Balık Yedikten Sonra Vücutta Kızarıklık, Ateş Basmasına Dikkat! Histamin
Histamin zehirlenmesi, yüksek dozda histamin içeren gıdaların vücuda alınmasından kaynaklanan bir gıda zehirlenmesidir Bu gıda zehirlenmesine Scombridae familyasından balıkların yaygın olarak neden olmasından ötürü önceleri 'Scombroid zehirlenmesi' adı verilmiştir.
Histamin intoleransının tüm bulguları görülebilir: Mide bağırsak yakınmaları, alerji benzeri bulgular, migren/baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, baygınlık hissi. Yakınmaların benzerliği nedeniyle çoğunlukla hastalarda balık alerjisi olduğu düşünülebilir.
Balık tüketiminin ardından mide ve sindirim sistemlerimizde tahribatlar meydana gelir. Sindirim sistemimiz ve midemiz alt üst olur. Bu sebepten ötürü mide bulantısı, şişkinlik ve halsizlik meydan gelerek kan şekerimiz düşer.
Kümes hayvanlarında yaşanan zehirlenmelerdeki gibi balık zehirlenmeleri de acil tedavi gerektiren ciddi zehirlenmeler arasında yer alır. Balık zehirlenmesi de öteki besin zehirlenmeleri gibi mide bulantısı, kusma, ateşlenme, kramp ağrısı ve baygınlık gibi semptomlar ile kendini belli eder.
İlgili 38 soru bulundu
Doktorda gerekli tedavi yapıldığında bu durumun etkisinden kurtulmak için birkaç gün hafif gıdalar ile beslenmeniz önerilir. Balık zehirlenmesine iyi gelen yiyecekler elma, muz, limon ve haşlama sebzeler olabilir. Zehirlenmeden dolayı yorulan midenizi çorba ve sulu gıdalar ile rahatlatmanız tavsiye edilir.
Taze balık suya bırakıldığında dibe çökmektedir. Ağız kısmı genelde kapalıdır ve taze balık deniz kokar. Solungaçları kırmızı ve nemlidir. Bayat balığın gözleri donuk ve mattır.
Vücuttaki yararlı etkilerini azalttıkları için balığın yanında gazoz, kola, meyve suyu ve meyve aromalı içecekler gibi asitli içecekler tüketmeyin. Tercih edeceğiniz taze limon sıkılmış maden suyu sindirim sistemini desteklemesinin yanı sıra sağladığı antioksidan ve minerallerle daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
Kusma, bulantı gibi mide rahatsızlıklarının yanı sıra dengede bozulma, baş dönmesi de balık zehirlenmelerinde ortaya çıkan belirtileri arasında bulunur. Balıkla birlikte yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleri tüketmişseniz ve balık bayatsa, bu durumda belirtileri daha erken fark etme şansınız olur.
Bol bol su tüketilmelidir. Haşlanmış sebze gibi hafif besinler tüketilerek sindirim sistemi rahatlatılmalıdır. Limonlu su içilebilir. Zehirlenme sonucu olabilecek ishal gibi sorunların önüne geçmek isteyenler muz tüketebilir.
Balık tükettikten sonra da 2 ila 3 saat arasında bu şikayetle rile karşı karşıya kalınırsa balık zehirlenmesinden şüphelenilebilir. Balık yedikten sonra midede karın ağrısı meydana gelebilir. Karın ağrısından sonra sık kusma ve mide bulantısı şikayetleri ortaya çıkar.
Çok fazla veya çok az şeker yiyerek kan şekeri düzeylerinde oluşan değişiklikler bazen baş ağrılarını tetikleyebilir. Baş ağrıları şiddetine bağlı olarak yaşam kalitesini düşürür ve son derece can sıkıcı zamanlar geçirilmesine neden olabilir, bu sebeple baş ağrılarının kaynaklarını belirlemek herkes için çok önemlidir.
Balıklarda özellikle histamin oluşumuna rastlanmaktadır (Alper ve Temiz 2001). Balıkta yüksek oranda histamin oluşumu insanlarda histamin (Scombroid) zehirlenmesine neden olmaktadır.
Balık yedikten sonra süt ve süt ürünü içeren tatlıların yenmemesi tavsiyeler arasındadır. Lakin yine taze ve bayat balığın farkına dikkat çekiyor uzmanlar.
Klinik. Skombroid toksisitesinin belirti ve bulguları histamin zehirlenmesi şeklindedir. Genellikle kontamine balığın yenmesini takiben 1 saat içinde (10-30 dk gibi daha kısa sürede olabilir) başlar (1,2,4).
Bizim vücudumuzda da var. Ancak siz eve taze getirdiğiniz balığı 3 gün sonra tüketmek için beklettiğinizde onun bağırsaklarındaki bakteriler, histitini histamine çeviriyor. Bu da vücutta bizim yangı, enflomasyon dediğimizi mide bulantısı, kusma, baş dönmesi gibi problemlere neden oluyor.
Balık içerdiği omega 3 sayesinde de zihni açarak hafıza kaybı ve unutkanlığı önlüyor. Omega 3 aynı zamanda beyin ve sinir sistemini de olumlu yönde etkiliyor. Fosfor ile A vitaminden zengin olması gözde meydana gelen dejenerasyonları önlüyor. Balık aynı zamanda içerdiği kalsiyumla kemik kaybını da önlüyor.
Sütlü tatlılar balığın bayat olması ihtimaline karşı tüketilmezken şerbetli tatlılar yüksek şeker oranıyla mideye rahatsızlık vermeye devam edeceği için tercih edilmiyor. İşte bu noktada en ideal tatlı olarak helva devreye giriyor ve balık yedikten sonra yaşanan kan şekeri düşüklüğüne çare oluyor.
İrmik helvası, fıstıklı un helvası, fındık ezmesi, fırında sütlaç, haş haşlı şekerpare, revani, şambali ve tahinli kabak tatlısı da balık sonrası yenilebilecek tatlıların başında gelir.
"Balık ve süt, yoğurt, peynir, ayran gibi süt ürünleri tazeyse birlikte tüketildiğinde zehirlenmeye neden olmaz. Fakat balık bayatsa ya da bozulmuşsa birlikte tüketilen süt ve süt ürünleri bozuk balıkta bulunan bakteri seviyesini artıracağından ve üremeye uygun ortam oluşturacağından zehirlenmeye sebep olabilir.
Tahin, balıklarda biriken ağır metallerin sıfırlanmasını sağlıyor. Radyasyona karşı vücudu koruyor, vücuttaki fosforu düzenliyor, midedeki asit dengesini normale döndürüyor. Yani, balığın üzerine fırında tahin helvası hem çok yakışıyor, hem de sağlığımızı koruyor.
Eğer balık ve yoğurdu birlikte tüketmek istemiyor ve her ihtimale karşı önlem almak istiyorsanız, balık yedikten en az 8 saat sonra süt ürünleri tüketmeye başlayabilirsiniz.
Bombeli bir yapıya sahiptir. Ancak bayat balığın gözleri matlaşmıştır. Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Bayat balığın karın kısmı gaz birikimiyle beraber şişkin bir görünüme sahip olur. Pulların görüntüsünde bozulmalar meydana gelir. Bayat balık elle tutulduğunda kasları gevşediği için ikiye katlanıldığı görülür. Bayat balık keskin bir kokuya sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri