9- Bağırsak Sağlığına Faydalıdır Kanıtlar balık yağından zengin diyetlerin Chron hastalığı ve ülseratif kolit gibi ciddi bağırsak hastalıklarına karşı koruma sağladığı yönündedir. Bazı hastalarda Omega 3 yağ asidinin inflamatuvar bağırsak hastalığının ilerlemesini yavaşlattığı saptanmıştır.
SİNDİRİMİ KOLAY
Balık; lezzetli ve hazırlaması kolay bir besindir. Kaliteli protein, çeşitli vitamin ve mineral içermesi, sindiriminin kolay oluşu, kalori, doymuş yağ ve kolesterolünün düşük olması ile tercih nedeni olmakta sağlıklı beslenme için mutlaka tüketmeniz gereken besinlerdendir.
Şahane bir protein kaynağı olan balık, tüketen kişinin kalp sağlığını korumaya, kemiklerinin güçlenmesine ve zihin gelişimine büyük fayda sağlar. Balığın içeriğindeki yağlar sayesinde saç ve cilt için çok faydalı olan balık beyin işlevi için de çok önemli bir rol oynar. Hücreleri yeniler ve kanser riskini aza indirir.
Balık tam bir kalp dostudur. Balığın içerisindeki omega3 yağ asitleri kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) artırır. Kandaki trigliserid yani serbest yağların düşürülmesini sağlar. Tansiyonu düşürerek kalp yetmezliğinden ve inme riskinden korur, kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını artırır.
Balıkların bağırsağı tüm denizlerde, okyanuslarda “asit dengesinin korumasını” sağlıyor. İngiltere'de Exeter Üniversitesi'nin yaptığı ve Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, balık bağırsağından salınan kalsiyum karbonat denizlerin asit dengesini koruyor.
İlgili 18 soru bulundu
· Omega 3 bağırsak inflamasyonu azaltıyor ki bu sayede bağırsaklar sağlığına daha hızlı kavuşuyor. · Omega 3 vücudun diğer taraflarındaki inflamasyonu da azaltıyor. Bu sayede yine bağırsakların daha hızlı iyileşmesini sağlıyor.
Yoğurt, balık, iyi pişmiş et, patates püresi, pirinç lapası gibi yüksek enerji ve protein içeren yiyecekler, taze meyve suları ve muz gibi potasyumdan zengin besinler tercih edilmelidir.
Sofranızda haftada 3 gün bulundurduğunuz balık sayesinde kalbinizi ve sağlığınızı koruyacak, yükselen kolestrolle hiç çaba sarfetmeden savaşacaksınız. Haftada en az 2 kez mutlaka tüketilmesi gereken balık, farklı pişirme alternatiflerine açık olan yapısı sayesinde tüketirken sıkılmayacağınız besinlerden.
Haftada en az 2 porsiyon (1 porsiyon: 100 gr) yağlı (Omega-3 yağ asitlerinden zengin içeriğe sahip olduğu için) balık yenmesi öneriliyor. Balık, gebelik esnasında ve laktosyan döneminde bebeğin beyin gelişimi için önemli olduğu ve haftada 350 gr tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor.
Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Yağlı balıklar aynı zamanda iyi bir D vitamini kaynağıdır. Omega-3 gibi D vitamini de iltihabı ve artrit belirtilerinin şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir. Anti-inflamatuar özelliklerinden yararlanmak için diyetinize haftada en az iki porsiyon yağlı balık eklenmesi önerilmektedir.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Balığın kılçığının yanı sıra kafası ve kuyruğunun da kalsiyum bakımından zengin olduğunu belirten uzmanlar, kemik erimesi olanların mutlaka tüketmesi gerektiğini kaydediyor.
Yağsız proteinler olarak sayılabilen; derisiz tavuk, hindi ve balık gibi protein kaynakları hazmı kolay yiyecekler arasında sayılabilir. Ayrıca sığır eti ve kıyma gibi kırmızı et seçenekleri de sindirimi ve hazmı kolay protein türlerindendir.
Balık: Demir ve omega-3 bakımından çok zengin bir besin olan balık, yağ ve asit bakımından çok dengelidir. Bu nedenle reflü ağrılarının engellenmesini sağlar. Az yağla pişirilen balık, daha faydalıdır.
Balık zehirlenmesine iyi gelen yiyecekler elma, muz, limon ve haşlama sebzeler olabilir. Zehirlenmeden dolayı yorulan midenizi çorba ve sulu gıdalar ile rahatlatmanız tavsiye edilir.
Öğlen avlayacağınız balıklar size fazla efor harcatabilir. Mevsimsel olarak balık avı için bir zaman verecek olursak eğer İlkbahar aylarında saat sabah 09:00 ile 13:00 arası uygun olacaktır. Yaz aylarında ise sabaha doğru 04:30 ile 09:00 arası sizin için en verimli geçen bir av olacaktır.
Balık içerdiği vitaminler açısından da oldukça değerli." diye konuştu. Çolakoğlu, günde 200 gram kadar balık eti yiyerek vücudun günlük protein ve yağ asitleri ihtiyacının karşılanabileceğine işaret ederek, şu uyarılarda bulundu: "Sağlıklı bir yaşam için balığı haftalık sınırlamayla değil günlük alışkanlıkla tüketin.
– Balık, özel çatal ve bıçağı ile yenir. -Özel balık çatal ve bıçağı olmayan restoranlar bunu 2 bıçak servis ederek telafi eder. Balık etinin yumuşaklığı göz önünde bulundurulduğunda, bıçağın kesiciliği yoktur. -Çatalla yemeyi tercih edenler; sağ elde çatalı tutmalıdır, sol elde tercihen ekmek tutulur.
Balık da tekrar ısıtıldığında besin değerini kaybediyor. Ancak daha da önemlisi hijyenik açıdan risk taşıması. Bu risklerden kaçınmak için balığı mutlaka pişirdiğiniz sıcaklıkta ısıtmalı ve bir kereden fazla ısıtma işlemini tekrarlamamalısınız.
Nerede pişirirseniz pişirin balık piştiği ortamda bulunan kokuları ve aromaları hızla bünyesine alır. Onun için et pişirilen ızgarada, tavada, fırında iyice temizlenmeden balık pişirilmez.
İş güç telaşı ve günlük koşuşturmalar arasında çabucak geçiştirdiğimiz bir öğün olsa da öğle yemeği aslında önem açısından kahvaltıdan sonra ikinci sırada yer alıyor. Öğle yemeklerinde çorbalar, etli sebze yemekleri, balık, salata ve meyveler tercih edilebilir.
Probiyotik bakteriler içeren yoğurt, ayran, kefir gibi besinler enfeksiyonun giderilmesine ve ishalin önlenebilmesine yardımcı olur. Buna ek olarak haşlanmış patates ve pirinç tüketimi de bağırsaklarda su emilimini arttırdığından ishali hafifletir.
Yemeklerde pilav tüketimi ishali geçirmekte etkilidir. Kraker ve kızarmış ekmek gibi besinler ishal tedavisinde önemli bir yer kaplar. Yoğurt ve nişasta bakımından zengin probiyotiklerin tüketimi ishalin etkisini kısa sürede kaybetmesine neden olur. Tavuk ve et yemekleri ishalin kısa sürede geçmesini sağlar.
Vücuttaki yararlı etkilerini azalttıkları için balığın yanında gazoz, kola, meyve suyu ve meyve aromalı içecekler gibi asitli içecekler tüketmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri