Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır. Un topakları kalın olursa tavada yanar ve balığın lezzetini bozar" diye konuştu.
Mısır unu genellikle tercih edilir çünkü balığa ekstra bir çıtırlık sağlar. Mısır ununa ek olarak, bir miktar tuz ve baharat da eklenebilir. Bu, balığa daha fazla tat katacaktır. Balık, tüm yüzeyleri eşit miktarda unla kaplanacak şekilde un karışımına batırılmalıdır.
Balıkları tek tek mısır ununa arkalı onlu buluyoruz ve tavaya diziyoruz. Altı kızarınca bir tabak yada kapakla ters çeviriyoruz ve diğer tarafını kızartıyoruz. Üzerine sıcakken yarım limonun suyunu gezdiriyoruz servise hazır.
Balıkları tavaya dizmeden önce tavanın zeminini bir miktar yağ ile silmeniz, yağlamanız daha iyi sonuçlar verecektir. Hamsi ya da sardalya gibi ufak balıkları dilerseniz una batırıp tavaya dizebilirsiniz. Mısır unu ya da beyaz un kullanabilirsiniz.
Daha sonra balıkları una ya da galeta ununa buladığınızda hem daha lezzetli olur hem de yapışmazlar. Kızartma aşamasında yağın iyice ısındığından da emin olmalısınız. Yağ çok sıcak olmazsa balıklarınız yağ çeker.
İlgili 16 soru bulundu
Hazırlamışken de fotoğrafladım. Ben balığı unlayıp kızartacaksam genelde mısır unu kullanırım ama elinizde mısır unu yoksa normal un da kullanabilirsiniz. O şekilde de çok güzel olur. Çocukluğumda bizim evde balıklar her zaman beyaz unla unlanıp kızartılırdı.
Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır. Un topakları kalın olursa tavada yanar ve balığın lezzetini bozar" diye konuştu.
Eğer sıvı yağda kızartıyorsanız balığın sadece 2/3'ünü kaplayacak kadar yağ koymalısınız. Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır.
Çıtır Balık Nasıl Yapılır ? Filetoların her iki tarafını taze çekilmiş tuz ve karabiberle tatlandırın. Filetoları kızartmak için önce una, sonra çırpılmış yumurtaya bulayın. Bizim Mutfak Çıtır Pane Harcı'na bulanmış balık etlerini kızgın yağda kızartın.
Temizlenen balıkları güzelce yıkayıp, tuzlayın. Tavaya yağ koyup, kızdırın. Balıkları mısır ununa bulayıp, tavaya dizin. Kızardığında kapak ya da büyük düz tabak yardımıyla ters çevirip, diğer tarafını da kızartın.
Malzemeler: 1 kg. istavrit, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 su bardağı mısır unu, Kızartmak için: 1/2 su bardağı ayçiçek yağı. Pişirme önerisi: Ayrıca elinizdeki balığı, miktarına göre porsiyonlara bölerek, tek kişilik pişirme tavalarında hazırlayıp servis edebilirsiniz.
Kolay bulabildiğimiz bu lezzetli balığı, klasik bir tava tarzında pişirmesek olmazdı.Her balığın en lezzetli haline büründüğü bu pişirme tekniğini tüm balıklarınıza kullanabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey biraz mısır unu, beyaz un ve kızartmak için sıvı yağ!
Somon yıkanıp süzüldükten sonra, üzerine hafif tuz ekilip geniş bir tabağa dökülen mısır ununa bulanır. Yarım yemek kaşığı sıvı yağ gezdirilmiş tavada, arkalı önlü kızartılır.
Diğer ekmeklere göre daha sert yapıya sahiptir. Beyaz un ya da tam buğday unu yerine mısır unu kullanılır ve ekmeğin tadında mısır unu vardır. Karadeniz'deki köylerde mısır ekmeği sobalarda ve özel fırınlarda pişerek lezzetini kazanır.
Hamsi, istavrit ve mezgit gibi küçük balıkları kızartırken, tavaya yağ koyup kızdırdıktan sonra unladığınız balıkları aralıksız olarak ve düzgünce dizmelisiniz. Balıkları tek tek çevirmek yerine tavanın üzerine bir tabak ya da kapak kapatarak, tek bir hamlede ters yüz edin.
Palamut Nasıl Kızartılır? Palamutları kızartmak için takoz şeklinde kesebilir veya bütün halde bırakabilirsiniz. Palamutları kısa sürede kızartmak için, dışını mısır ununa bulayın. Daha sonra derin yağlı bir tavada önlü arkalı kızartın.
Balıkçıda daha iyi. Öncelikle güzelce suyla yıkayalım. Daha sonra tuzlayıp galeta ununa batıralım ve kızgın yağımızda kızartalım. Kızarmış balıklar kağıt havluya koyalım ki yağını alsın.
Sıvı yağlar, tereyağı veya her ikisi birden kullanılabilir. Daha çok beyaz etli, yağsız balıkların kızartılması önerilir. Kalınlığı 3 cm'nin altında olan balıklar ya da büyük balıkların takozu veya filetosu tercih edilmelidir. Genel olarak kızartma sıcaklığı 165-195°C aralığında olmalıdır.
Az Yağda Tavada Balık Pişirme
Sardalya, hamsi gibi küçük yağlı veya az yağlı balıklar kılçıklarından ayıklanır. Tuz, karabiber, çok az limon suyu ve istenirse az beyaz şarap gezdirilerek yarım saat bekletilir. Hafif unlanarak önce derili kısmı sonra da iç kısmı kızartılarak hazırlanır.
Suyu süzülen balıklar tuzlanıp unlanır ya da tuz ve karabiber karıştırılmış una bulanarak kızartılır. Beyaz etli balıklar unlanmadan önce süte, küçük ve siyah etli balıklar da biraya batırılırsa çıtır çıtır olurlar.
Izgara için yağlı ve kalın kılçıklı balıklar haşlama, buğulama, marine etme ve tavada pişirme için ince kılçıklı, az yağlı veya yağsız balıklar tercih edilmelidir. Pişirme, balığın yumuşamasını sağlar. Balık piştiğinde, eti parlaklığını kaybeder, daha sıkı ve beyaz bir görünüm alır.
Yağa ıslak bir malzeme atmamaya özen gösterin. Örneğin sebze kızartmak istiyorsunuz. Sebzeleri yıkayıp pişirmeye hazır hale getirdikten sonra bir kağıt havlu yardımıyla fazla sularından arındırın. Güzelce kurutmadan yağa atmamaya özen gösterin.
1 su bardağı un, 2 yumurtanın çırpılmış beyazı, 1 su bardağı su, 2 diş ezilmiş sarımsak, 1 çay bardağı incecik kıyılmış kapya biber, 2 adet ince kıyılmış taze soğan ve 1 çay kaşığı tuzla hazırlanır. Balıklar una bulandıktan sonra tüm bu malzemelerin karıştırılmasıyla hazırlanan bulamaca batırılır.
Izgarada balık pişirecekseniz çipura ve palamut gibi yağlı ve iri balıkları tercih etmelisiniz. Kızgın yağda kızartmak için küçük balıklar çok daha uygundur. İstavrit, hamsi, sardalya, barbun gibi balıkları kızgın yağda pişirebilirsiniz.
Balık unu, taze deniz balıklarından yada işlenmemiş balık atıklarındaın üretilen, çok yüksek protein içeriğine sahip amino asit ve vitamin kaynağıdır. Geçmişte, Büyük Britanya ve Japonya'da gübre olarak kullanılan balık unu, yüksek besin değeri nedeniyle hayvanların ilk beslenmesinde de kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri