Kapsül balık yağlarınn içimi esnasında küçük çocukların boğazına takılabilir. Bu yüzden küçük çocuklar kapsül balık yağı içemeyebilir. Bu nedenden dolayı belli bir yaş altındaki çocuklara kapsül balık yağı önerilmez. Büyük ebattaki kapsüller (1000mg veya 1200mg) yetişkinler dahil, kullanıcılar için yutulması zordur.
Isırmadığın sürece sorun yok. Hap yutar gibi suyla yut.
Dolayısıyla balık yağı dozunuzu, sabah ve akşam olmak üzere yemeklerden önce olacak şekilde ikiye bölerek kullanmak reflü ve hazımsızlık gibi şikayetlerinizin oluşmasını önleyebilir (1). Takviye kullanımındaki önemli noktalardan bir diğeri ise en üst düzeyde yararlanmak için emilim düzeyini artırmaya çalışmaktır.
Çiğnenebilir balık yağı çeşitleri şişe içindeki kapsüllerden oluşur. Doğal tadını bastırmak için farklı aromalarla tatlandırılır ve yumuşak yapısıyla çiğnemeyi kolaylaştırır. Balık yağı şurubu, tablet ve kapsül halini tercih etmeyenler, yutmakta zorluk çekenler için elverişli bir alternatiftir.
Sıvı ve saf bir balık yağının içimini kolaylaştırabilmek için balık yağı salataya, meyve suyuna karıştırılarak veya limon-portakal sıkılarak da içilebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Genellikle günde bir kere tüketilmesi önerilen balık yağlarının, tok karnına çocuklara verilmesi gerekir. Tok karnına alınan balık yağı, besleyici unsurların daha iyi emilmesini sağlar. Çocuklara aç karnına balık yağı içirilmesi, mide bulantısı gibi sorunlara yol açabilir.
Balık yağı bunun dışında, kalp hastalıklarının azaltılmasında oldukça önemli bir takviyedir. Yapılan araştırmaların sonucunda ortaya çıkan belirtiler, balık yağının kolesterolü ciddi anlamda düşürdüğünü ve kalp hastalıklarına iyi geldiğini belirtmektedir. Ancak gereğinden fazla tüketilmemesi oldukça önemlidir.
Balık yağı, balık veya soya alerjisi olan kişiler tarafından alınmamalıdır. Hamileyseniz ya da emziriyorsanız, karaciğer veya pankreas hastalığınız varsa, şeker hastalığınız veya hipotiroidizminiz varsa ve günde 2'den fazla alkol kullanıyorsanız, almadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
Kapsül formda bulunan Möller's ürünleri su veya sıvı yutularak kullanılır. Sıvı formdaki takviyeler ise kutu üzerinde yazan direktiflere göre tüketilebilir.
Unutmamamız gereken, balık yağı tüketiminde de dikkatli olmak önemlidir. Aşırı tüketim ishal, kaşıntı, baş dönmesi gibi yan etkiler gösterebilir. Balık yağı destek olarak alınacak ise hekim kontrolünde olmalıdır.
Cildin genel sağlığını desteklemede katkısı olabilen balık yağı, düzenli kullanımda cildi besleyerek daha canlı ve taze bir görünüm kazanmasını sağlayabilir. Cilde gerekli proteinleri vererek cildin yenilenmesine de destek olabilen balık yağı, ciltte oluşan sivilce ve aknelerin iyileşme sürecinde kullanılabilir.
Balığı sabah kahvaltıda da yiyenler var (İsveç, Norveç, Danimarka mutfakları), öğlen veya akşam yemeğinde tercih edenler de (Akdeniz mutfağı). Dolayısıyla omega-3 desteklerini de sabah veya akşam almanız arasında ciddi bir farklılık söz konusu olmaz.
2011 yılında krill yağı üzerine yapılan çalışmalarda alınan sonuçlara göre; krill yağının çok düşük bir miktarı bile yüksek fayda sağlamaktadır. Krill yağı Canan Karatay tarafından da gündeme gelen bir takviyedir. Omega 3 açısından zengin olan bu yağ, kadın ve erkekler için önerilir.
“Yazın balık yağı içilmez” sözü bilimsellikten uzaktır.
Yaz aylarında kullanımının sakıncalı olduğunu gösteren hiçbir bilimsel veri olmadığından bu aylarda kullanımında kısıtlama yoktur. Bu önyargı D vitamin ihtiyacının farklı kaynaklardan sağlanması üzerine oluşmuştur. D vitaminin en önemli kaynağı güneş ışığıdır.
Sonuç olarak balık yağı, yani Omega3 yağları, kilo aldırmamakta, ancak zayıflamaya da sebep olmamaktadır. Balık yağının kilo verme amaçlı kullanılması doğru bir tüketim yöntemi değildir.
Balık yağı ise karaciğerin telomer uzunluğunu değiştiriyor. İki yağ da farklı şekilde alkol dışı karaciğer yağlanmasına yol açıyor. Alkol dışı karaciğer yağlanmasının başlıca belirtileri arasında kilo kaybı, hafif karın ağrısı, halsizlik, zihin bulanıklığı yer alıyor.
Omega 3'ü balık alerjisi olanlar, kan ilacı kullanan ve kronik rahatsızlıkları olan kişiler kullanamaz. Kan sulandırıcı etkisinden dolayı ameliyat öncesinde ve ameliyat sonrasında kullanılması tavsiye edilmez. Hamilelerin ise doktor tavsiyesi ile tüketmesi gerekmektedir.
Bulantı , kusma , ishal veya kabızlık gibi gastrointestinal semptomlar balık yağı takviyesi kullanımında Görülebilecek yan etkilerdendir. daha tehlikeli yan etkiler arasında , gastrointestinal kanalda kanama veya ülserlerin kötüleşmesidir. Kanama riski antikoagulan ilaçlarla beraber kullanımda artar.
Omega-3 takviyesi seçerken EPA/DHA oranının 3/2 ve katları olmasına dikkat edin. Bu oran ne kadar yüksekse, omega-3 takviyesinin kalitesi de o kadar iyidir. Omega-3 takviyesi Trigliserid formunda olmalıdır. Etil ester formundaki omega-3 ürünleri insan sağlığı için uygun değildir.
Balık yağı genellikle en yağlı öğün olan akşam yemeğinden sonra tok olarak günde 1 kez verilir.
Balık yağı aynı zamanda emilimi hızlandırmak, vücutta görülen etkilerini arttırmak gibi amaçlarla çeşitli kombinasyonlarda yani yanına farklı takviyeler de eklenerek kullanılabilir. Bu takviyelere örnek olarak kalsiyum, demir, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, C vitamini veya D vitamini verilebilir.
Peki bebeklere balık yağı ne zaman verilir? Uzmanlar 1 yaşından küçük bebeklerin balık yağı takviyesi almasını tavsiye etmemektedir. Bunun ana nedeni ise besin alerjisinin oluşma ihtimalidir.
Bununla birlikte, balık yağı, özellikle hafif hafıza kaybı ve depresyon söz konusu olduğunda, beyin üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri