Balgam yeşil ya da sarı renkliyse bu, enfeksiyon olduğunun işaretidir.
Sarı /Yeşil balgam
Sarımsı, yeşil renkli balgam muhtemel bir enfeksiyonla ilgili olabilir. Nötrofiller olarak bilinen kan hücresinin yeşil rengi vardır. Örneğin pnömoni(zatürre) ve bronşit gibi alt solunum yollarının bakteriyel enfeksiyonları ve kistik fibrozda sarı-yeşil balgam görülebilir.
Özellikle erişkinlerde balgamın renginin sarı-yeşile dönmesi iltihap ve infeksiyon varlığını akla getirir. Bol miktarda pembe renkli, köpüklü balgam, akciğer ödemine (özellikle kalp yetmezliğine bağlı akciğerde ani sıvı göllenmesi) işaret edebilir.
Balgam parlak kırmızı renkte ve köpüklü kıvamdaysa bu durum kötü huylu bir akciğer hastalığı kaynaklı olabilir. Böyle bir durumda belirtilere oldukça dikkat edilmelidir. Eğer balgamın rengi pembe ve köpüklü ise bu akciğerlerde sıvı toplandığını işaret eder.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Yeşil balgam, genellikle bakteriyell bir enfeksiyona işaret eder. Sarı olarak başlayan balgam genelde viral etkenlerden kaynaklanır. Sarıdan yeşile doğru bir renk değişimi meydana geliyor ise bakteriyel enfeksiyon da akla gelmelidir. Enfeksiyon nedeniyle bağışıklık sistemi tepki verir.
Her durumda vücuttan atılması ideal olanı olsa da, günlük hayatta balgam yutmak zararsızdır. Ancak balgamda enfeksiyon var ise, bu durum tehlikeli olabilir. Mide asidinin çeşitli bakteri veya mikropları yok edebilmesine rağmen, bu zararlı maddelerin kan dolaşımına katılma riski de vardır.
Örneğin bronşektazi denilen hastalıkta, hastaların 24 saatte bir su bardağından fazla sarı-yeşil renkli balgam çıkarması tipiktir. Buna karşılık nadir bir akciğer kanseri tipinde hastalar, litrelerce beyaz, şeffaf renkte balgam çıkarabilirler.
Pürülan (iltihabi) balgam: Genellikle sarı veya yeşil renktedir. İçinde mukus, bakteri ve iltihap hücreleri bulunur. Pürülan balgam zatürre, kronik bronşit, akciğer absesi, tüberküloz ve kistik fibrozis gibi hastalıklarda görülür.
Balgam nasıl sökülür, balgam için bol miktarda su tüketmek balgamı incelteceğinden balgamın sökülmesini ve atılmasını kolaylaştırır. Duş almak rahatlatıcıdır aynı zamanda buhara maruz kalındığından balgamı yumuşatır ve balgamın sökülmesini, vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
Genellikle bakteriyel pnömonilerde balgamlı öksürük olurken koronavirüs ve grip gibi viral pnömoni durumlarında balgamlı öksürük olur. Ancak yukarda görüldüğü gibi koronavirüs vakalarının %27'sinde balgamlı öksürükte olabilmektedir.
Balgam, vücut için koruyucu bir salgı olmasından dolayı bazı sağlık sorunları yaşadığımızda ürettiğimiz balgamın miktarı artar. Bu sebepten ötürü balgamı bir belirti olarak görmek mümkündür. Astım, bronşit, alerjiler, zatürre ve soğuk algınlığı gibi bazı hastalıkları yaşayan kişilerin ürettikleri balgam miktarı artar.
Sağlık açısından balgamın yutulması, tekrar etmesine neden olacaktır. Bu nedenle oluşan balgamı tükürüp lavaboya atmalısınız.
"Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?" sorusunun cevabı kapsamında bol su içmek, sıcak duş almak, tuzlu su gargarası yapmak, boğaz pastili kullanmak ve bitki çayları içmek yer alır cevabı verilebilir. Doğal yöntemler en keskin balgam söktürücü olarak nitelenebilir. Ancak doktor tavsiyesiyle ilaç takviyesi alınabilir.
SEKROL, balgam salgısını sulandıran ve salgılanmasını kolaylaştıran balgam söktürücü bir ilaçtır. Bu sayede balgamın kolayca atılmasını sağlayarak solunum güçlüğünü giderir ve öksürüğü azaltır. SEKROL tablet, bir yüzü çentikli, yuvarlak, çift kenarlı, beyaz, düz tabletler şeklindedir.
Balgam, grip ve soğuk algınlığı gibi solunum yolları enfeksiyonu nedeniyle akciğer ve boğazdan gelen normalden daha kıvamlı sarı ya da yeşil renkli mukus türüdür. Halsizlik, uykusuzluk ve ateş gibi belirtilerle ortaya çıkan soğuk algınlığı ve gribin bir belirtisi olarak balgamlı öksürük görülür.
Bu bitkiler arasında zencefil, zerdeçal, anason, okaliptüs, nane, kekik bulunmaktadır.
Soğuk algınlığı, grip ve sinüzit gibi solunum yolu enfeksiyonları, balgam üretiminin artması ve öksürük sık görülen nedenleridir. Alerjik reaksiyonlar, balgam üretiminin artmasının bir başka nedenidir. Baharatlı yiyeceklerin tüketimi bile burun pasajlarında aşırı mukus üretimine neden olabilir.
Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir evde hangi bitki çayını hazırlasam diyenlerin çoğu ıhlamura başvurur. Ihlamur soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir aynı zamanda balgamın vücuttan atılmasına yardım eder. Ihlamur çayı aynı siyah çay gibi demlenir.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Oysa akciğer kanserinin yayılması durumunda sırt ağrısı, omuz ağrısı, kürek kemiği ağrısı, kol, bacak ağrısı ya da beyne sıçramışsa şiddetli baş ağrısı önemli belirtiler olarak kendini gösteriyor. Boyunda ve köprücük kemiğinin üzerindeki bezelerde büyüme ise, özellikle akciğer kanserine işaret ediyor.
Bu ciddi bir duruma işaret edebilir. Balgam, ciğerlerde bulunan küçük tüycükler sayesinde maddeleri ciğerlerden uzaklaştırmak için hareket eder. Yapışkan madde, yukarı doğru çıkar ve boğaz balgamına dönüşür. Buna mukosiliyer temizleme denir.
Balgamlı Öksürük Ne Kadar Sürer? Balgamlı öksürük tedavisi yapılması gereken ciddi akciğer ve solunum yolları hastalıklarından kaynaklanmıyorsa genellikle 1 hafta ila 10 gün içerisinde iyileşmektedir.
İbrahim Saraçoğlu'nun balgam söktürücü keçiboynuzu kürü de faydalı olacaktır. 4-5 adet keçiboynuzunu küçük parçalara bölüp kaynar suyun içine atın ve birkaç dakika kaynatın. Soğuduktan sonra her sabah ve akşam yemeğinden sonra 1 çay bardağı içebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri