Balık tutkalı antika malzemelerin restorasyon işlemlerinde ve yüksek yapıştırma gücü gereksinimi olan işlemlerde kullanılan bir tutkaldır, homojen ve heterojen ürünleri yapıştırabilir.
Beyaz tutkal, büyük ya da küçük tüm yapıştırma işlerinde kullanılabilen ve uygulandığı alanda estetik görünüm elde edilmesini sağlayan bir malzemedir. Ev içi tadilat işlemlerinde sıklıkla kullanıldığı gibi hobi amaçlı ürünlerin yapımında da tercih edilir.
Tutkal ağaç, mobilya, tekstil, kâğıt ambalaj, plastik, kırtasiye ve dekorasyon işlerinde kullanılan yapıştırıcı maddedir. Çeşitli gereçlerin birbirine yapıştırılmasında kullanılan maddeye tutkal, yapıştırma işlemine tutkallama denir.
Kuruma süresi havanın sıcaklığına ve tahtanın rutubetine bağlı olup, normal şartlarda 40-45 dakikada kurur.
GÜÇLÜ POLYÜRETHANE YAPIŞTIRICI – DENİZ TUTKALI 500 GR. En çok ahşap sanayinde kullanılan tutkal çeşitlerinden birisidir. Gemi imalatı, ahşap oyuncakların yapıştırılması ve kapı pencere imalatı gibi sektörlerin vazgeçilmez ürünlerinden birisidir.
İlgili 40 soru bulundu
APEL MARİN POLİÜRETAN TUTKAL (GEMİCİ TUTKALI / DENİZ TUTKALI) * Gemici tutkalı tek komponentli bir ahşap yapıştırıcısıdır. Ortamdaki ve ahşabın yapısındaki nem yardımıyla kürleşir. * Kolay uygulanır, hızlı kurur, suya dayanıklıdır.
Su ve nem geçirmez. Mükemmel yapışma gücüne sahiptir.
D3 mekanik tutkal fırçası, sıkma tüp, havalı tutkal tabancası ya da mauel silindir ile uygulanabilir. Soğutma süresi ahşabın şekline ve boyutlarına bağlıdır. Su dayanımı üretimden 7 gün sonraya kadar sağlanamaz. Uygun şartlarda orijinal açılmamış ambalajında depolanması durumunda 12 ay'dır.
İlk olarak yapıştırıcıyı ince bir tabaka halinde uygulamak gerekir. Ayrıca, ortamın sıcak ve kuru olmasını sağlayarak kuruma sürecini hızlandırabilirsiniz.
Tuz, sıcak suyun içinde eriyerek yapıştırıcının yüzeyden kolayca kalkmasına yardım edecektir. Temizleme işlemine başlamak için bir kase içine 2 yemek kaşığı kadar tuz koyun ve üzerine bir miktar sıcak su ilave edin.
Ahşap dışında plastik, metal ve kumaşa da yapışır.
Beyaz tutkalın içinde küfe ve bakteri gibi organizmalara karşı özel koruyucu maddeler barındırdığı için sadece ahşap işlerinde kullanılabilir. Ayrıca beyaz film oluşturan ürünlerde suya dayanım az olduğundan su gören yerlerde kullanılamaz. Ayrıca endüstriyel tesis ve gıda üretim alanlarında da kullanılabilir.
TUTKAL ÇEŞİTLERİ
Genellikle kağıt yapıştırmak yerine daha yüksek tutuculuğa ihtiyaç duyulan mobilya yapım işleri ve ahşap yapı ürünleri oluşturulurken kullanılır. Beyaz tutkal ise marangoz tutkalı olarak da bilinir ve sıklıkla kağıt ve ahşap işlerinde kullanılır.
Bu sebeple ayakkabıların görünmeyen iç kısımlarında ve tabanın tam alt kısmının yapıştırılmasında açık sarı bir renge sahip ama güçlü bir yapıştırıcı olan kontakt yapıştırıcılar veya tutkallar kullanılmaktadır.
Birbirinden farklı özellikteki maddeler örneğin; alüminyum-kâğıt, demir-odun, kumaş-kağıt tutkallarla etkili şekilde birleştirilebilir.
Reçine ve sertleştiriciden oluşan epoksi yapıştırıcılar, plastik malzemelerin birleştirilmesinde en etkili yöntemlerden biridir. Epoksi yapıştırıcılar güçlü ve dayanıklı bir bağ oluşturarak malzemelerin sağlam bir şekilde tutunmasını sağlar.
BRİO Epoksi Suya Dayanıklı Yapıştırıcı, çift bileşenli yüksek yapıştırma gücüne ve suya dayanıklılığa sahip epoksi yapıştırıcıdır. Oda sıcaklığında sertleşir ve çatlama yapmaz. Su ve çeşitli kimyasallara karşı dayanıklıdır.
Siyanoakrilat veya Türkçedeki yaygın adıyla Japon yapıştırıcı; tek bileşenli, çözücü (solvent) içermeyen, çabuk kuruyan (2-50 saniye), ısı direnci yüksek olan, az bir miktarla yapışma sağlayan, çok küçük boşluklara bile nüfuz eden bir yapıştırıcı. Siyanoakrilat, endüstriyel kullanımda genellikle CA olarak kısaltılır.
PLUSLOK® 2480 kauçuk takviyeli siyah renkli hızlı yapıştırıcıdır şok darbelere sarsıntılara karşı diğer şeffaf yapıştırıcılara göre daha dirençli ve dayanıklıdır 120 dereceye kadar ısıya dayanır.Orta-yüksek yoğunlukta bir ürün olup 3-5 dakika içinde yapıştırma işlemini tamamlar.
Boya ve Tutkal Dumanlarının Solunması Benzen Zehirlenmesine Neden Olabilir. Kurşun, asbest ve hatta küf, benzenden önce tehlikeli maddeler olarak akla gelebilir.
Polyvinyl acetate olarak tanımlanan plastik tutkallar pek çok farklı alanda kullanılabilen en yaygın tutkal çeşididir. Bu tür tutkallar suni reçine olup üretiminde su, kömür, kireç ve sirke asidi gibi maddeler kullanılarak kimyasal yollarla elde edilmektedir.
Bunlardan ilki bal çok sıcak ısıda saklanmamalıdır. Bal 25 derece sıcaklığın altında bir ısıda tutulmalıdır. Bu sıcaklığın üzerinde bir sıcaklıkta uzun süre tutulduğu zaman bal içerisindeki HMF (Hidroksimetil Furfural) miktarı artar.
Cestel Deniz Tutkalı
Tek bileşenli, solventsiz,havanın nemi ile kuruyan sağlam bir bağ kuran poliüretan bazlı yapıştırıcıdır. Cestel Tutkal CESBIND 1000 suya karşı dayanıklıdır. 2 saat içinde pres altında kaldıktan sonra zımparalama, kumlama gibi işlemler yapılabilir.24 saat sonra tam reaksiyona girmesini bitirir.
Deniz tutkalı nerelerde kullanılır? Tekne imalatlarında ve tamiratlarında yaygın olarak kullanıldığı için deniz tutkalı adını alan deniz tutkalları ayrıca ahşapların birbirine yapıştırılmasında, ahşapların metallere, plastik, beton ve tuğlalara yapıştırılmasında kullanabilir.
Polivinil asetat esaslı, tahta, su bazlı emülsiyon tutkalı.Tahta, MDF, Sunta Formika tarzı ürünlerin yapıştırılmasında kullanılır. Bakteriyolojik bozunmaya karşı korunmuş, zehirsiz, kuruyunca şeffaflaşan, kokusuz EN 204 standartına göre D3 sınıfındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri