Balığın yanında iyi giden besinler arasında humus, fava, ajvar, patlıcan salatası, patates salatası, acılı ezme, börülce ve havuç tarator vardır. Eğer balığı tek başına tüketmek istemezseniz yanına bu mezelerden birini yapabilirsiniz. Balığın yanına pilav yapmak isteyenler için de önerilen sebzeli bulgur pilavıdır.
İrmik helvası, fıstıklı un helvası, fındık ezmesi, fırında sütlaç, haş haşlı şekerpare, revani, şambali ve tahinli kabak tatlısı da balık sonrası yenilebilecek tatlıların başında gelir.
İlgili 22 soru bulundu
Balığın bayat olma ihtimaline karşı sütlü tatlılar tercih edilmez. Şerbetli tatlılar ise şeker oranı çok fazla olduğundan dolayı mideye rahatsızlık verme ihtimali çok yüksek olduğu için tercih edilmez.
Balık tüketiminin ardından mide ve sindirim sistemlerimizde tahribatlar meydana gelir. Sindirim sistemimiz ve midemiz alt üst olur. Bu sebepten ötürü mide bulantısı, şişkinlik ve halsizlik meydan gelerek kan şekerimiz düşer. Kan şekerimizi yükseltmek içinde hemen ardından helva yeriz.
Vücuttaki yararlı etkilerini azalttıkları için balığın yanında gazoz, kola, meyve suyu ve meyve aromalı içecekler gibi asitli içecekler tüketmeyin. Tercih edeceğiniz taze limon sıkılmış maden suyu sindirim sistemini desteklemesinin yanı sıra sağladığı antioksidan ve minerallerle daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
Taze olmayan balıkla birlikte yoğurt tüketilmesi histamin artışına neden olacağı için tavsiye edilmez.
Türk mutfağı denildiğinde ilk akla gelen mezeler; topik, köpoğlu, şakşuka, lakerda, çiroz, hamsi tava, tarama, acılı ezme, borani, barbunya pilaki, çerkez tavuğu, çiğ köfte, deniz börülcesi, humus, fava, muhammara, kabak çiçeği dolması ve midye dolmadır.
Izgara ve tava ile pişirilen balık ve çeşitleri için bira, rakı önerilirken, buğuluma yapmak için fırın yöntemi kullanılıp pişirilen balık için beyaz şarap önerilmektedir.
Balıkla en uyumlu olan çorbalar baklagillerdir. Tavuklu etli çorba yaparsanız biraz tuhaf görünür. Tavuklu veya etli bir çorba yaptığımızda ardından yiyeceğimiz balığın tadını kötü yönde etkiler. Balığın yanında yoğurtlu bir çorbada yenilmez.
Balık çorbası yapılırken beyaz etli balıklar kullanmaya çalışın. Palamut, kırlangıç, iskorpit gibi balıklar olabilir. Böylece balık çorbanız daha lezzetli olacaktır.
Balık çorbası, hemen her balık türüyle yapılabilmesine karşın, bazı tür balıklarla daha lezzetli olabiliyor. Bu balık türlerinin Kırlangıç, İskorpit, Adabeyi (Lipsoz), Öksüz, Trança'nın kafası, küçük boy Lagos olduğu, bazı otoriteler tarafından kabul görmüştür.
Soğan salatası, et ve balığın yanına çok yakışan bir salata.
İnce ince doğranmış domates, yeşil biber, salatalık ve kuru soğandan oluşan çoban salatası her yemekle büyük uyum içindedir. Zeytinyağlı sosuna isterseniz sirke de ekleyebilir, damak tadınıza göre şekillendirebilirsiniz.
Balığın Yanında Ne Yenmez? Güzel bir balığın yanında roka tüketmek çok yaygın bir alışkanlıktır. Tercih ettiğiniz balığın, genellikle yanında roka olmadan hayal etmek çok zordur. Lakin roka, kılçığı ile tüketilen balıklardan elde edecek olduğunuz kalsiyum emilimini azaltmaktadır.
Tahin, balıklarda biriken ağır metallerin sıfırlanmasını sağlıyor. Radyasyona karşı vücudu koruyor, vücuttaki fosforu düzenliyor, midedeki asit dengesini normale döndürüyor. Yani, balığın üzerine fırında tahin helvası hem çok yakışıyor, hem de sağlığımızı koruyor.
Balık yedikten sonra kimi zaman süt ürünlerini tüketme konusunda endişelerimiz olsa da bilmemiz gereken nokta şudur ki; bayat balığın histamin yoğunluğu fazladır ve bunun hemen ardından da süt ürünlerini kullanırsak zehirlenme gözlenebilir çünkü süt ürünleri de bu histamin yoğunluğuna sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri