A, C ve E vitaminleri, folik asit ve demir mineralini içeren balkabağı içerdiği bu vitamin ve minerallerin etkileri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur. Bu etkisi sayesinde balkabağı tüketimi, enfeksiyon hastalıklarından ve kronik hastalıklardan korunmayı destekleyebilir.
Kabağı düzenli olarak tüketmek ayrıca ülser, irritabl bağırsak sendromu ve kolon kanseri gibi mide ve bağırsak rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur. Kabak düşük karbonhidratlı ve yüksek lifli olduğu için özellikle tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri ve insülin düzeylerini önemli ölçüde düşürebilir.
Bal kabağı, cilt sağlığını geliştiren, cildin yenilenmesinde önemli rol oynayan C ve E vitaminleri içerir. Bunların yanında cilt dostu olan beta-karoten de yer almaktadır. C vitamininin dışardan takviye olarak alınması gerekir. Kolajen oluşumunda önemli rol oynayarak cildin sıkılaşmasında etkili olur.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hastalıklara karşı daha dirençli olması için kabak tatlısı tüketebilirsiniz. Bağışıklık sistemini her türlü mikroplardan korumaktadır. Doğal bir antioksidan olarak bilinen kabak tatlısı bağışıklık sistemine doğrudan olumlu etki eder.
Kış aylarında devamlı yaşanan nezle, grip ve öksürük durumlarında, balkabağı tüketilerek sorunlar giderilebilir.
İlgili 15 soru bulundu
ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
Nane, kekik, zerdeçal, meyan kökü, hatmi kökü ve zencefil gibi bitki çaylarını tüketmek kuru öksürüğe iyi gelir. Bunların yanında hava nemlendirici kullanarak havayı nemli tutmak, bol sıvı tüketmek, buhar solumak boğazın nemli kalmasına yardımcı olarak kuru öksürüğe iyi gelecektir.
Özellikle kış aylarında soğukların başlamasıyla düşen vücut direnci, halsizlik ve yorgunluğa karşı lokum gibi lezzetli olan bal kabağı tatlısı; üzerine kaymak ve ceviz de eklenince hem leziz hem de besleyici bir tarif olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tüketeceğiniz kadar alıp yine buzdolabında su değmeyecek şekilde 2 hafta saklayabilirsiniz. Daha uzun süre dayanır, yalnız gün geçtikçe tazeliğini yitirir. Kıtır kabak tatlısı İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer tüm iller için siparişinizi saat 11'den önce verdiğinizde aynı gün içinde kargoya verilir.
KİLO KAYBINI KOLAYLAŞTIRIR
Bal kabağının kalorisi oldukça düşüktür. 100 gramı 26 kalori içerir, doymuş yağ ve kolesterol içermez. Diyete yardımcı olan mineraller ve posadan zengindir. Kilo kontrolü programlarında bu özellikleriyle iyi bir seçenektir.
Nane çayı, zencefil, kimyon, papatya çayı, balkabağı, limonlu su, anason tohumu gibi yiyecek ve içeceklerin gaz sıkışmasını azalttığı ve bağırsaklardaki hareketliliği artırdığı bilinmektedir.
Balkabağı ender olarak çiğ de tüketilmektedir.
Bal kabağı kilo vermenize yardımcı olmaktadır.
Yağ içeriği oldukça düşüktür. Lif içeriği zengindir. Uzun süre tok kalmanıza, bağırsaklarınızın düzenli çalışmasına yardımcı olur. Karbonhidrat içeriği sayesinde ise kan şekerinizi dengelemeye ve tatlı isteğini azaltmaya destek olabilmektedir.
A, C ve E vitaminleri, folik asit ve demir mineralini içeren balkabağı içerdiği bu vitamin ve minerallerin etkileri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur.
Doymamış yağ asitleri kalp damar sağlığını destekleyerek damar sertleşmesini engeller. Kabak çekirdeği, Spualen kaynağına sahip olması nedeniyle retina sağlığının korunmasında aracıdır ve ışık duyarlılığını azaltır. Karaciğer toksisitesini azaltarak karaciğerin düzenli çalışmasını destekler.
Kabak, yüksek oranda su ve lif içeriğine sahip bir sebzedir ve vücutta ödem oluşumunu önleyici etkisi bulunmaktadır.
Bal kabağının ortaya çıkışı
Yapılan çeşitli çalışmalar sonucunda arkeologlar, bal kabağının 7500 yıl önce Orta Amerika'da ortaya çıktığını söylüyor. Bu topraklardaki çalışmalar sonucunda ilk evcil bal kabağı tohumları, Meksika'nın Oaxaca yaylalarında keşfediliyor.
·Balkabağını buzlukta saklamak oldukça kolaydır ve doğru paketlendiğinde yaklaşık 7-8 ay buzlukta tazeliğini korur. ·Balkabağının kabuğunu soyup kullanmayı düşündüğünüz boyutlarda kestikten sonra (dilimli veya küp küp) güzelce yıkayın ve suyunu süzün. Buzluğa kaldıracağınız balkabaklarının kuru olması çok önemli.
Antalya'nın meşhur kabak tatlısına, coğrafi işaret tescil belgesi verildi. Antalya'da piyaz, tavşan yüreği zeytin, karyağdı armut, avokado, gülüklü çorba, yenidünya ve portakalın ardından kabak tatlısı da Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi aldı.
Tatlı yapmak için daha sert ve şeker oranı yüksek bal kabaklarını seçmenizi öneririz. Eğer kabakları soyulmamış ve temizlenmemişse, keskin bir ekmek bıçağı yardımıyla ortadan ikiye bölün. İç kısımlardaki çekirdekleri ayırın. Hatta dilerseniz içlerinden kabak çekirdeği yapabilirsiniz.
Türkiye, dünya bal kabağı üretiminde 8. sırada yer almaktadır. Ülkemizde ise bal kabağı yetiştiriciliği denildiğinde Afyon, Ankara, Sakarya ve Düzce şehirleri ön plana çıkmaktadır.
Şekerini ayarlamak için aldığınız kabak miktarının neredeyse yarısı kadar (1 kiloya 400 gr gibi) şeker kullanın.
Solunum yollarını nemlendirmek için nemlendirici, sıcak duş ya da buhar soluma, tuzlu su ile gargara, bal, sıcak çay ya da çorba, mentollü veya ballı boğaz pastilleri ve başı yüksekte tutarak uyumak gece ortaya çıkan öksürüğü durdurmaya yardım eder.
Sıcak içecekler, bitki çayları ve su, boğazı nemlendirerek kuru öksürüğü hafifletebilir. Ayrıca, balın öksürüğü yatıştırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Bir çay kaşığı balı sıcak suya karıştırarak içebilir veya doğrudan tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra, nemli bir ortamda bulunmak da kuru öksürüğü azaltabilir.
Kuru öksürüğün en çok bilinen nedenleri arasında virüsler sebebiyle oluşan solunum yolu enfeksiyonları gelir. Diğer sebepler arasında ise alerji, havada bulunan ve boğazı irrite edebilecek partiküller ve uzun süre kuru hava solumak bulunur. Bazı ilaçların yan etkileri de kuru öksürüğe sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri