Müteaddi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,dil bilgisi Geçişli, lazım karşıtı
Kelime Anlamı: Müteaddit kelimesi, ardışık, sırayla veya peş peşe gelen anlamına gelir. Bir dizi veya olayların birbirini izlemesi durumunu ifade eder. Kökeni: "Müteaddit" kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça'da "مُتَعَاضِد" (mutaaddid) kelimesi birbirini takip eden veya ardışık anlamına gelir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, intiha sözcüğünden türetilmiştir. İntiha sona ermek ve tamamlamak anlamına gelirken, mütenahi, biten ve tamamlanan demektir. Bu kelime tamlamalarda ve kalıp ifadelerde son ve sonuç anlamında kullanılır.
TDK ya göre mütevazi kelimesinin anlamları şunlardır: Mütevazi: Birlerine paralel anlamını ifade eden sıfat. Mütevazı: Gösterişsiz, alçak gönüllü anlamında olan sıfat.
Mülhit TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Dinsiz, imansız.
İlgili 31 soru bulundu
Özellikle kelâm kitaplarında İslam'ın ilk dönemlerinden beri, felsefi düşüncenin etkisiyle İslâm dinini ve peygamberlik kurumunu eleştirerek filozofları peygamberlerden üstün tutmak amacıyla kullanılır. Bu tutumda olan kişiye mülhit (mülhid), bu kişilerin oluşturduğu akıma "melâhide" denir.
Bu kelime, başka bir şeye veya kişiye bağlı olmayan, kendi kendine yeten veya bağımsız olan bir durumu tanımlar. "Müstakil" aynı zamanda bir binanın ayrı bir ev veya daire olarak kullanılabilen bölümlerini ifade etmek için de kullanılır. Örnek Cümle: Bu ev, bahçesiyle birlikte müstakil bir konut olarak tasarlanmıştır.
TDK'ya göre inisiyatif kelimesinin doğru yazılışı "inisiyatif"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Türk Dil kurumuna göre mütevellit kelimesi meydana gelmek ve ileri gelmek anlamlarında kullanılmaktadır. Mütevellit kelimesi doğmuş, dünyaya gelmiş anlamına geldiği gibi belirli bir mevkiye gelmiş anlamında da kullanılmaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mütehassis kelimesi, ''tehassus'' kökünden türetilmiştir. Tehassus, duygulanmak ve içlenmek anlamına gelirken mütehassis sözcüğü ise duygulu demektir. Merhametli ve duygusal kişiler için de aynı kelimeler kullanılır.
Arapçadan gelen ilginç bir kelime olmasının yanı sıra vaveyla 'Çığlık' anlamına gelmektedir. Vaveyla Ne Demek? Vurguladığı anlam doğrudan kendi etkisi üzerinden cümle içerisinde kullanılır. Yani direkt çığlık anlamı ile değerlendirilen bir kelimedir.
Tekamül Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Olgunlaşma, gelişim.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bilahare kelimesi, 'Sonra, daha sonra, sonraları ve sonradan' anlamlarına sahiptir. Bu kelime grupları aynı zamanda bilahare sözcüğü için eş anlamlı şekilde de değerlendirilmektedir.
Hasretmek, bir yere ayırmak, bir yerde toplamak manasına gelirken inhisar, belli bir yerde ya da bir kişinin elinde toplanmış olan demektir.
Müteaddit Defa Ne Anlama Gelir? Müteaddit defa, birçok kez ve defalarca demektir.
MÜSTÂFÎ 1. Bir iş veya hizmetten affını isteyen, kendi isteğiyle ayrılan, istîfâ eden (kimse).
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Arapça kökenli olan istirham kelimesi, rahmet sözcüğünden türetilmiştir. Rahmet, acımak, merhamet etmek ve ihsanda bulunmak anlamına gelir. İstirham ise yalvarmak ve isteklerinin gerçekleşmesini talep etmek demektir.
Ölen anlamına gelen müteveffa, müverris, vefat eden kimse, vasiyetçi sözcükleri de muris yerine kullanılabilmektedir.
TDK'nin sözlüklerine baktığımızda izolasyon (< Fr. isolation) için genel sözlükte “yalıtım”, izole için “yalıtılmış” karşılığının verildiği görülür. Yalıtım ise genel anlam olarak “Elektrik, ses ve ısı akımını engelleme, izolasyon” olarak tanımlanmıştır. Buna biz “su akımını engelleme”yi de eklemeliyiz.
Darılıp biriyle konuşmamak, ilgiyi kesip kendinden uzaklaştırmak, toplum dışılamak anlamına gelir. Bu kelime genellikle afaroz etmek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı aforoz etmek şeklinde olmalıdır.
entelektüel✅ (Doğru kullanım)
TENÂKUS. (ﺗﻨﺎﻗﺺ) i. (Ar. naḳṣ “noksan olmak”tan tenāḳuṣ) Azalma, eksilme: Târih cemâziyelevvelin yedisine tesâdüf etmekle kamerin tenâkusa başlamış olan cirm-i mer'îsi… (Nâmık Kemal). Kadında iffet hissinin tenâkusuna ve binnetîce aşkın tereddîsine bir sebep diye öne sürdüler (Ahmet Hâşim).
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
Muhassıl ya da Muhassıl-ı Emval, Osmanlı İmparatorluğunda vergi tarhı ve tahsilinden sorumlu olan devlet memurlarına verilen addır. Selçukilerin temel olduğu sistem Osmanlı İmparatorluğu kuruluş dönemiden itibaren üretim ve toprağa bağlı vergilerin devlet adına toplanabilmesi için devam ettirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri