili 21 soru bulundu
Kaçamak Nasıl Yapılır
Kaynayan tuzlu suyun ortasına mısır unu dağıtılmadan dökülür. Karıştırılmadan kaşıkla dökülen mısır ununun iki üç yerinden delik açılır hava alması sağlanır. 10 dakika pişirilir. Karıştırılarak helva kıvamına gelince ocaktan alınır.
KEDİ BATMAZ NASIL BİR YEMEKTİR? Kedi batmaz un, su ve keş adı verilen bir çeşit peynirden yapılan, kimi yörelerde bal veya pekmez ile tatlandırılan kimi yörelerde ise kaz ciğeri eklenerek tuzlu olarak tüketilen yöresel bir yemektir.
Bu yüzden Bolu'nun da içinde bulunduğu Kuzeybatı Anadolu'ya "Bithynia" denilmiştir. Bithynler tarafından Salonia Campus denilen Bolu Ovası ve çevresinin adı Romalılar tarafından “Claudio Polis” olarak değiştirilmiştir. Bolu isminin de “Polis”ten geldiği sanılmaktadır.
Cennet göl olarak bilinen aynı zamanda bir çok yayında Abant Gölü ile karıştırılan, Bolu merkeze sadece 13 km. uzaklıkta şirin bir doğa harikası.
Bolu şehrinin en sevilen lezzetleri arasında yer alan kedi batmaz yemeği, mısır unu ile yapılmaktadır. Hamur haline getirildikten sonra üzerine tereyağında pişmiş kaz ciğeri ya da keş peyniri dökülerek servis edilmektedir. Kedi batmaz yemeğini, Bolu şehrinin hemen her lokantasında tadabilirsiniz.
Yöresel yemekleriyle ülkemizde sevilen bu şehrimiz doğası ve gölleriyle de dikkatleri çekmektedir. Bolu'nun nesi meşhur sorusuna göz kamaştırıcı doğaya sahip Abant Gölü cevabı verilebilir. Birçok alternatife sahip bu güzel Karadeniz şehri en çok Bolu nesiyle meşhur olmuştur bu içeriğimizde inceleyelim.
Cevizli çörek, yoğurtlu bakla çorbası, kabaklı gözleme, keş peyniri, saray helvası, yayla çorbası, patates çorbası, tarhana çorbası, patatesli köy ekmeği, keş peynirli cevizli erişte, Mengen kuzu güveci bölgenin en bilinen ve lezzetli yemekleri arasında yer alır.
İlimizin Tarihçesi. Bolu'nun ilk sakinleri Hititlerdir. M.Ö. 1211 senelerinde bütün Hitit toprakları gibi Bolu da Frigyalıların eline geçti.
Meşrutiyet ilan edildiğinde Bolu Kastamonu'ya bağlı olduğundan, ilk Bolu Mebusları Kastamonu mebusları arasında yer almıştır. II. Meşrutiyetten (1908) Cumhuriyet dönemine kadar bağımsız sancak olarak yönetilen Bolu, 1923'te Vilayet haline getirildi.
Bolu İli Oğuz boy ve oymak adlarının yaygın olarak kullanıldığı iller arasında yer almaktadır.
Aslen Balkanlar'a ait bir yemek olan Kaçamak, zamanla Edirne mutfağında yerini almıştır. Mamaliga olarak da bilinen Kaçamak, mısır ununun özel bir şekilde pişirilerek üzerine çeşitli malzemeler ilave edilmesi ile hazırlanan ve sıcak olarak servis edilmesi gereken bir yemektir.
Tenceremize suyumuzu alıp kaynatıyoruz kaynayan suya yavaş yavaş elenmiş mısır ununu ekliyoruz. Bir tutam tuz atıyoruz sürekli karıştırıyoruz ki yapışmasın. Koyu bir kıvam olunca servis tabağına ince şekilde yayıyoruz. Üzeri için tavaya sıvı yağı tereyağı alıp hafif yakıyoruz tabakların üzerine gezdiriyoruz.
Mısır unu yemeği bulmaca sorusu karşımıza her bulmacada çıkabilir. Bulmaca cevaplarını verirken çıkan ipuçlarından da faydalanmak mümkündür. Mısır unu yemeği bulmaca cevabı ise mamaligadır. Bulmaca cevapları yazılırken cevap için verilen kutu sayısı varsa çıkmış harflerden yardım alınabilir.
Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan Abant Gölü Tabiat Parkı giriş ücretlerine ve kamp alanı ücretlerine alt kısımda yer alan liste üzerinden erişim sağlayabilirsiniz… Abant Tabiat Parkı 2022 ücretleri şu şekildedir; Kişi başı giriş ücreti: 11₺ Kişi başı indirimli giriş ücreti: 5.50₺
Bolu Abant Milli Tabiat Parkına giriş ücretlerine yüzde 100 zam yapıldı. Bir otobüsün Abant'a giriş ücreti 300 liradan 600 liraya çıkartıldı.
Bolu'nun Gerede ilçesi, doğal güzellikleriyle öne çıkıyor.
Ordu'nun Perşembe ilçesi, Karadeniz'in huzurlu atmosferini sunuyor. İzmir'in Foça ve Çeşme ilçeleri, Ege'nin serin sularını ve sıcak atmosferini yaşatıyor.
Bolu tatilinden dönüldüğü esnada, ziyaretçilerin sevdikleri insanlara alabilecekleri en popüler hediyeler arasında; bakır ürünleri, iğne oyası ürünleri, Gerede kemerleri, deri ürünleri, saray helvası, çikolata, kozalak reçeli ve çam balı yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri