Babasının, Melik
1345 yılında Orhan Gazi ile birlikte gelen Dursun Bey, Bergama kalesine sığınan ağabeyi Demirhan Bey tarafından öldürüldü. Bu duruma çok üzülen Orhan Gazi, halkın ve ileri gelenlerin de isteği üzerine Karesi Beyliği topraklarını Osmanlı'ya kattı.
İbni Batuta ve diğer arap kaynaklarına göre , Balıkesir şehri Karesi Bey tarafından kuruldu. Karesi Vilayeti, 2.Meşrutiyetin ilanına müteakip, müstakil mutasarrıflık haline getirildi. 1923 yılında, bir kanunla Karesi deyimi kaldırılarak “Balıkesir” sözü aynı zamanda Vilayetin de adı oldu.
Bu bölgenin Antik Çağdaki adı MYSİA`dır. İlin, adını nereden aldığı hakkında değişik rivayetler vardır. Bir rivayette Paleo Kastro (Eski Hisar), bir başka söylentiye göre Bal-ı Kesr (Balı çok), bir başka rivayette ise Pers Devlet adamı Balı-Kisra`nın adından, yada Balak-Hisar veya Balık-Hisar`dan geldiği söylenir...
Bu cephenin dağılmasının ardından Yunan orduları, 30 Haziran 1920 tarihinde hem Balıkesir şehrini hem de Bigadiç'i ele geçirmişlerdir. 18 Eylül 1922 tarihinde Erdek'in de Yunan işgalinden kurtulmasıyla Balıkesir tamamen Türklerin eline geçmiştir.
İlgili 17 soru bulundu
İdari bakımdan Balıkesir, 1864 vilayet düzenlemesi ile birlikte Hüdavendigar Vilayetine bağlı sancak olan Karesi'nin merkezidir (Çadırcı, 1997: 368; Baykara, 2000: 121).
Genel Bilgiler. Eski çağlarda (Balıkesir ve civarında Misya'lılar yaşamaktaymış. Bağımsız bir devlet kuramayan Misyalılar; Truva, Hitit, Frig, Pers (İranlılar), Büyük İskender ve Bergama Krallıkları' nın egemenliği altında yaşamıştır.
İlçe nüfuslarını da açıklayan Binici şu bilgileri verdi: "Balıkesir'in ilçelerine geldiğimizde en büyük ilçesi 176 bin 377 nüfusla Karesi ilçesi, 2. sırada 175 bin 017 ile Altıeylül, 3. sırada 149 bin 469 ile Bandırma, 4. sırada 144 bin 995 ile Edremit, 5. sırada 72 bin 927 ile Gönen, 6. sırada 68 bin 457 kişi ile ...
Karesi Beyliği veya Karesioğulları Beyliği, Karasi Beyliği veya Karasioğulları Beyliği Anadolu Selçuklu Devleti'nin gerilemesinden sonra Oğuz boyları tarafından Balıkesir-Çanakkale ve Bergama yöresinde kurulan Anadolu Türkmen Beyliğidir. Bu yöredeki ilk Türk devletidir.
1 Balıkesir yöresinde nüfusu fazla olan Yörük aşiretlerindendir.
İzmir ve Ayvalık'ın ardından Anadolu'nun içlerine ilerleyişlerini ko- laylaştırmak maksadıyla ilk hedef olarak belirledikleri Balıkesir'e 22 Haziran 1920 tari- hinde taarruza başlayan Yunanlar, 30 Haziran 1920'de şehri işgal etti13.
Ülke savunmasının, bölge direnişinden geçeceği bilincinden hareketle direnişi başlatan Balıkesirliler, 5 kongreyle Milli Mücadeleyi sevk ve idare etmişler ve böylelikle Balıkesir, Kuvayı Milliye'nin başkenti olmuştur.
6360 Sayılı Kanunla yapılan düzenlemeler sonrasında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 20 ilçeden oluşmuştur ve toplam yetki alanı (göl dahil) 14.272 km²'dir.
Özellikle kıyı kesimlerinde zeytin, narenciye, incir, elma, armut, ayva ve üzüm yetiştirilirken, iç kesimlerde tahıl, baklagiller, pancar, tütün, ayçiçeği, susam, pirinç gibi çeşitli ürünler yetiştirilmektedir. Türkiye'nin en geniş zeytinlikleri Balıkesir'de ve üretilen zeytinin üçte biri burada yetişiyor.
6 Aralık 2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre kurulmuş ve ilin bütün sınırları Balıkesir Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil edilmiştir.
Karesi Beyliği, komşusu olan Osmanoğulları Beyliği'nin genişlemesiyle bu beyliğe katılmıştır. Böylece Osmanlı hakimiyetine katılan ilk beylik olmuştur.
Balıkesir Yörükleri: 1862 yılından sonra zorla yerleşik hayata geçmesi istenen ve zorla köyler kurdurulan Türkmenlerdir. Sındırgı, Bigadiç, Dursunbey, Savaştepe Yörük köyleriyle doludur. Bunun dışında İvrindi, Balya, Susurluk ve Gönen'de Yörük grupları bulunmaktadır.
Balıkesir Anadolu'nun kuzeybatısındadır. Büyük bir kısmı Güney Marmara'da yer almakla birlikte, hem Marmara hem de Ege Bölgesi'nde toprakları bulunmaktadır. Doğuda Bursa, Kütahya; güneyde İzmir, Manisa; batıda Ege Denizi, Çanakkale ve kuzeyde Marmara Denizi ile çevrilidir.
Gömeç, Balıkesir'in en küçük yüzölçümüne sahip olan ilçesidir.
Nüfusu en az olan ilçesi ise Marmara'dır. Yüzölçümü 14.272 km2 olan Balıkesir il genelinde kilometrekareye 83 kişi düşmektedir. Bu oranla Balıkesir nüfus yoğunluğu yönünden Türkiye'de 31. sırada bulunuyor. Bu nüfusun, oransal dağılımı 593.529 erkek ve 595.528 kadından oluşmaktadır.
Halkın tamamına yakını Mübadele zamanında gelen Selanik ve Girit göçmenlere dayanır.
Balıkesir'de yer alan başlıca tarihi yapılar arasında Antandros Antik Kenti, Daskyleion Antik Kenti, Zağnos Paşa Cami, Kirazlı Manastırı ve Kyzikos Antik Kenti bulunmaktadır. Şehir merkezinin 80 kilometre uzağında yer alan Antandros Antik Kenti'ne özel araçlarla veya otobüsler yardımıyla ulaşım sağlanması mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri