Balıklar strese girerse, ortamda yaşamaları için zorlaşırsa balıklar kolayca hastalık etkenleri sebebiyle hasta olabilirler. Genelde akvaryumdaki balıklar motor sesini umursamaz.
Kortisol, balığın tüm metabolik faaliyetlerini olumsuz yönde etkiler. Stresin ileri aşamalarında, üreme oranının düşmesi, büyüme oranında azalma, hastalıklara karşı duyarlılık ve hatta ölüm gibi geri dönüşümü olmayan sonuçlar meydana gelir.
Balıklarda Stres Oluşturucu Faktörler
Yaygın stres kaynakları; balığı yakalamaya çalışmak, su sıcaklığındaki değişiklikler, balığa elle muamele etmek, stok yoğunluğu ve oksijen yetersizliği gibi faktörlerdir (Küçükgül ve Şahan, 2008).
''Bilim adamları, akvaryumun insan üstünde olumlu bir etki yarattığını belirlediler. Yapılan araştırmalar, akvaryumun dinlendirici bir özelliğinin bulunduğu ve akvaryumu seyretmenin kalp atışlarını yavaşlatarak stresi giderdiği kanıtlandı.''
Yine ışığın tüm gece açık olması balıkların strese girmesine neden olur. Çünkü balıklar da enerji toplamak ve metabolizmalarının güçlü kalması için uyurlar. Bazı balıklar ise gece dolaşır ve sürekli ışıklı ortamlarda rahat edemezler. Akvaryum taban malzemesi de balıkların stres yaşamalarına neden olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Balıklar sesleri bizim duyduğumuz titreşim frekansına göre duyarlar ama balık türleri arasında sese duyarlılık farklılık gösterir. Balıkların işitmesi titreşimin duyulmasının balığın bir cevap hareketi ile desteklenmesine bağlıdır.
*Üzerlerinde beyaz noktalar belirdiyse, *Yüzgeç ya da kuyruklarında herhangi bir deformasyon, yırtılma ya da şekil bozukluğu varsa, *Vücutlarında yara ya da renk değişimi gözlemliyorsanız balıklarınız rahatsızlanmış olabilir. Bu durumda mutlaka bir veteriner hekime başvurmanız gerekir.
Balıklar genellikle oda sıcaklığında (20 C) 24 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız yerlerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 24 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır.
Balığın hava kesesinde problem var. Hava kesesi patlamış olabilir, hava kesesinde bir tür iltihap olmuş olabilir. Genelde tek tip kuru yem yiyen balıklarda ve yüzen yem yiyen japonların çok fazla hava yuttuğu için hava keseleri zarar görebiliyor.
Uzmanların balıkların yüzdüğü akvaryumdaki suyun sıcaklığını artırınca balıkların yavaşladığını fakat suya morfin ya da aspirin eklenmesi durumunda balıkların daha rahat hareket ettikleri belirtildi.
Balıklarda canlı olduğu için onlarında dinlenme ve uyumaya ihtiyaçları vardır. Balıklar gözlerini kapatamadıkları için oldukları yerde durarak dinlenirler. Gün ışığının olmadığı yerlerde dibe çökerek ya da dayanacak bir yer bularak balıklarda uyumaktadır.
- misine sağlam değilse yıpranmışsa balık kaçar. kaliteli ve az kullanılmış deformesiz misine kullanmak en uygunu. - iğnemiz çürükse iğne kırılır balık kaçar, her avda sıfır takım kullanmak en sağlıklısı. - iyi tasmalanmamış balık yemi ve iğneyi kusar kaçar.
Ancak yapılan bilimsel araştırmalar balıkların zeki ve duygusal yaşamlara sahip olduğunu ortaya koyuyor. Neşe, rahatlama, oyun oynama, stres ve depresyon gibi bir çok duyguyu sergiledikleri gözlemleniyor.
Balık burçları anlaşmazlıklardan asla hoşlanmaz. Uyumlu olmalarıyla bilinen Balık burçlarının sevmedikleri şeyler arasında anlaşmazlıkları sayabiliriz. Balık burçlarının sevmedikleri bir başka şey katı kurallar ve disiplindir.
Bu hususta balıkların acı çekip çekmediğini de bilmelisiniz. Birçok insanın inandığının aksine balıklar, son derece zeki canlılardır ve duyguları hissederler.
Balığı yeni suya koyarsanız, sıcaklığın ayarlanmasına yardımcı olmak ve balığınızı şok etmemek için plastik torbayı suda 15-20 dakika bekletin. Su kalitesini kontrol edin. Ölmek üzere olan balıkların çoğu sudaki iyileşmeler sonucu kolayca canlandırılabilir.
Japon balıklarının diyeti bitkisel ağırlıklı olmalıdır. Gereken şartlar sağlandığında japon balıkları 25 yaşına kadar yaşayabilir. Üreme olgunluğuna minimum 1-1,5 yaşlarında ulaşırlar.
Cevabın evetse hava kesesi patlamıştır çok uzun süre yaşamaz :-( Evet öyle oluyordu dediğiniz gibi peki hava kesesi neden patlar? 1'nci ve en önemli etken akvaryumcular balığı seçtiğinizde kepçeyle hızlıca alır ve poşetlemeden önce kapa alırken hızlıca atar bu çok öenmli bir etkendir.
Fanus canlı beslemek için uygun bir ortam değildir. Fanusun içerisinde, filtre olmadığı ve bakteri döngüsü oluşmadığı için, balıklarınız, kendi atıklarından oluşan amonyumdan zehirlenerek öleceklerdir. Fanusta beslenen her balık, ölüme mahkumdur.
Balık sevgiyi hissetmez, sevgi neticesindeki iyi bakımı hisseder.
Bir aylıktan daha genç yavruların dışında balıklar, birkaç gün hatta birkaç hafta zarar görmeden aç kalabilirler. Yemlenmedikleri bu süre içinde, akvaryumda kalmış artıklar, yosunlar ve vücut rezervleriyle idare edebilirler.
Normalde yetişkin balıklar 3 gün sorunsuz kalabilir ama dönüşünüz gecikir vs. aksilikler çıkabilir diye en iyi seçenek otomatik yem makinası kullanmak..
Hastalık veya ölüm belirtilerini kontrol etmenin en iyi zamanı besleme öncesidir. Nefes alma bozuklukları: Nefessiz kalma, hızlı nefes alma, akvaryum suyunun yüzeyinde yüzme veya akvaryumun dibinde uzanma gibi belirtileri ara; bunlar hastalığın veya suyun kalitesinin düşük olduğunun göstergesi olabilir.
Solunum: Balıklar, solungaçları aracılığıyla suyu oksijen ve diğer gazlar için filtre ederler. Ağızlarını açıp kapatmak, solunum işleminin bir parçasıdır ve suyun içerisinde oksijeni alarak ve karbondioksiti dışarı atarak gerçekleştirilir.
Hava kesesi problemi yada fazla yememe. Hava kesesi patlamış olabilir. Suya fazla hızlı yada sert şekilde bırakırsanız balıkların hava kesesi patlayabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri