Balgamlı öksürük sıklıkla birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir. İki haftadan uzun bir zamandır balgamlı öksürüğünüz varsa doktora gitmeniz önerilir.
Öksürük süresi, öksürüğün nedenine ve şiddetine bağlı olarak değişebilir. Akut öksürük genellikle 2 ila 3 hafta içinde kendiliğinden geçerken, kronik öksürük 8 haftadan daha uzun sürer. Ancak, öksürük süresi kişiden kişiye değişebilir ve bazen daha uzun sürebilir.
Öksürüğü en hızlı kesen yöntem, düzenli su içmek, 1-2 çay kaşığı bal yiyerek mukus üretimini azaltmak, öksürüğü yatıştıran et suyu ve bitkisel çaylar gibi sıcak sıvılar tüketmek, mentollü boğaz pastili emmek, sıcak bir duş ya da nemlendirici ile nemli hava solumak ve tuzlu su ile gargara yapmaktır.
Balgamlı öksürük, ateş, mide bulantısı, genel olarak vücut ağrısı ya da göğüs ve sırt bölgesinde ağrı gibi belirtilerle birlikte seyrediyorsa mutlaka uzman tarafından muayene edilmelidir.
Balgamlı öksürük rahatsızlıklarında çözüm yolları arasında bol su içmek, tuzlu suyla gargara yapmak, oda nemlendirici kullanmak veya sıcak buhar banyosu almak, bal tüketmek, öksürük pastilleri emerek rahatlamak ve zencefil, kekik ya da karanfil gibi bitki çayları içmek bulunur.
İlgili 19 soru bulundu
Balgamlı öksürüğün genelde nedeni, akciğerde oluşan hasar, kronik reflü, KOAH, bronşit, verem, alerji, zatürre ve sinüzittür. Günlük hayat kalitesini etkileyen ve halsizliğe neden olan balgamlı öksürük solunum yollarında oluşarak kişiye rahatsızlık hissi vermektedir.
Kış aylarında en çok görülen rahatsızlıklardan olan akut bronşitin yüzde 90'dan fazlasının virüs kaynaklı olduğunu vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tekin Yıldız, her öksürüklü ve ateşli hastalıkta antibiyotik tedavisi uygulanamayacağını ifade etti.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Viral enfeksiyonlar %80-90 kendiliğinden iyileşir; sadece istirahat, yeterli sıvı alımı ve beslenme, ateş düşürücü yeterlidir.
Doğal içerikli öksürük şurubu Bisolnatur, kuru ve balgamlı öksürüğü rahatlatır.
Mukusun gevşemesini sağlamak için bol bol su içmek, doğal balgam söktürücüler olan bal yemek, havayı nemlendirmek, yüze ılık bez uygulamak, tuzlu su ile gargara yapmak ve nane veya okaliptus yağlı buhar solumak balgam söktürmeye yardım eden yöntemlerdir.
Uzun süreli balgam oluşma durumu bazı hastalıklar nedeniyle görülür. Bunlar; kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kistik fibroz ve astım gibi hastalıklardır. Balgam kahverengi bir görünüme sahipse bu, bakteriyel zatürre, KOAH, kistik fibroz gibi hastalıkların apse yapmasından kaynaklanır.
diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı: Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler.
Öksürük genellikle geçicidir ve kendiliğinden iyileşir. Ancak, bazı durumlarda kronik veya şiddetli öksürük belirtileri ortaya çıkabilir ve tıbbi müdahale gerektirebilir. Bu tür durumlarda, bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.
Balgam viral nedenlerden oluştuğunda tedavisinde antibiyotik kullanılmamaktadır. Daha çok iyi beslenme, nemlendirme ve istirahat etme gibi yöntemler yeterli olmaktadır.
Bol Sıvı Tüketimi: Vücut hidrasyonunu artırarak mukusun incelmesine ve kolayca atılmasına yardımcı olur. Nemlendirici Kullanımı: Kuru hava, öksürüğü tetikleyebilir; oda nemlendiricileri solunum yollarını rahatlatır ve hırıltılı ve ciğerden öksürüğü geçirir.
Özellikle su tüketimini artırmak, sıcak duş almak, ballı limonlu su içmek, zencefil, zerdeçal veya hatmi kökü gibi sıcak bitki çayları tüketmek, tuzlu su gargarası yapmak, boğaz pastili emerek tükürük üretimini harekete geçirmek ve öksürük şurupları kullanmak kuru öksürüğe iyi gelir.
Akciğeri temizleyen besinler genellikle C vitamini ve karotenoid yönünden zengin olan besinlerdir. Elma, yeşil çay, zerdeçal, sarımsak, soğan, biber, balkabağı, kekik, zencefil, siyah fasulye, mercimek, pazı ve yeşil sebzeler akciğerleri temizleyen besinler arasında yer alır.
ASİST, 200 mg asetilsistein içeren 20 ve 30 kapsüllük ambalajlarda bulunur. ASİST etkin madde olarak asetilsistein (ördek, kaz tüyü kaynaklı) içerir. Asetilsistein, bir amino asit olan sistein türevi bir ajandır. Balgam söktürücü etkiye sahiptir.
Kanlı, kırmızı veya pembe balgam: Kırmızı ve pembe renk kandan kaynaklanır. Ciddi bir soruna işaret eder. Tüberküloz, pulmoner emboli (akciğerde pıhtı), konjestif kalp yetmezliği, akciğer iltihaplanması ve akciğer kanseri olasılığı düşünülür.
Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu yöntemi ise biraz daha farklıdır. Yarım litrelik suya kırdığınız keçiboynuzları kaynatılır. Elde edilen su içilince balgam atılmaya başlanır. Gıcık öksürüğe ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu tarafından aynı şekilde çözülmüştür.
Antibiyotikler ateş düşürmez. Her antibiyotik her hastalıkta kullanılmaz. Antibiyotiklerin etkisi en erken 72 saatte ortaya çıkabilir, hatta kemik enfeksiyonları gibi uzun süre antibiyotik tedavisi gerektiren hastalıklarda bu süre aylar olarak ifade edilir. Antibiyotikler virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez.
Geçmeyen Öksürük İçin Ne Zaman Doktora Gidilir? Genellikle tedavi edilebilir bir durumun belirtisi olduğu için geçmeyen öksürük ciddi bir sorun yaratmaz. Ancak aşağıdaki belirtiler geçmeyen öksürük için acil tıbbi bakım gerektiğinin işareti olabilir: Yüksek ve uzun süreli ateş
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri