Korneanın başlıca iki görevi vardır. Birincisi, gözün içindeki yapıları korumak, ikincisi ise dışarıdan gelen ışığı kırarak retina adı verilen ve görmeyi sağlayan sinir tabasına net bir şekilde odaklamaktır.
Göz insan vücudunun en önemli duyu organlarından biridir ve görme sürecini sağlayan karmaşık bir yapıya sahiptir. Göz anatomisi dış tabaka (sklera ve kornea), orta tabaka (koroid, iris, siliyer ve kornea) ve iç tabaka (retina) olarak 3 bölümden oluşur.
Retina (latince:rete), ya da ağkatman çoğu omurgalı ve bazı yumuşakçaların gözünün en içindeki görmeyi sağlayan ışığa ve renge duyarlı hücrelerin bulunduğu göz doku tabakasıdır.
Retina, göz küresinin en arkasında bulunan, milyarlarca ışığa duyarlı görme hücresinden oluşan ve görüntünün beyne sinir hücreleri aracılığıyla iletilmesinden sorumlu, duyusal ağ tabakasıdır. Kalınlığı 0,1 ile 0,5 mm arasındadır. Yarı saydam bir görünüme sahip olmakla birlikte pembe ve kırmızı renk arasındadır.
Kornea; göz küresinin en ön kısmında yer alan, şeffaf, kubbe şeklindeki bir dokudur. Kornea, dış dünya ile gözün arasındaki bağlantıyı sağlayan, görüntünün algılanması için gereken ışığın göze ilk iletildiği ve ışığın kırılmaya uğradığı bölgedir.
İlgili 39 soru bulundu
Birincisi, gözün içindeki yapıları korumak, ikincisi ise dışarıdan gelen ışığı kırarak retina adı verilen ve görmeyi sağlayan sinir tabasına net bir şekilde odaklamaktır. Gözün en yüksek kırıcılığı kornea tabakasındadır, bu yüzden korneadaki bir bulanıklık veya şekil bozukluğu görmeyi ileri derecede bozar.
Kornea hasarı belirtileri, göz kızarıklığı, ağrı, bulanık görme, ışığa hassasiyet, gözde yabancı cisim hissi, gözde sulanma, göz kapağı şişmesi ve baş ağrısı gibi semptomlar olabilir. Kornea zarar gördüğünde, tedavi seçenekleri korneanın hasar derecesine ve nedenine bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Retina yırtığı ve takip eden retina dekolmanı oldukça ciddi hastalıktır. Hastalık kendiliğinden iyileşmez. Tedavi edilmezse körlüğe varan ciddi görme kayıplarına sebep olabilir.
Seröz retina dekolmanında ise retina tabakasının altında çeşitli nedenlerden dolayı sıvı birikir ve biriken bu sıvı belli bir zaman sonra retinayı alt katmandan ayırır. Retinanın yırtılmış olan bölgesinde başlayan görme kaybı, görme fonksiyonunun tamamen yitirilmesine ve tam körlüğe yol açabilir.
Retinadaki yırtıklar ışık çakması, görüş azalması, görme alanının bir kısmının kaybı, cisimleri kırık görme, cisimleri olduğundan büyük veya küçük görme, ışık çakmaları, siyah nokta ya da sinek uçuşmaları gibi belirtilerle kendini belli eder.
Yeşil Yapraklı Sebzeler
Ispanak, semizotu, marul, kale, kara lahana yeşil yapraklı sebzeler hem lutein hem de zeaxantin içerirler bu sayede retina açısından faydalıdır. Ayrıca yüksek oranda C vitamini içerdiklerinden göz sağlığı açısından ekstra yararları da vardır. Özellikle çiğ tüketimleri daha da faydalıdır.
Retina dekolmanı retinada oluşan yırtık veya delikler nedeniyle gelişir. Sıklıkla yüksek miyop hastalarında görülür. Orta yaş ve üzerinde daha çok olmak üzere her yaşta ortaya çıkabilir.
Keratokonus Nedenleri
Bu hastalığın nedeni, korneadaki enzimlerin dengesizliğidir. Bunun sonucunda "serbest radikaller" denen maddeler korneada oksidatif hasara yol açar. Böylece kornea zayıflar ve öne doğru bel verir. Bu hastalık için genetik yatkınlık geçerlidir.
Tedaviye ve yaralanmanın şiddetine bağlı olarak, göz doktorunuz ilk tedaviden sonra 24 saat içinde bir takip muayenesini planlayabilir. Hemen tedavi edildiğinde, çoğu kornea aşınmaları kalıcı görme kaybı olmadan tam iyileşmeyle sonuçlanır.
Gözün en dış kısmını oluşturan kornea, ışığı odaklama ve gözü dış etkenlerden koruma fonksiyonuna sahiptir.
Retina hasarı oluştuktan sonra iyileşmeyebilir; çünkü hasar gören retina hücreleri kendini yenileyemez.
Retina ayrılması ameliyatı sonrası iyileşme ortalama 2 aydır.
Yaşın ilerlemesi de retina yırtığı problemi için risk faktörlerinden birini oluşturmaktadır. Yaşın ilerlemesi ile birlikte jel yapının kıvamı bozulmakta, daha hareketli ve sulu bir hal almakta ve dış etmenlere karşı hassas hale gelmektedir. Özellikle ağır kaldırma, ağır spor yapma gibi durumlarda risk artmaktadır.
Vücut için gerekli olan E vitamini, göz dibindeki retina adı verilen damarlı bölgenin dejenerasyonunda da faydalı olabilir. Zeytinyağı, ayçiçeği yağı, ayçiçeği, ceviz, badem, tereyağı, kırmızı et, ıspanak, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler, kivi, mango ve muz E vitamini yönünden zengin besinlerdir.
Retina yırtığının en önemli nedeni gözün arkasındaki vitreus jelinin bozulmasıdır. Vitreus jeli ise ilerleyen yaşlarda deforme olmaya başlar. Retina yırtığının görülme riski katarakt ameliyatı olan hastalarda daha fazladır.
Retina yırtığını ve dekolmanı ani gelişen bir durum olması söz konusudur. Eğer yırtıklara zamanında müdahale edilmezse dekolmana yol açarak kalıcı körlüğe neden olmaktadırlar.
Kornea Yaralanmaları Ne Kadar Sürede İyileşir? Gözün tamamen iyileşmesi 24 saat veya daha uzun sürebilir. Basit çizikler iki gün içinde iyileşirken, göz içine kanama veya tam kat kornea yırtılması durumunda bu süre haftalara kadar uzayabilir.
Kornea, gözün en ön kısmında bulunan şeffaf kubbe şeklindeki katmandır. Korneada ortaya çıkan bu değişiklik göze gelen ışığın görme alanında odaklanamamasına yol açar. Sonuç olarak bulanık ve bozuk bir görüş ortaya çıkar ve bu sebeple de okuma ve araba kullanma gibi günlük görevlerin yerine getirilmesi zorlaşır.
Tedavide Ultraviole A ve Riboflavin ( B2 vitamini) kullanarak kornea'nın yapısını güçlendirilir. Bu nedenle hastalığın seviyesi ve hastaların görme kalitesi ne olursa olsun ilerleme saptanan hastalarda ilk tedavi seçeneğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri