Dalma sırasında kaslar sayesinde nefes delikleri kapanır ve bir daha su yüzüne çıkana kadar kapalı kalır. Su yüzüne çıktıklarında ise nefes delikleri kaslar sayesinde açılarak soluk verirler. Balinaların soluk alıp vermek için zaman kazanacak şekilde evrimleşen nefes delikleri kafalarının tepesinde yer alır.
Amber balinaların sindirim sistemlerinde üretilen katı, mumlu bir maddedir. Kayayı andırır. Rengi siyah veya gri olabilen yanıcı ve çok değerli bir maddedir. Balinanın sindirim sisteminde üretilen bu madde, sivri ve sert cisimlerin bağırsaklarda kaymasını sağlıyor.
Balinaların buna rağmen aç olduğu ve son öğünlerini Norveç sularında yediği düşünülüyor. 15 tonluk bir sperm balinası yaşamını sürdürmek için yaklaşık 450 kg gıdaya ihtiyaç duyabilir, fakat midesinde plastikten başka yediği hiçbir şey bulunmadı.
Balina bir takson değildir, Cetacea infra takımı içinde formel olmayan bir gruplamadır. Balinalar açık denizlerin yaratıklarıdır; denizde beslenirler, çiftleşirler, doğururlar, yavrularını denizde emzirir ve büyütürler. Yaşamları denizde yaşamaya öyle çok uyum sağlamıştır ki karada hayatta kalamazlar.
Yunusların ve balinaların memeli hayvanlar oldukları doğrudur; yani bizler gibi akciğerli solunum yaparlar. Bunun için su yüzeyine çıkıp, kafalarının üzerinde bulunan solunum açıklığından nefes alırlar ve bu nefesi dakikalar boyunca tutarak su altında yüzerler.
İlgili 39 soru bulundu
Balina cesedi çürümeye başladığı zaman içerisinde çürümeye sebep olan bakteriler ölü hayvanı yerken dışarı gaz salarlar. Bu gazların içeride birikmesi sonucu ve artan sıcaklıkla beraber de bu gazın genleşmesiyle birlikte fazla şişen balon misali, basınç dayanılmak bir noktaya ulaşınca ceset patlayabilir.
Beslenme amaçlı dalışlarda balinaların kalp atış hızları genellikle dakikada 4 ile 8 atış arasında ve en düşükdüzeyde dakikada iki atış olabiliyor. Beslendikten sonra nefes almak için su yüzeyine çıktıklarındaysa kalp atış hızı oranları dakikada 25 ile 37 arasında değişiyor.
Bu deniz memelilerinin normal şartlarda soğuktan korunmasına olanak tanıyan yağ tabakaları karaya vurdukları zaman aşırı ısınabiliyor. Üzerlerine soğuk su dökmek bir çözüm olmakla birlikte, hayvanların hayatta kalmaları için zaman kazandırıyor.
Megalodon Köpek Balığı Yaşamış En Büyük Etçildir
Ulaşabildiği 21-22 metrelik boyu ve 60 tonu geçen ağırlığı ile Megalodon dünya tarihinin bilinen en büyük etçilidir. Günümüzde sperm balinaları daha büyük boyutlara ulaşmaktadır fakat muhtemelen Megalodon çok daha ağırdır.
Dünya üzerinde yaşayan en büyük hayvan mavi balinadır (Balaenoptera musculus). Erkek mavi balinaların boyları 25 metre, dişilerinki ise 27 metre kadar olabiliyor. Bilimsel olarak kaydedilen en büyük ölçüleriyse 33,5 metre boy ve 190 ton ağırlık.
Ereksiyon halindeki bir Zürafa'nın penisinin boyutu 4 feet uzunluluğundadır. Salyangozların cinsel organları boynundadır.
Yetişkin bir mavi balina gün içerisinde 3 tondan fazla karides tüketebilir. Yavru balinalar ise birkaç günde 80 kilodan fazla kilo alabilir. Mavi balinalar karides dışında denizlerde ve okyanuslarda yaşayan kril adlı canlılarla beslenir.
Deniz memelilerinin karada yaşayan memeli türlerinden önemli bir farkı var. Suyun altında çok uzun süre nefeslerini tutabiliyorlar. Örneğin insanlar en fazla birkaç dakika nefeslerini tutabilirken, bazı balina türleri iki saat nefes almadan suyun altında kalabiliyor.
Amber balinaların sindirim sistemlerinde üretilen katı, mumlu bir maddedir. Kayayı andırır. Rengi siyah veya gri olabilen yanıcı ve çok değerli bir maddedir. Balinanın sindirim sisteminde üretilen bu madde, sivri ve sert cisimlerin bağırsaklarda kaymasını sağlıyor.
Amber Kokusu Neye Benzer? Amber kokusu sıcak, tatlı ve odunsu bir koku profiline sahiptir. Bu koku tarif edilirken vanilya, misk ve odunsu notalarla benzetilebilir.
Balinalar çoğunlukla açık denizlerde yaşadıkları için amberin çıkarılması biraz zorludur. Balinalardan salgılanan bu mumsu ve yağlı kusmuk deniz tuzuyla temas eder. Bu kusmuğa güzel kokusunu veren balinanın sindirim sisteminden salgılanan bir kimyasal üründür.
Megalodon (Otodus megalodon), yaklaşık olarak 23 ila 3,6 milyon yıl önce Miyosen ve Pliyosen dönemlerinde yaşamış, soyu tükenmiş dev bir dik burunlu köpekbalığı türü. İsmi Grekçe "büyük diş" anlamına gelir. Uzunluğu 21-22 metreyi bulan bu büyük köpekbalığı büyük okyanusta ve atlas okyanusunda yaşamıştır.
Yaşamış en büyük köpek balığının dünya küresel çapta soğumaya başladığında Pliyosen'in sonunda yanim 2.6 milyon yıl önce neslinin tükendiği biliniyor. Bugün bu canlının yaşadığına dair herhangi bir kanıt yok.
Balinaların denizdeki gürültüden etkilenebilen ekolokasyon sistemleri olduğunu belirten Kıbrıs Balıkçılık ve Deniz Araştırmaları Dairesi'nden Yiannis Ioannou, ölümlerin sebebinin askeri tatbikatlar, doğal gaz aramalarında kullanılan sismik kazılar ya da bölgedeki depremler olabileceğini vurguladı.
Sanırım bu memelilerin yüzerken enerji kaybetmemek hızlıca nefes almak ve zor avlanmak için yarattıkları bir taktik.
Balinalar ses dalgalarını iletişim, yön belirleme, yiyecek bulma ve avcılardan korunma gibi amaçlarla kullanıyor. Belirli bir frekans aralığında ses dalgaları yayan sualtı radarlarının yani sonarların, balinaların doğal yaşam alanlarından uzaklaşmasına ve karaya vurmalarına sebep olduğu düşünülüyor.
Birkaç istisna dışında balinalar, yunuslar ve primatların hepsi iki beyin bölgesinin çarpıcı şekilde büyümesiyle büyük beyinlere sahip olmuş gibi görünüyor: beyincik ve neokorteks. İki bölge de, "dikkat" gibi bilişsel fonksiyonlar ve vücut hareketlerinin kontrolü için önemlidir.
Olgun bir erkek ispermeçet balinasının beyni 9 kilograma kadar çıkabiliyor. Ancak balinalar, bu yazıya sadece beyin büyüklükleriyle girmiyor.
Söz konusu derine dalmak olduğunda, Küvier balinası bu alanın tartışmasız rekortmeni... Bilim insanları yakın bir zamanda bu balinalardan birinin 2 bin 992 metreye daldığını tespit etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri