Balık; selenyum, iyot ve D vitamini açısından da zengin bir besin kaynağıdır. Selenyum, bağışıklık sistemini güçlendirirken, tiroid fonksiyonunu da korumaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda selenyum sağlıklı saçlar ve tırnaklar için gerekli besin kaynağıdır.
Kalbinizi korur, Alzheimer riskini ve kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Mevsim geçişlerinde sıklıkla kapımızı çalan enfeksiyonlara karşı da bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Vücudun kış aylarında daha fazla ihtiyaç duyduğu A, B1, B2 ve D vitaminlerini düzenli balık tüketimi ile karşılayabilirsiniz.
Balık tam bir kalp dostudur. Balığın içerisindeki omega3 yağ asitleri kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) artırır. Kandaki trigliserid yani serbest yağların düşürülmesini sağlar. Tansiyonu düşürerek kalp yetmezliğinden ve inme riskinden korur, kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını artırır.
Birden fazla cilt problemine karşı önlem ve koruma sağlayan balık, cildin daha parlak gözükmesine ve ciltte oluşan sivilce, leke, kırışıklık gibi problemlerin giderilmesinde oldukça faydalıdır. Ciltteki tıkanmış gözenekleri azaltarak cildin daha genç gözükmesini sağlar.
İlgili 20 soru bulundu
Siyah etli balıklar, Omega-3 yağ asitlerini daha fazla tutar. Doymamış yağ olan Omega-3′ün EPA ve DH olmak üzere iki çeşidi de, balıklarda ve deniz ürünlerinde bulunur. VİTAMİN İÇERİĞİ: Balıklar B grubu vitaminlerinden B1, B2, B3, B6 ve B12; ve yağda eriyen A ve vitaminlerinin iyi kaynakları olarak kabul edilirler.
Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Balıkların protein oranları oldukça yüksektir. Özellikle ton balığının ardından en çok protein oranına sahip olan balık türü karidestir.
Balık yağında bulunan omega-3 yağ asitleri beyin fonksiyonu ve gelişiminde önemli rol oynar.
Balıktaki yağ asitlerinin başlıca özelliği ise vücudun enerji üretimine katkıda bulunmasıdır. Bu yağ asitleri, vücutta oksijene bağlanarak, elektron transferini gerçekleştirip enerji sağlar. Bu nedenle balık yağı açısından zengin bir beslenmenin yorgunluğu giderdiğine, kavrama gücünü ve hareket kabiliyetini artırır.
Balık yemek, vücut direncini arttırır, enfeksiyonlara karşı korur, kolesterolü düşürür, kalp damar sistemini destekler, beyin ve hücrelerin gelişimine katkıda bulunur, yaşlanmayı geciktirir, depresyona karşı mutluluk duygusunu artırır.
Yüksek yağ oranı bulunan somon, alabalık, sardalya, ringa balığı, uskumru ve ton balığı gibi balık türlerinin barındırdığı Omega-3 yağ asitleri de diğer balıklara oranla daha fazladır.
Ceviz, keten tohumu ve özellikle somon, uskumru, hamsi ve sardalya gibi soğuk su balıkları önemli Omega3 kaynağı olarak dikkat çekiyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, beyin sağlığı ile beslenme arasındaki ilişkinin önemli olduğunu söyledi.
Aslında bütün balıklar D vitamini içerir fakat yağlı balıklarda yağsız balıklara oranla vitamin D oranı daha fazladır.
En sağlıklı balık, fırın ve ızgarada pişendir. Derin yağda kızartılan balıkların içerdiği yararlı maddeler kaybolur. Hatta sürekli doymuş ve trans yağlarda pişirilen balık yiyenlerde, kalp hastalığı ve inme riski daha fazladır.
Balık tazeliği nasıl anlaşılır sorusunun yanıtı balığın gözlerinde ve pullarındadır. İkinci adım ise balığın dik bir şekilde durmasıdır. Dik durmayan balıkların bayat olma olasılığı yüksektir. En taze balık deniz kokar.
Somon, hamsi, istavrit, sardalya gibi balıkların zeka gelişimine katkısını düşününce işi eğlenceli hale getirmek ailelere düşüyor. Balık eti, bol miktarda A, D, K ve B grubu vitaminler (B1, B2, B6, B12) içermektedir. Ayrıca balık iyot, fosfor, kalsiyum, çinko, bakır, selenyum gibi vitamin ve minerallerden de zengindir.
Bu yüzden balık gibi omega 3 bakımından zengin içerikli besinler tüketmek unutkanlık için faydalı olacaktır. Haftada en az 2-3 kez balık tüketmek unutkanlığı önlemek adına oldukça etkili olacaktır. Somon, ton balığı, uskumru gibi balıklar, omega 3 içeren balıklar arasında başta yer alıyor.
Son zamanlarda menülerde genelde et-tavuk -balık porsiyonlarının miktarları yazılmaya başlandı. Bunları okumaya özen gösterin. Pişmiş veya çiğ ağırlıklarını mı yazıyorlar; bunu mutlaka sorun. 1 porsiyon kırmızı et pişmiş olarak 100-120 gram, tavuk-hindi eti 120-140 gram, balık 150-200 gram civarındadır.
Balık Eti:
Balık eti, zengin içeriği sayesinde kırmızı ete ve tavuk, hindi gibi kanatlıların etlerine eşdeğer düzeyde protein içerir. Ayrıca deniz balıkları son derece iyi birer iyot kaynağıdır.
Tavukta kırmızı ete oranla daha fazla protein var
Kanatlı hayvan etleri sığır ve koyuna göre daha az yağ içerir. Doymuş yağ ve kolesterol içerikleri de daha düşüktür. Özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti, en yağsız et olarak görülebilir.
Kara levreği adıyla da bilinen eşkina balığı besin değeri yüksek balıklardan biridir. Lezzeti ile damaklarda tat bırakan bu balık, her bir parçasında sağlık için şifa saklamaktadır. Ülkemizde tüm denizlerde görme ihtimaliniz çok yüksek olan eşkina balığının, ılıman denizlerde görülme olasılığı daha yüksektir.
Dengeli ve düzenli bir beslenme için haftada en az 2 porsiyon balık tüketilmelidir. Tüketilen porsiyonda yağlı balık olarak sınıflandırılan sardalya, somon gibi balık çeşitlerinin de bulunması faydalı olur. Tüketilmesi gereken balık miktarı, hamile, emziren kadınlar, bebek ve çocuklar için farklılık gösterebilir.
Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit, Şubat ayında kalkan, tekir uskumru, lüfer, Mart'ta kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanı. Nisan'da ise kalkan mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç yenmeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri