Aşağıdakiler üstün zekalı kız çocukların ortak özellikleridir: Okulu özellikle fen, müzik ve sanat derslerini severler. Öğretmenlerini severler. Düzenli olarak haber dergi ve diğer gerekli olmayan okumaları okurlar.
Üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar; 6660 sayılı yasa, ilköğretimde sınıf atlatma, kaynaştırma ve bilim-sanat merkezinden, ortaöğretimde ise Özel TEV İnanç Türkeş Lisesi, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ve Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nden yararlanmaktadırlar.
RAM ve psikologlar tarafından gerçekleştirilen tanılama işlemleri, aile ya da okulun talebi doğrultusunda başlatılmaktadır. Okullarda akranlarından farklı ve grup ortamlarına uyumu düşük çocuklar RAM'lara yönlendirilmektedir.
Türkiye'de özel yeteneklilerin eğitimi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılmış olan bilim ve sanat merkezlerinde (BİLSEM) yapılıyor. 2022 yılı itibarıyla 81 ilde 378 BİLSEM bulunuyor.
İlgili 38 soru bulundu
Uygulanan testler sonucu çocuğun iq düzeyine bakıldığında; 125-144 arası üstün zekalı, 145-159 arası çok üstün zekalı, 160 ve üzeri deha olarak belirleniyor.
Üstün zekalı çocuklar genelde genişçe, çabuk ve yoğun bir şekilde okur ve geniş sözcük dağarcığına sahiptirler. Üstün zekalı çocuklar yaygın olarak temel yetenekleri daha iyi, daha hızlı ve daha az uygulamayla öğrenirler. Üstün zekalılar soyutlamayı oluşturma ve soyutu ele almada daha iyi olabilirler.
Üstün Zekâlılar Testi 3 Yaşından İtibaren Yapılabilir!
Daha yetenekli olduğu alanlar tespit edilip, onları daha iyi değerlendirmesi amaçlanıyor. Uzmanlar üç yaşından itibaren çocuklara zekâ testinin yapılabileceğini söylüyor. Ancak elde edilen sonuçların kesinliği yok.
Standart zeka testlerinde, testin türüne göre yaklaşık olarak 130 veya 140 üzeri zeka bölümü (IQ) elde eden ya da görsel sanatlar, müzik gibi performans alanlarında aynı yaş, deneyim veya çevre şartlarına sahip akranlarına göre üstün performans gösteren çocuk/öğrenciler özel yetenekli olarak kabul edilmekte ve BİLSEM' ...
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) çocukluk döneminde yaygın olarak görülen bir sorundur. Tüm okul çağı çocuklarında görülebilen bir bozukluk olduğundan bu dönemde bulunan üstün yetenekli çocuklarda görülmesi de doğaldır.
Tabi ki faklı üniversitelerin, belediyelerin bünyelerinde açmış oldukları merkezler, kurslar, eğitimler ve/veya uygulamalar var ancak BİLSEM devlete bağlı üstün zekalı ve yetenekli öğrenciler için zenginleştirilmiş müfredat ile özel eğitim gerektiren çocukların ihtiyaçları üzerine kurulmuş tek kurum.
Bu üç ana grup dışında çok küçük sayıda oldukça ağır ve güç öğrenen öğrenciler de vardır. Bunlara bilindiği gibi "geri zekalılar" denir. Bu küçük sayıya eşit bir grup çocuk da oldukça ileri öğrenme düzeyine ulaşmıştır ki bunlara da "üstün zekalı" ya da "üstün yetenekli" çocuklar denir.
Ülkemizde üstün yetenekli öğrencilerin belirlenmesinde genel olarak öğretmen bildirimi, yetenek testleri, bireysel zeka testleri ve yardımcı testler kullanılmaktadır. Bunlar arasında en yaygın olarak kullanılan ise bireysel zeka testleridir (Metin, 1999).
Üstün zekanın gelişiminde etkili olan faktörler arasında genetik, çevresel faktörler, genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sayılabilir. Bireysel farklılıkların önemli bir kısmının orjini genetik kodlarda yatmaktadır.
Üstün zekâlı çocuğun kim olduğuna ilişkin birçok farklı tanım yapılmıştır. Bunların içersinde en yaygın kabul gören tanıma göre zihinsel yeteneklerin birçoğunda yaşıtlarına göre üst düzey bir performans gösteren, yaratıcılık yönü güçlü olan, bir işe başladığında asla vazgeçmeyen kişiye üstün zekâlı denilmektedir.
STANFORD BINET ,2 yaş itibari ile zihinsel düzeyi tespit ederek üstün yetenek veya bilişsel geriliği saptamaya yarayan ve bireysel olarak uygulanan zekâ testidir. Önerilen uygulama yaşı 3 yaş 6 ay ve üzeridir.
Eski anlayışa göre zekâ, doğumla birlikte belirlenmiş olan, sabit ve değiştirilemeyecek bir kavramken günümüzde birçok alt yetenekten meydana geliyor. Bu yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılır ya da geliştirilir.
WISC-R Zekâ Testi Yapan Devlet Hastaneleri
WISC-R zeka testi bazı devlet hastanelerinde uygulanmaktadır. Bunun sebebi: Bu testi yapmak için testin sertifikasına sahip uzmanlara ihtiyaç duyulmasıdır. İlgili devlet hastanesi ile görüşüp testin uygulanıp uygulanmadığını sorgulayabilirsiniz.
Üstün Zekalı Dahi Bebeklerin Gelişmiş Dil Yetenekleri:
Ayrıca en az 14 aylıkken cümlelerle konuşacak ve en az 18 aylıkken verilen yönergeleri takip edebileceklerdir.
“Üstün Zekâlı Çocuğumu Nasıl Eğitirim?”, ülkemizde bu konudaki eksikliği gidermeyi, ebeveynlere, öğretmenlere ve çocuklara yardımcı olmaya yönelik olarak hazırlanmıştır. Özellikle de üst düzey düşünme becerilerine yönelik, açık, karmaşık, derin ve gerçekçi etkinlikler, zenginleştirmenin yapılmasını kolaylaştıracaktır.
Zekâ testleri, çocukta davranışsal veya bilişsel bir bozukluk şüphesi olduğunda, psikolog veya psikiyatrist tarafından önerilerek uygulanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri