Ton Balığı: Diyet Öğünlerin Protein Deposu Tuna balığı olarak da bilinen ton balığı genel olarak konservelenmiş olarak kullanılır. Marketlerde, balıkçılarda dilimlenmiş halde satışa sunulan ton balığı güveç, buğulama, fırında ve ızgarada pişirilebilir. Konserve halinde tüketimi daha yaygındır.
Zayıflamak için diyet yapılırken ton balığı oldukça fazla tüketilmekte olan bir besin olarak bilinmektedir. Ton balığı özellikle kilo vermek için yapılan diyetlerde oldukça büyük bir yere sahiptir. Ton balığı yemek hem zayıflamaya yardımcı olduğu gibi hem de vücut için tüketilmesi gereken sağlıklı bir besin türüdür.
İçerdiği cıva nedeniyle hakkında bazı söylentiler olan konserve ton balığı, tüketim sınırı aşılmadıkça, oldukça sağlıklıdır. Çoğu balık türünde cıva bulunduğu unutulmamalıdır. Onun dışında 100 gramında 20-24 gram protein bulunan konserve ton balığı aynı zamanda A, B, D vitaminleri, kalsiyum ve potasyum içermektedir.
Uzmanlar, konserve ton balıklarının haftada bir defadan fazla tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün de bağışıklığı güçlendirecek besinler arasında sıraladığı konserve ton balığı, düşük kalorisinin aksine yüksek Omega-3, protein ve mineralleriyle karşımıza çıkıyor. Ton balığı, aynı zamanda selenyum, D ve B vitamini kompleksi gibi değerli vitamin ve minerallerin temini açısından önemli bir gıda.
İlgili 25 soru bulundu
Yüksek omega 3 içeriği ve lezzeti ile uzmanların haftada 2-3 kez tüketmelerini önerdikleri ton balığı ile şehriye salatası hazırlayabilirsiniz.
Ton balığı cıva içerdiğinden haftada sadece 1-2 porsiyon tüketilmelidir. Aksi takdirde aşırı tüketim zehirlenmeye yol açabilir. Obeziteye neden olabilecek yağda paketlenmiş ton balığı, konservesi 339 kalori içerdiğinden kilo aldırabilir.
Ton balığı konserve edilmeden önce genellikle pişirme işleminden geçer. Bu yüzden konserve ton balığının pişirilmesine gerek yoktur. Ton balığının en yaygın tüketimi sandviç yapımında kullanmaktır.
Atlantik ve Hint Okyanusu'nun tertemiz denizlerinden sofralara gelen ton balığı, çiftlik balıklarına oranla, bağışıklığı destekleyen Omega-3, protein, vitamin ve minerallere çok daha yüksek miktarda sahip olan bir balık. Günlük 100 ila 300 gram ton balığı tüketimiyle, gerekli Omega-3 ihtiyacı kolayca karşılanabiliyor.
Cıva Miktarı
Özellikle ton balığının yüksek miktarda cıva ve diğer ağır metalleri içerdiğine dair pek çok söylenti olmasına rağmen, son yıllarda belli ton balığı üretilen bölgelerde yapılan araştırmalarda ton balığının içerdiği cıva miktarının sağlık açısından riskli olan sınıra çok uzakta olduğu saptanmıştır.
Türkiye Beslenme Rehberi verilerine 19-50 yaş arasındaki kadınların günlük 1,1 g/gün, erkeklerin 1,6 g/gün Omega 3 tüketmesi önerilir. Emziren ve hamile kadınlarda ise günlük alınması gereken Omega 3 miktarı 1,4 g/gün olarak belirtilir.
Konserve ton balığını taze hali ile tüketmek daha doğrudur çünkü pek çok konserve balığı konserve edilmeden önce pişirme işleminden geçmektedir. Yani bu, kutudan çıkardığınız gibi doğrudan tüketebileceğiniz anlamına gelir.
Varlık “Ton balıkları gayet sağlıklıdır. Sadece raf ömrüne bakmak gerekir. İçinde bol miktarda yağ vardır. Bu yağ ayçiçek ve zeytinyağı olarak ayrılır.
Başta ceviz olmak üzere fındık ve badem, omega 3 kaynakları olarak balık yerine tercih edilebilir. Ayrıca protein ve lif içerikleri de yüksek olduğu için vejetaryen beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.
Özellikle sıcak yaz günlerinde öğün alternatifi olarak veya çay saati menülerine, akşam yemeği için meze niyetine tercih edebilirsiniz.
Küçük porsiyon ton balıklı yeşil salatanın kalorisi 150'dir. Orta porsiyon ton balıklı salatanın kalorisi 325 civarındadır. Eğer ton balıklı salatada mısır tercih edenlerdenseniz o zaman 1 büyük porsiyon salatanızın kalori miktarı 350'ye çıkar.
160 gramlık 1 orta porsiyon konserve ton balığı: 42.45 gr protein. 1249.6 mg sodyum. 508.8 mg potasyum.
1 paketi 375 kkal enerji, 18,87 g protein içermektedir. 1 paketin içerisinde sağladığı 14,4 g lif ve içerdiği sağlıklı yağlar ile bağırsak haraketliliğini arttırmaya destek olur.
Ton balığı diğer protein kaynaklı yiyeceklere göre kalori bakımından da oldukça idealdir. Vücut geliştiren ve diyet yapan sporcular ton balığını sıklıkla önerirler.
Ton balığını tavaya dökün, yağ eklemenize gerek yok, içinde yeterli miktarda hatta daha fazla yağ var ton balığını yağıyla birlikte kavurun. Yağı kızgın olduğunda yumurtaları biraz tuz ekleyerek çırpın ve ton balığının üzerine dökün ve pişirin. Üzerine biraz pulbiber serpip afiyetle yiyin.
Salata tarifi için gereken malzemeler; 1 paket ton balığı (küçük veya orta boy) Göbek marul. Yoğurt.
Ton balığını genellikle salata, makarna gibi tariflerde kullanıyoruz ancak aslında sıcak yemekler pişirmek için de çok uygun bir malzeme. Örneğin biz bugün protein deposu ton balığını domates sosu ile pişirsek nasıl olur dedik, gerçekten nefis bir yemek çıktı ortaya.
Ton balığı pişirilince rengi açılır ama somon daha renkli kalacaktır. Somonun da çeşitli türleri vardır daha aromalı ve yağlıdır. Somon da ton balığı gibi sushi gibi yemeklerde çiğ olarak tüketilir ya da farklı pişirme teknikleri ile tüketilebilir. Pişirilince ton balığına göre kıvamı daha yumuşak olacaktır.
Konserve fabrikasında, balıklar yıkanır, kafaları çıkarılır. Daha sonra balıklar, kızartılarak veya buharda pişirilerek pişirilir, daha sonra kurutulur.
Yüksek seviyede kaliteli protein içeren ton balığı okyanuslarda yaşayan ve farklı türleri olan bir balık türüdür. Düzenli olarak tüketildiğine kalp ve damar hastalıklarının, kanser gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri