Tavafın abdestli olarak yapılması vaciptir. Umre tavafının tamamını veya bir kısmını, hatta bir şavtını cünüp, abdestsiz, lohusa veya âdetli olarak yapmak dem gerektirir. Ancak ihramdan çıkmadan abdestli olarak yeniden tavaf yapılması hâlinde ceza ortadan kalkar (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 503).
Şafiî, Malikî ve Hanbelî mezheplerine göre ise abdestli olarak yapılması tavafın geçerlilik şartı olduğundan, cünüp veya abdestsiz olarak yapılan tavaf geçersizdir.
Tavaf esnasında abdestli olmak Hanefîler'e göre vacip, diğer mezheplere göre rükün yani farzdır. Hanefilere göre abdestsiz olarak tavaf yapan kişi, Mekke'den ayrılmamışsa tavafı iade etmesi icap eder, memleketine dönmüşse dem gerekir (Kâsânî, Bedâi', 2/130; Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/162).
Hanefi mezhebine göre tavafın abdestli olarak yapılması vaciptir. Buna göre abdestsiz umre yaptıktan sonra ülkesine dönen kimsenin umresi geçerli olsa da yapmış olduğu abdestsiz tavaftan dolayı Harem bölgesinde bir kurban kesme veya vekalet vererek kestirme kefaretini / cezasını yerine getirmesi gerekir.
Sa'yi abdestli olarak yapmak sa'yin sünnetlerindendir. Bilerek abdestsiz yapmak ise mekruhtur. Bununla birlikte tavafı abdestli olarak yaptıktan sonra sa'y esnasında abdesti bozulan kişinin bu hâliyle sa'yini tamamlaması durumunda sa'yi geçerli olur.
İlgili 36 soru bulundu
Cemerata abdestsiz taş atmak caizdir.
Tavaf namazı kerahet vakitlerinde kılınmaz. Akşamın farzından sonra, önce tavaf namazı, sonra da akşamın sünneti kılınır. Tavaf namazından sonra, Kabe-i Muazzama'ya dönerek ayakta bol bol zemzem içilir,ihlas ve samimiyetle dua edilir.
Ancak niyette farz tavaf, umre tavafı, veda tavafı şeklinde belirleme yapılmayıp mutlak olarak “tavaf yapmaya” niyet edilse yapılan niyet geçerli olur. Mesela farz tavafı yapmak isteyen bir kimse “farz tavafı yapmaya niyet ettim” değil de “tavaf etmeye niyet ettim” dese bu tavaf farz tavaf olarak geçerli olur.
Tavaf esnasında su içmek caizdir. Fakat tavaf esnasında bir şeyler yemek mekruhtur.
Ziyaret tavafı (farz olan tavaf) ihramlı olarak yapılabileceği gibi, ihramdan çıktıktan sonra da yapılabilir.
Bu131 metre (429 ft 9 in) yüksekliğinde ve 15 metre (49 ft 3 in) genişliğinde ve beyaz mermerden oluşmaktadır. Hatim ile Kabe arasındaki boşluk aslında Kabe'nin bir parçasıydı ve bu nedenle tavaf sırasında girilmez .
Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem iki rükün arasında şu duayı okurdu: “Rabbimiz! Bize hem dünyada hem de ahirette iyilik ver ve bizi cehennem azabından koru!” (Bakara/201) hatta diğer dualarını da bu duayla sonuçlandırırdı. İmamların ittifakıyla tavaf için belirli bir zikir yoktur.
Âdetli olduğu için umre tavafını yapamadan ülkesine dönen kadın ne yapmalıdır? Âdetli olduğu için umre tavafını yapamayan kadın, hac organizasyonu tarafından âdeti bitinceye kadar Mekke'de iskan ettirilir. Ancak âdetli kadın bu imkândan yararlanmayarak umresini yaparsa umresi geçerli olur.
Sözlükte “bir şeyin çevresinde dönmek, dolaşmak” anlamındaki tavâf kelimesi fıkıh terimi olarak usulüne uygun şekilde Kâbe'nin etrafında dönmeyi ifade eder. Kâbe sol tarafa alınarak Hacerülesved hizasından başlanıp aynı noktada tamamlanan her dönüşe “şavt” ve yedi şavta tavaf adı verilir.
Resulullah (s.a.v) buyurdu: Kişi Beytullah'ı tavaf etmek isteyince Allah'ın rahmetine dalmaya başlar, tavafa girdiğinde ise Rahmet-i ilahiye onu kaplar.Sonra ayağını her indirip kaldıdığında mutlaka Allahu Teala ona her adımda beş yüz sevap yazar,beş yüz günahını siler ve o kişi beş yüz derece yükseltilir.
İhramdan önce vücut temizliği yapılır ve abdest alınır. Mümkünse gusül etmek gerekir. Abdestini alan hacı adayı daha sonra 2 rekat ihram namazı kılar.
Bir şeyin etrafında dönmek veya dolaşmak anlamına gelen tavaf; Hacer-i Esved'in hizasından başlayarak Kabe-i Muazzama'nın (sol tarafımıza alınması suretiyle) etrafında yedi defa dönmektir. Kabe'nin etrafındaki her bir dönüşe şavt denir. Yedi (7) şavt toplamda bir tavaf eder.
Tavaf Namazı Nasıl Kılınır? Her tavaftan sonra iki rekat tavaf namazı kılınır. İhramlı olan erkeklerin tavaf namazı esnasında omuzlarını örtmeleri gerekmektedir. Bu namazın birinci rekatında fatiha'dan sonra Kâfirun, ikinci rekatında ise İhlas suresi okunur.
Ziyaret tavafı : Haccın rükünlerinden olan farz tavaftır. Yapılış zamanı, Kurban Bayramı'nın birinci günü fecrin doğuşundan itibaren ömrün sonuna kadardır. Ancak bu tavafın, kurban bayramı günleri içinde (üçüncü günü güneş batmazdan evvele kadar) yapılması vaciptir.
Bismillah-i Allahu Ekber! Allah'ım Sana inanarak, kitabını tasdik ederek, sana verdiğim sözü tutarak ve Peygamberinin sünnetine uyarak buradayım. Allah, her türlü noksandan uzaktır. Hamd Allah'a mahsustur.
Hanefî mezhebine göre namaz kılınması mekruh olan vakitlerde tavaf namazı kılmak mekruhtur. Dolayısıyla sabah namazından sonra tavaf namazı kılmak mekruhtur. Tavaf namazını kılmak için güneş doğduktan sonra kerâhet vaktinin çıkması beklenmelidir (Serahsî, el-Mebsût, 1/150; Merğinânî, el-Hidâye, 1/40).
Bazı alimler bu konuda şöyle demişlerdir: Eğer yapılan tavaf nafile ise tavafını yarıda bırakır ve namazını kılar. Bu görüşün dayanağı Resulullah'ın (sallallahu aleyhi vesellem) şu sözüdür: “Namaz için kamet getirilince, artık farzdan başka bir namaz kılmak yoktur.”
Nitekim her ne kadar zayıf olduğu söylense de, Resulullah'ın (asm), “Kâbe'yi ilk görünce yapılan duâ reddolunmaz.” 4 ifadesi kayıtlara ve kitaplara geçmiştir. Bu rivayetin zayıf mı sahih mi olması hadisçilerin işidir. Bize düşen duâ etmek ve Rahmet-i İlâhiye'den kabulünü ummaktır. Buna engel yoktur.
2. Sa'y tavaftan sonra yapılmalıdır, tavaftan önceki sa'y geçersiz olup iadesi gerekir. Dört mezhebe göre kudûm veya ziyaret tavafının ardından yapılabilirse de sa'yin ziyaret tavafından sonra yapılması daha faziletli görülmüştür.
Tavaf Kaç Saat Sürer ? Dar Metafta , dar tavaf sahasında 1050 metre olan yürüyüş tavaf sahasının yoğunluğuna göre 15 dakikadan 40 dakikada kadar değişiklik gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri